Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, εάν τον Σεπτέμβρη έχει εμβολιαστεί μόνο του 53% του πληθυσμού, τότε τα κρούσματα θα φτάσουν τα 18.000 ημερησίως ενώ πρόσθεσε ότι αν οι εμβολιασμοί φτάσουν στο 65% του πληθυσμού, θα έχουμε πάλι μια δύσκολη περίοδο, αλλά όχι με 18.000 κρούσματα την ημέρα.

«Για να μειώσουμε τα κρούσματα μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να τηρούμε και τα μέτρα προστασίας και να γίνονται γίνονται self test για να προλάβουμε την μετάδοση.

Σημείωσε ακόμα ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλός, ενώ όπως «η αύξηση στα λύματα είναι πάνω από 200% και ανεβαίνει και στην Θεσσαλονίκη». «Αν θέλουμε να δράσουμε προληπτικά θα πρέπει να γνωρίζουμε την τάση πολύ νωρίς», τόνισε και απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, είπε ότι θα πρέπει να είναι στους υγειονομικούς, σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων, στην εστίαση αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

Eιδήσεις σήμερα 

Μετάλλαξη Δέλτα: Τα σενάρια για την εστίαση – «Ελευθέρας» παντού για τους εμβολιασμένους

Παγώνη: Αν δεν τρέξουν οι εμβολιασμοί, θα ξαναζήσουμε τον περυσινό χειμώνα

Τζανάκης: Περιμένουμε την κορύφωση του 4ου κύματος στις 20 Αυγούστου – Το… καλό, το μέτριο και το άσχημο σενάριο