Αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού στις ηλικίες 4-18 ετών ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η ειδική αναφορά που συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση, συγκαταλέγεται στα πρώιμα στοιχεία αυτής της μεταβατικής όπως χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες περιόδου, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων προγνωστικών μοντέλων προς εκτίμηση της επιδημικής πορείας.
Ειδικότερα, ένα στα τέσσερα κρούσματα στη χώρα σήμερα είναι παιδί ή έφηβος, σύμφωνα με τα δεδομένα για την παραπάνω ηλικιακή που συγκεντρώνει 3.559 κρούσματα, το 24% του συνόλου. Το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί όπως εκτιμούν οι ειδικοί για τις επόμενες εβδομάδες, λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας των παιδιών και δυναμικότερου testing στις εκπαιδευτικές μονάδες.
Η «καυτή πατάτα» των ανοιχτών σχολείων «καίει» προς το παρόν όλα τα εμπλεκόμενα «χέρια», της κυβέρνησης που επιθυμεί τη δια ζώσης λειτουργία, των εμπειρογνωμόνων που παρατηρούν με προβληματισμό την αύξηση κρουσμάτων στους ανηλίκους και προκρίνουν την επαναξιολόγηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά και των γονέων που καλούνται να αποφασίσουν για την προσέλευση των παιδιών τους στις σχολικές αίθουσες και, κυρίως, αν θα τα θωρακίσουν με το εμβόλιο κατά της COVID-19, εφόσον εμπίπτουν στις ομάδες χορήγησής του.
Έκλεισαν κιόλας δύο σχολικά τμήματα – Στο στόχαστρο της Δέλτα και τα παιδιά
Η πρώτη για φέτος αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού και, συγκεκριμένα, σε δύο τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, έρχεται σε μια συγκυρία δύσκολη, με τη Βόρεια Ελλάδα να παραδίδεται ανεμβολίαστη και άρα αμαχητί στην πανδημία και τη συμμετοχή παιδιών από 12 ετών και άνω στην εμβολιαστική εκστρατεία να αποτελεί πράξη ουσιαστικής σημασίας.
Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση των εμβολίων στις μικρότερες ηλικίες, ήταν η επιστροφή στο σχολικό περιβάλλον αλλά και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, δεδομένων των σημαντικών πληγμάτων στην ψυχική και σωματική τους υγεία από το πρώτο lockdown Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχε ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται σε 28,7% για τους εφήβους 15 – 17 ετών και σε 15,7% για τα παιδιά 12-14.
Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ διαπιστώνει υπερδιπλασιασμό στα ποσοστά θετικών στον κορωνοϊό ηλικίας 19 ετών και κάτω, από 10,1% για την περίοδο 15 Φεβρουαρίου – 15 Μαΐου 2021 σε 24,2% την περίοδο 15 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου 2021.
Η έκθεση αποδίδει την σημαντική αύξηση στον υπερπολλαπλασιασμό των εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές αλλά και στην επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα που στοχεύει κυρίως στους ανεμβολίαστους, συμπεριλαμβανομένης της επίνοσης ομάδας έως 11 ετών, αλλά και των χαμηλών ποσοστών στους 12-17 λόγω πρόσφατης ένταξής τους στο σύστημα εμβολιασμού. Σημειώνεται Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και Στερεά Ελλάδα ανήκουν στις περιφέρειες όπου η Δέλτα επικρατεί κατά 100%.
Αύξηση ξανά για το Rt – Μεγάλη η διασπορά στη Β. Ελλάδα
Ο δείκτης μετάδοσης της νόσου, Rt, ανέβηκε στο 0,97 από 0,94 την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο νούμερο για τον Σεπτέμβριο έως σήμερα που μπήκε δυναμικά με 0,99 τις δύο πρώτες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 2.329, οι διασωληνωμένοι ασθενείς παρέμειναν σταθεροί στους 333, πραγματοποιήθηκαν 227 νέες εισαγωγές το περασμένο 24ωρο ενώ 26 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Οι περισσότερες νέες λοιμώξεις εντοπίζονται στην Αττική (451), με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί από πολύ κοντά (256) και τη Λάρισα τρίτη (103). Το ιικό φορτίο αποτιμάται σε τριψήφιο για σήμερα σε δύο μόνο περιφερειακές ενότητες της Β. Ελλάδας και, συγκεκριμένα, της Θεσσαλονίκης και της Θάσου, με 282,86 και 123,46 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού αντίστοιχα.
Στα βόρεια της χώρας σημειώνονται, τέλος, και ορισμένα από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου όπως η Καστοριά με 3,23%, η Καβάλα με 2,38%, η Ημαθία με 2,80%, η Δράμα με 2,29% και η Ροδόπη με 2,62%.