Για την πορεία της πανδημίας αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μίλησε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Πέμπτης, συνίσταται στους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα ΚΝ95 και όχι η απλή που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα για τον κορωνοϊό, προκειμένου να διαχειριστούν την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές. Μάλιστα όπως είπε τα σωματίδια από τις πυρκαγιές θα αιωρούνται για πολλές ημέρες στην ατμόσφαιρα.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις επιπτώσεις την κλιματικής αλλαγής», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να μάθουμε πως να τις μειώσουμε και να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας ως προς τη χρήση καυσίμων και την απόρριψη των αποβλήτων. Η αλλαγή του μεσογειακού κλίματος θα αρχίσει να προκαλεί προβλήματα. Θα υπάρξουν τροπικές νύχτες, δηλαδή πολύ μικρή διαφορά μεταξύ θερμοκρασιών ημέρας και νύχτας. Θα επιμηκυνθεί η περίοδος ξηρασίας και θα υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση.

«Ένα βασικό ζήτημα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Σε θέματα της πυροπροστασίας η Ελλάδα είναι από τις πιο προχωρημένες χώρες. Θα πρέπει να υπάρχουν ζώνες προστασίες, προσωπικό και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, δηλαδή να μπορούν να κηρυχτούν αναδασωτέες περιοχές αμέσως», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Προβλέψεις για 5.000 κρούσματα

Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα του κ. Σαρηγιάννη, υπάρχει πρόβλεψη για 5.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη. Όπως τόνισε, ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει χαμηλώσει. «Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας όπλο, αλλά όχι το μοναδικό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων κτλ.

Δύσκολα προβλέπονται τα πράγματα για τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των εκδρομέων. Εάν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και ξεπεράσουν το 60% των πλήρως εμβολιασμένων, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν επιβράδυνση της αύξησης.