Οι κατά τόπους περιορισμοί στην κυκλοφορία και τη μουσική εξελίσσονται σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα και ο έλεγχος της πανδημίας θα περάσει σε νέο επίπεδο δυσκολίας. Η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τα 2.876 σημερινά κρούσματα (527 στην Αττική) κατόπιν 370.311 τεστ κορωνοϊού, τη μείωση στους διασωληνωμένους σε 334 από 342 και τις νέες εισαγωγές ασθενών 146, αποτυπώνει μια καλή, σταθεροποιημένη επιδημιολογική εικόνα που, ωστόσο, κάπου θαμπώνει.

Η Βόρεια Ελλάδα και πλέον και η Θεσσαλία βαδίζουν στο δικό τους μονοπάτι με αυξητικές τάσεις στη διασπορά του ιού και τις νοσηλείες. Παράλληλα, οι 34 νέοι θάνατοι φέρνουν τη μακρά λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον ιό μια ανάσα από τις 15.000. Στα δεδομένα που προβληματίζουν έρχεται να προστεθεί η «επικίνδυνη» χαλαρότητα.

Ο εσωτερικός τουρισμός πλέον δεν αφορά τα νησιά που συγκεντρώνουν 79 μόλις νέα κρούσματα και άλλα 68 ακόμα αν συνυπολογιστεί η Κρήτη, αλλά τις μετακινήσεις σε γειτονικές περιοχές, εκεί που δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Στις Σέρρες, οι οποίες αναμένεται να υπαχθούν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, «μεταναστεύουν» τα βράδια όσοι επιθυμούν να διασκεδάσουν από τις γειτονικές «κόκκινες περιοχές» όπου απαγορεύεται η μουσική και η μεταμεσονύκτια κυκλοφορία.

Κάθε εβδομάδα και νέο lockdown – «Ρεκόρ» νέων κρουσμάτων η Λάρισα

Καρδίτσα και Σέρρες θα αποτελέσουν τη νέα προσθήκη στο κόκκινο επίπεδο, μετά την απόφαση που αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο στη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων. Θα αποτελέσουν τον κρίκο της τελευταίας αλυσίδας των περιορισμών τοπικού χαρακτήρα που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου με Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία και ακολούθησαν στις 9 Αργολίδα και Ευρυτανία, στις 16 Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα, στις 23 Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα και Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη την 1η Οκτωβρίου. Στις 11 τελευταίες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) το lockdown συνεχίζεται.

Η ΠΕ Σερρών την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε 354 νέα κρούσματα ενώ, σήμερα, μετρά 73 νέες λοιμώξεις. Στην περιοχή φαίνεται πως επαναλαμβάνεται το περσινό φαινόμενο μετακίνησης κατοίκων από τις γειτονικές περιοχές με περιοριστικά μέτρα με σκοπό τη διασκέδαση στα ανοιχτά μαγαζιά. Το γεγονός έθιξε έντονα ο δήμαρχος Σερρών, κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και εκφράζοντας την επιθυμία του για άμεσο lockdown. «Φέτος δεν δικαιολογούνται τέτοιες καταστάσεις» επεσήμανε.

Πράγματι, η ΠΕ Σερρών κυκλώνεται από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Δράμα στις οποίες ο κορωνοϊός κοχλάζει και σήμερα, όπως δείχνουν τα 441, 37 και 105 νέα κρούσματα αντίστοιχα, κομμάτι της έξαρσης της πανδημίας ξανά στη Β. Ελλάδα, στα νοσοκομεία της οποίας νοσηλεύονται 547 ασθενείς σε απλές κλίνες (438 ανεμβολίαστοι) και 119 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ – 108 ανεμβολίαστοι).

Η πανδημία «φουντώνει» και στη Θεσσαλία. Η ΠΕ Λάρισας σήμερα με 208 νέα κρούσματα κατέγραψε το δικό της ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Οι 37 νέες λοιμώξεις στην ΠΕ Καρδίτσας και η εν γένει μεγάλη διασπορά που παρατηρείται στην περιοχή, πιθανότατα οφείλεται ξανά στις συρροές από τους δύο οικισμούς Ρομά στην κωμόπολη των Σοφάδων. Τέλος η ΠΕ Μαγνησίας καταγράφει 54 νέα κρούσματα.

«Εκτόξευση» του ιικού φορτίου στο Ρέθυμνο

Κατά 308% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα του Ρεθύμνου, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021.

Σύμφωνα με την έκθεση, αύξηση παρατηρήθηκε ακόμα στην Ξάνθη (+44%), στη Λάρισα (+125%), στα Χανιά (+11%), στη Θεσσαλονίκη (+28%) και στο Βόλο (+32%).

Πτωτικές, τέλος, τάσεις σημειώθηκαν στην Πάτρα (-20%), στον Άγιο Νικόλαο (-25%) και στα Ιωάννινα (-32%), ενώ παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική, στο Ηράκλειο και στην Αλεξανδρούπολη.