*γράφει ο Μανώλης Καλατζής

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου, το οποίο αποφάσισε σειρά επιπλέον μέτρων που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας.

Αποφασίστηκε όπως προχωρήσουν οι εθελοντικοί εμβολιασμοί σε παιδιά από 12 ετών και άνω. Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα θέμα που ορισμένα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας είχαν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση στοχεύει στη φυσική παρουσία των παιδιών στα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά και εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα είναι καθοριστικό.

Επίσης αποφασίστηκε η επίδειξη Safepass σε μικρούς επαγγελματικούς χώρους, δηλαδή το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο σε μικρά καταστήματα στα οποία βρίσκονται 10 άτομα μεταξύ των οποίων και το προσωπικό. Υπενθυμίζεται πως με το προηγούμενο διάταγμα, η υποχρεωτική προσκόμιση Safepass αφορούσε χώρους στους οποίους συναθροίζονται πάνω από 20 άτομα.

Μέτρα λήφθηκαν και για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, οι οποίοι πλέον θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ (είτε rapid είτε PCR) κάθε 48 ώρες. Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στο γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά που εντοπίζονται σε κλειστές δομές και ιδιαίτερα σε οίκους ευγηρίας, με τα στοιχεία από την ομάδα ιχνηλάτησης να προδίδουν ότι η μετάδοση αρχίζει από εργαζομένους που δεν έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι κολλούν ακόμη και ένοικους που έχουν εμβολιαστεί.

Αποφασίστηκε επίσης ότι όσοι εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα υποχρεούνται να κάνουν test PCR μετά από μία εβδομάδα από την ημέρα της άφιξης τους. Εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι.

Επιπρόσθετα τα άτομα τα οποία νόσησαν από Covid-19 τις τελευταίες 180 ημέρες θα δικαιούνται να κάνουν δωρεάν rapid test.

Όσοι από επιλογή δεν εμβολιάζονται θα κάνουν rapid test κάθε 48 ώρες και θα επωμίζονται το οικονομικό κόστος.