Για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού ενημερώνουν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Δείτε την ενημέρωση:

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε αναφερόμενη στο θέμα του εμβολιασμού των εφήβων 12-17 ετών. Στην ηλικιακή αυτή ομάδα παρατηρείται ήδη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ήδη πριν ανοίξουν τα σχολεία. Στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι νοσηλείες 10πλασιάστηκαν λόγω της επικράτησης Δέλτα. Επιπλέον οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν 10πλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν.

Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου οι λόγοι που προκρίνεται ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι: Πρώτον για την ατομική τους προστασία, σωματική και ψυχική. Δεύτερον η θωράκισή τους για την επιστροφή στο σχολείο. Τρίτον η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν οι ευάλωτοι. Τέλος, η μείωση της πιθανότητας να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί είναι ο εμβολιασμός των εγκύων. Η επικράτηση της Δέλτα υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίζεις για τον εμβολιασμό τους, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. Ήδη έχουν νοσηλευτεί 29 εγκύους σε ΜΕΘ και 2 έχουν καταλήξει. Τα εμβόλια μπορούν να γίνονται καθ’ όλη της διάρκεια της κύησης και έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους.

Όσον αφορά την τρίτη δόση, αυτή προκρίνεται για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό. Επιπλέον ενέχει το χαρακτήρα συμπληρωματικής δόσης σε άτομα τα οποία τα επίπεδα των αντισωμάτων έχουν μειωθεί.

Η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει ήδη θετικά για τους ανοσοκατασταλμένους, μεταμοσχευσμένους, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς.

Στη συνέχεια η Επιτροπή μελετά τις ομάδες που θα ακολουθήσουν για την 3η δόση. Θα ακολουθήσουν άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι άνω των 60 ετών. Η πρόταση αυτή βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης, εξήγησε.

Επίσης μελετάται η χορήγηση σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης, όπως μεγάλος αριθμός υγειανομικών, ή άτομα με χρόνια νοσήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ότι ότι η αναφορά στην 3η δόση δεν πρέπει να υποβαθμίζει το βασικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, που, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις. Αυτό το πρόγραμμα «θέλει και στήριξη και προσπάθεια», είπε.

«Τη Δευτέρα 13/9 θα σταλεί sms»

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 3ης δόσης, αρχής γενομένης με τους ανοσοκατεσταλμένους. Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, θα σταλεί sms σε όσους θα μπορούν την επομένη να μπουν στο σύστημα και να κλείσουν τα ραντεβού τους.

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στα ποσοστά εμβολιασμού των νεραών ατόμων. Πιο συγκεκριμένα:

– Οι 18-24 έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 45,4% και με τα ραντεβού θα ανέβουμε στο 47%
– Οι 15-17 έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 20% και με τα ραντεβού θα ανέβουμε στο 23,1%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 74000 έφηβοι.
– Οι 12-14 έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 9,6% και με τα ραντεβού θα ανέβουμε στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36500 παιδιά.

«Ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί αρκετά για τον εμβολιασμό των παιδιών. Το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να ενταθεί η ενημέρωση απευθείας στα παιδιά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οικονόμου: Αύριο η τροπολογία για τους υγειονομικούς – Άμεσα στις θέσεις τους μετά την πρώτη δόση του εμβολίου

Γκάγκα: Το 99,9% των επιστημόνων λένε «ναι» στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Πρωτοποριακή καρδιολογική επέμβαση στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία»