*γράφει η Γεωργία Σαδανά

Πέντε μεγάλους σταθμούς έθεσε στην πορεία της χώρας μέχρι το φθινόπωρο -μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού– στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας σε προσκλητήριο συστράτευσης κατά της μετάλλαξης Δέλτα πολιτικά κόμματα, Εκκλησία και κοινωνικούς φορείς. Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως η ώρα του μαζικού εμβολιασμού «είναι τώρα», καθώς η χώρα διαθέτει «το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορωνοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου». «Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας» επισήμανε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «στόχος είναι επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο». Με αυτό το απώτατο χρονικό όριο, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάσχεση του τέταρτου πανδημικού κύματος, το οποίο περνά -για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού- μέσα από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Αναλυτικά:

1ος σταθμός: Άμεσα -Υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων (στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, «που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσοι εργαζόμενοι μείνουν ανεμβολίαστοι, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

2ος σταθμός: Κίνητρα εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι» εξήγησε ο Πρωθυπουργός, δεδομένου και του έντονου, νεανικού στοιχείου στους στρατεύσιμους που αποτελεί «εύκολο στόχο» για την προσβολή από την μετάλλαξη Δέλτα.

3ος σταθμός: 16 Ιουλίου

Από την Παρασκευή μέχρι τα τέλη Αυγούστου: λειτουργία όλων των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους.

Το μέτρο αφορά:

· κέντρα διασκέδασης

· μπαρ,

· σινεμά και

· θέατρα.

Παράλληλα, όλοι οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Ο έλεγχος των εισερχομένων θα γίνεται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής που προετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

4ος σταθμός: 18-20 Ιουλίου

Εκκίνηση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για την νέα γενιά (Freedom Pass). Πρόκειται για κίνητρο με στόχο την προσέλευση των νεαρών πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα, κερδίζοντας 150 ευρώ σε υπηρεσίες τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών. Η σχετική πλατφόρμα για την νεολαία αναμένεται να εκκινήσει στις 18 Ιουλίου.

5ος σταθμός: 1η Σεπτεμβρίου

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς:

· γιατρούς,

· νοσηλευτές και

· διοικητικό προσωπικό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε «από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις».

meth_william_main-52

Κυρώσεις και εμπόδια

Διαμηνύοντας παράλληλα ότι «δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες» ο Πρωθυπουργός έθεσε σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, ξεκαθαρίζοντας πως «η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προστασία της δημόσιας υγείας με πειθώ και μέτρα».

Η εξειδίκευση των τελευταίων αναμένεται αύριο το πρωί, οπότε οι Υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Βασίλης Κικίλιας και Κυριάκος Πιερρακάκης αντίστοιχα θα παρουσιάσουν το πλαίσιο κινήτρων και κυρώσεων για τις επαγγελματικές ομάδες που εμπλέκονται άμεσα στην πρώτη φάση εμβολιασμού, ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το protothema.gr, όποιος υγειονομικός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν εμβολιασθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και καθίσταται υποχρεωτικό, τότε αρχικά θα λαμβάνει όποιο υπόλοιπο άδειας τυχόν έχει. Αν στο διάστημα αυτής της άδειας δεν προχωρήσει στον εμβολιασμό του, τότε δεν θα επιστρέφει στην εργασία του, αλλά θα μπαίνει υποχρεωτικά σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Παράλληλα στα κίνητρα που μελετά το κυβερνητικό επιτελείο για τους εμβολιασμένους περιλαμβάνονται διευκολύνσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως δωρεάν παρατάσεις και εκπτώσεις στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών, ώστε να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ανεμβολίαστοι πολίτες.

Καλοκαίρι… στην καρέκλα

Ταυτόχρονα, σε άμεση εφαρμογή τίθεται για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πια το μέτρο της λειτουργίας χώρων ψυχαγωγίας αποκλειστικά και μόνο για καθήμενους. Το μέτρο θα αφορά και ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, ενώ αντισταθμιστικά οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να παρατάξουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα.

Εκτός από τις διευκολύνσεις και τα αντίμετρα, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί» και ενώ ήδη έχουν καταλογιστεί πρόστιμα χιλιάδων ευρώ και ποινές αναστολής λειτουργίας για πρώτους παραβάτες σε όλη τη χώρα.

Helpdesk από την ΚΕΔΕ

Η παρουσίαση του σχεδίου αναχαίτισης του τέταρτου πανδημικού κύματος συνοδεύεται και από τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην πανελλαδική εκστρατεία πειθούς. Με σύνθημα «ΚΕ…ΔΕ… μου λες …», Η ΚΕΔΕ προχωρά στην δημιουργία ενός helpdesk με ενημερωτικά στοιχεία, αλλά και άμεση απάντηση ερωτήσεων των πολιτών, ώστε όλοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα επικαιροποιούνται σε τακτική βάση τα στοιχεία εμβολιασμού, ώστε στοχευμένα να πραγματοποιούνται όποιες παρεμβάσεις χρειάζεται σε τοπικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, «μόνο τον φόβο έχουμε να φοβηθούμε και πρέπει να τον καταπολεμήσουμε».

Πλατφόρμα και για τους εφήβους

Επεκτείνοντας το δίχτυ προστασίας, στις 15 Ιουλίου ανοίγει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά όσους έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2005, ενώ σε μια ακόμη κίνηση ενδυνάμωσης της εμβολιαστικής ροής, καταργείται το πέναλτι των 6 ημερών για όσους έχουν αλλάξει την αρχική ημερομηνία εμβολιασμού τους.