Η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας έχει δείξει σημάδια σταθεροποίησης ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, πόσω μάλλον μετά και την «άφιξη» της μετάλλαξης Μ στην Ελλάδα.
Μπορεί ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, να εμφανίστηκε κατά την χθεσινή ενημέρωση αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο η μετάλλαξη «Δέλτα», ο αριθμός των διασωληνωμένων και η νέα μετάλλαξη Μ που έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα δεν παύουν να προκαλούν ανησυχία.
Το πρωί της Παρασκευής, τόσο η Ματίνα Παγώνη, όσο και ο Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τη νέα μετάλλαξη Μ. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Γώγου ο οποίος είχε συγκεκριμένα πως εάν είχαμε εμβολιαστεί περισσότεροι και νωρίτερα τότε θα είχαμε αποφύγει την νέα αυτήν μετάλλαξη.
Από πλευράς του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημειώνει πως πρέπει να υπάρχει εγρήγορση αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι τέτοια που να προκαλούν ανησυχία.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα της μετάλλαξης Μ που εντοπίστηκαν χθες στην χώρα μας κατανέμονται ως εξής:
- Ένα στην Αττική,
- Δύο στην Αργολίδα,
- Ένα στην Αχαΐα και
- Δύο στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Βασιλακόπουλος: Δεν πρέπει να ανησυχούμε ακόμη για τη Μετάλλαξη Μ
Παράλληλα, όπως προέβλεψε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και εκτίμησε ότι το πρώτο «κρας τεστ» είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά τη μετάλλαξη Mu δήλωσε ότι «τα αρχικά δεδομένα κατατάσσουν αυτό το στέλεχος στα στελέχη ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι πρέπει να το μελετήσουμε, αλλά όχι ακόμη στα στελέχη ανησυχίας. Οι λίγες εργασίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι μάλλον δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα στα εμβόλιά μας απ’ ό,τι δημιουργεί το στέλεχος Δέλτα».
«Είναι κάπου ανάμεσα στο προηγούμενο στέλεχος το βρετανικό το Άλφα, και το Δέλτα και η πρόβλεψη του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Άντονι Φάουτσι είναι ότι μάλλον δεν θα επικρατήσει και δε θα προβληματίσει ιδιαίτερα όμως πρέπει να το παρακολουθήσουμε, ενώ το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό» εξήγησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος..
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ένα πιο επικίνδυνο στέλεχος που θα προέλθει από μη εμβολιασμό», είπε. «Αν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται με το να μην εμβολιαζόμαστε πιθανό κάποιες μεταλλάξεις να οδηγήσουν σε στέλεχος πιο μεταδοτικό και από το Δέλτα. Υπαρκτός κίνδυνος, είδαμε ότι αλλιώς ξεκίνησε ο ιός».
Δείτε βίντεο:
Γώγος: Αν είχαμε εμβολιαστεί θα είχαμε αποφύγει την μετάλλαξη Μ
Για την πορεία της πανδημίας και τις μεταλλάξεις μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.
Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ. «Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ», πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί». Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.
Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν δύο χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιοαφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν ληφθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Παγώνη: Δεν ξέρουμε αν πιάνει 100% το εμβόλιο στη μετάλλαξη M
Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τις αντοχές του συστήματος υγείας μίλησε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Παρασκευής, η εμφάνιση ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους ήταν κάτι που είχαν προβλέψει οι ειδικοί και δυστυχώς επιβεβαιώνονται. «Θα συμβούν κι άλλα», είπε μάλιστα. «Πρέπει να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς. Ήταν καλή κίνηση του Υπουργού να δώσει την ευκαιρία στους υγειονομικούς να κάνουν έστω μία δόση και να γυρίσουν στη δουλειά τους», υπογράμμισε.
«Δεν έπρεπε να στοχοποιηθούν τόσο πολύ οι υγειονομικοί, το 94,78% των υγειονομικών έχουν εμβολιαστεί. Κακώς οι υπόλοιποι που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτοί 18 μήνες ξελάσπωσαν την ιστορία του covid στην Ελλάδα», σημείωσε.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι αρνητές, είναι άνθρωποι που ζουν μέσα στα νοσοκομεία και φοβούνται.», σχολίασε και σημείωσε ότι «μιλάμε για καθολικότητα του εμβολιασμού κι όχι υποχρεωτικότητα».
«Η μετάλλαξη Δέλτα… έχουμε φοβηθεί οι πάντες, οι γιατροί. Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη, ακόμα δεν την ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη από ότι φαίνεται. Είναι 6 τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα όμως», ανέφερε και τόνισε ότι σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο χρειάζεται η χρήση της.
