Η καρδιά της πανδημίας χτυπά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι επικίνδυνοι θύλακες μετάδοσης του κορωνοϊού και ανεμβολίαστων έχουν σημάνει συναγερμό σε ειδικούς και κυβέρνηση, εν αναμονή και του ψυχρότερου καιρού όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα. Ήδη, επεσήμανε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αποκρυσταλλώνεται το επιδημιολογικό αποτύπωμα από τις χαμηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες σε περιοχές της Β. Ελλάδας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Μετά τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Καβάλας, υπό καθεστώς lockdown τίθενται οι ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας. «Έτσι ξεκινήσαμε και πέρυσι», υπενθύμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, για την περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας που, κόντρα στα σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας στη χώρα σήμερα, καταγράφει επιδημιολογική αύξηση 11% έως 36% στις περιοχές της και μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας.
Όχι τυχαία, τα πρώτα σχολικά τμήματα που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκονται στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών της ΠΕ Θεσσαλονίκης, περιοχή με ποσοστό θετικότητας 5,4%, υπερδιπλάσιο από της επικράτειας, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η περίπτωση της Β. Ελλάδας δείχνει ότι η «επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων», όπως χαρακτήρισε την πανδημία η καθηγήτρια, πλέον οδηγείται από την ενδοοικογενειακή διασπορά και τη μετάδοση σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο εμβολιασμός παραμένει το ουσιαστικό εργαλείο για την αποτροπή ενός απευκταίου επιδημικού εκτροχιασμού.
Ηλικίας 45-65 ετών 1 στους 3 νοσηλευόμενους
Σε αντίθετες τροχιές κινείται η πανδημία στη Β. Ελλάδα και την υπόλοιπη χώρα, τόσο στη διασπορά του ιού όσο και την πίεση στο σύστημα υγείας. Χαρακτηριστικά, σε σύνολο 2.125 νέων κρουσμάτων, 345 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και 403 στην Αττική. «Το τελευταίο επταήμερο, έχει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, προτάσσοντας επιπλέον την αύξηση κατά 100% στην Ξάνθη, 60% στην Κοζάνη και 40% σε Δράμα, Έβρο και Πιερία.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας είναι καθημερινά περισσότερες από τα εξιτήρια. Αντιθέτως, στην υπόλοιπη χώρα παρατηρείται αποκλιμάκωση για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, με μείωση 6% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 11% στους θανάτους, οι οποίοι σήμερα καταγράφηκαν 31, αλλά και στους διασωληνωμένους ασθενείς στους 331 από 333.
Σήμερα, τα ενεργά κρούσματα και νοσηλείες στη χώρα ανέρχονται σε 20.000 και 2.044 αντίστοιχα. Περίπου 756 νοσηλευόμενοι ασθενείς, ένας στους τρεις (37%), είναι ηλικίας 45-65 ετών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι εμβολιασμοί στις ηλικίες αυτές δεν αγγίζουν ούτε το 77%.
Τετραπλάσιες νοσηλείες παιδιών σε περιοχές χαμηλού εμβολιασμού
Το στοιχείο από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επικαλέστηκε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως επρόκειτο για ανεμβολίαστα παιδιά, ανεμβολίαστων γονιών.
Η κατακλείδα της καθηγήτριας αποτέλεσε ενδεχομένως «καμπανάκι» για τους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, γεγονός που αναδεικνύει η διακύμανση των εμβολιασμών εφήβων στη χώρα, με τη Νότια Ελλάδα να έχει το προβάδισμα.
Επί του παρόντος, ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, ενώ το άθροισμα εμβολιασμών και προγραμματισμένων ραντεβού αντιστοιχεί σε πάνω από 60.000 παιδιά για την ομάδα 12-14 ετών και περισσότερα των 100.000 για την ομάδα 15-17 ετών.
Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν πως ο εμβολιασμός θα συμβάλει στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων, πλάι στα ήδη αποτελεσματικά μέτρα της χρήσης μάσκας και αυξημένου testing στους μαθητές, στα οποία μελέτες έχουν αποδώσει αποτροπή της διασποράς στα σχολικά περιβάλλοντα κατά 85%, σύμφωνα με την καθηγήτρια.
Αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα για τους ανηλίκους που ανακοίνωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, ένα στα τρία κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα σήμερα είναι κάτω των 18 ετών, ενώ οι νοσηλείες ασθενών κάτω των 17 ετών αποτελούν το 1,5% μόλις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός υπολογίζεται σε 31 περίπου ασθενείς στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Πάνω από 91% η παραλλαγή «Δέλτα» στα νέα μεταλλαγμένα κρούσματα που εξετάστηκαν