Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

Στην τελευταία ενημέρωση του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (EDCD) τονίζεται ότι η παραλλαγή Δέλτα (B.1.617.2) είναι μια μετάλλαξη «ανησυχίας» που εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη παραλλαγή Άλφα (Β.1.1.7) που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή ανησυχίας στην ΕΕ. Επιπλέον, η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Το ECDC εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η παραλλαγή Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των στελεχών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Αυτό καθιστά απαραίτητο για τις χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δεύτερων δόσεων, όπου συνιστώνται, και να κλείσουν τα κενά ανοσίας για τυχόν περαιτέρω εμφάνιση παραλλαγών, το συντομότερο δυνατό.

Απαραίτητες οι δύο δόσεις

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζονται και οι δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της COVID-19 όπως τα Comirnaty, Spikevax ή Vaxzevria για την παροχή επαρκούς προστασίας έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θνησιμότητας που προκαλείται από την COVID-19 είναι μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους και για εκείνους με άλλες υποκείμενες καταστάσεις, τονίζοντας την ανάγκη τους να ολοκληρώσουν τις προτεινόμενες δόσεις εμβολιασμού.

Εμβολιασμός των υγειονομικών

Παρομοίως, για την προστασία ευάλωτων και ηλικιωμένων ατόμων σε κλειστά περιβάλλοντα, όπως νοσηλευόμενοι ασθενείς ή τρόφιμοι κάτοικοι σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, απαιτείται περαιτέρω προσοχή σε ορισμένες για την αύξηση του εμβολιασμού μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και του προσωπικού τέτοιων ιδρυμάτων.

Ο EMA και το ECDC ενθαρρύνουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της φροντίδας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και εκείνους με τους οποίους εργάζονται και φροντίζουν.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βόλος: Στα 10 τα κρούσματα στο γηροκομείο – «Οι υπάλληλοι αρνούνται να εμβολιαστούν»

Εφιαλτικά σενάρια για τα κρούσματα: Στην δίνη της πανδημίας η χώρα – Ανησυχούν οι ειδικοί

Θωμαΐδης: Θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις Σύψα για 15.000-20.000 κρούσματα εάν δεν εμβολιαστούν οι νέοι