Δείτε βίντεο:
Ο Σεπτέμβριος «κρίνει» την πανδημία
Την ίδια ώρα, σημάδια εκτόνωσης καταγράφονται στο μέτωπο της επιδημίας αλλά και μέσα στο ΕΣΥ που βρέθηκε στο επίκεντρο το τελευταίο 48ωρο μετά την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς εργαζόμενους.
Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η βάσιμη ελπίδα ότι θα ακολουθήσει και η μείωσή τους το επόμενο διάστημα διατυπώθηκε χθες στο πλαίσιο της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας από τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη. Ο ειδικός, ωστόσο, υπενθύμισε πως τα δύσκολα της επιδημίας λόγω του χειμώνα έπονται, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σε ένα μήνα από τώρα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας και η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της πιθανής αύξησης της επιδημικότητας».
Παράλληλα, «συρρίκνωση» των ανεμβολίαστων εργαζομένων δείχνουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας μετά τον σχετικό έλεγχο των μητρώων ανθρώπινου δυναμικού. Οι αρνητές του εμβολιασμού είχαν μπει στη «δεξαμενή» με τους αρνητές της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, προκαλώντας σύγχυση στις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί εργαζόμενοι παρότι εμβολιασμένοι αρνούνταν να επιδείξουν το πιστοποιητικό τους, κι ενώ ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχυνόταν τις τελευταίες ημέρες ενόψει της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής καθηκόντων από την 1η Σεπτεμβρίου.
Αργά χθες βράδυ στελέχη του υπουργείου εκτιμούσαν πως ο αριθμός των πράξεων αναστολής που θα εκδοθούν συνολικά δεν θα ξεπερνά τις 7.000 στο σύνολο των περίπου 100.000 εργαζομένων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Από τις 6.000 κενές θέσεις που έχουν ήδη «ανεβεί» στην πλατφόρμα που ενεργοποίησε το υπουργείο Υγείας για το λοιπό επικουρικό προσωπικό, πλην ιατρών, προκύπτει πως στην πλειονότητά τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που απομακρύνθηκαν ήταν από το νοσηλευτικό προσωπικό.
Αναγνωρίζοντας την αλλαγή, έστω και την ύστατη στιγμή, των υγειονομικών αναφορικά με τον εμβολιασμό τους, ο νέος υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης τούς έδωσε χθες «δεύτερη ευκαιρία», καταθέτοντας τροπολογία για την άρση της αναστολής σε όσους εμβολιαστούν στο εξής.
«Όποιος δεν εμβολιαστεί, θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί. Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Ο μεταβατικός Σεπτέμβριος και οι παράγοντες που θα κρίνουν την επιδημία
Συγκεκριμένα στοιχεία για τη σταθεροποίηση της επιδημίας παρέθεσε χθες ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο υπογράμμισε την κρισιμότητα του επόμενου διαστήματος για την περαιτέρω πορεία της. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.840 κρούσματα εκ των οποίων τα 685 στην Αττική και τα 294 στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 362, από τους οποίους οι 332 δεν έχουν εμβολιαστεί. Τέλος, καταγράφηκαν 33 θάνατοι λόγω της νόσου Covid-19.
«Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αλλά σημαντική μείωση. Ειδικότερα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, φαίνεται δείχνει κάποια σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8%, με την αύξηση να είναι μικρότερη αυτήν την εβδομάδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτήριων-εξιτηρίων συγκλίνει πάλι προς τη μονάδα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, τεκμηριώνοντας την επιστημονική θέση για την αποκλιμάκωση του τέταρτου επιδημικού κύματος.
Ο ειδικός υπενθύμισε ότι παρά την θετική εικόνα που σχηματίζεται, δεν πρέπει να παραβλέπεται πως ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας: «βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο όπου επιστρέφουν πολλοί από τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες» εξήγησε.
Ωστόσο, η χώρα διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον Ιούλιο, καθώς «εμβολιάστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων και συνεπώς αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας τώρα, από ότι πιο πριν, σε αυτήν την κρίσιμη για την επιδημία ομάδα» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Το τείχος της ανοσίας των νέων φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες» πρόσθεσε, ευχαριστώντας όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και απευθύνοντας έκκληση προς όσους διστάζουν να προχωρήσουν στο κλείσιμο ραντεβού και στον εμβολιασμό τους, το δυνατόν συντομότερο, ώστε να υψωθεί περισσότερο το τείχος ανοσίας ενόψει του Οκτωβρίου και γενικώς της χειμερινής περιόδου που ακολουθεί.