Το στρες είναι αναπόφευκτο. Το μυστικό είναι να μάθουμε πώς να το αντιμετωπίζουμε. Οι ειδικοί της κλινικής Mayo αποκαλύπτουν τρεις αποτελεσματικούς τρόπους που ενισχύουν την απόκρισή μας στα στρεσογόνα ερεθίσματα και μας καθιστούν πιο ανθεκτικούς στο στρες χωρίς να απαιτούν περισσότερο χρόνο από το καθημερινό πρόγραμμα.

Ακολουθούν οι τρεις τακτικές για να αυξήσετε την ανθεκτικότητά σας στο στρες και να αποκομίσετε μεγαλύτερη χαρά από τη ζωή.

Μεγαλύτερη επίγνωση

Η επίγνωση των σκέψεων και των πράξεών σας θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα μοτίβα σύμπεριφοράς σας, να εντοπίσετε τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση, αλλά και να αναγνωρίσετε τι κάνετε ήδη καλά! Την επόμενη φορά που θα νιώσετε στρεσαρισμένοι, απλά κάντε μια παύση και παρατηρήστε την αντίδρασή σας.  Προσπαθήστε να εντοπίσετε από πού πηγάζει η αντίδρασή σας και να επιλέξετε έναν διαφορετικό τρόπο αντίδρασης.

Για να ενισχύετε την προσωπική σας επίγνωση προσπαθήστε να ακούτε τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας, να καταγράφετε τα συμπτώματα του στρες και να αφιερώνετε λίγο χρόνο ώστε να αναλογιστείτε την αντίδρασή σας και τον τρόπο ερμηνείας που επιλέγετε.

Εστιάστε την προσοχή σας

Μια αποτελεσματική τεχνική για την αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων είναι να εξασκήσετε την προσοχή σας ώστε να μάθετε να εστιάζετε στην παρούσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η τάση του μυαλού να… ταξιδεύειε και να αναμασά δυσάρεστες σκέψεις που τροφοδοτούν το στρες. Η εστίαση της προσοχής  απαιτεί εξάσκηση, ειδικά σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος περισπασμούς. Για να αναπτύξετε αυτήν την ικανότητα, προσπαθήστε να εστιάσετε στις λεπτομέρειες του καθημερινού περιβάλλοντος και των εμπειριών σας. Δείτε με άλλο μάτι τις καθημερινές σας συνήθειες και πράξεις.

Μην είστε επικριτικοί

Αποφύγετε την κριτική έστω και για τρία λεπτά! Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να επικρίνει όλα όσα βιώνετε  και να σκέφτεται πώς θα ήταν η κατάσταση «αν…» προσπαθήστε να ελέγξετε τον εαυτό σας.  Καταπολεμήστε αυτό το «αντανακλαστικό επίκρισης» προκαλώντας τον εαυτό σας να βιώσει απλά μια εμπειρία για τρία λεπτά χωρίς να εξασκήσει κριτική. Καθυστερώντας την κριτική, δημιουργείτε χώρο για ευγνωμοσύνη. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτό που έχετε μπροστά σας είναι αρκετά καλό ή απολαυστικό όπως είναι!