Αγωνία για τη μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) και «καμπανάκια» για τους ανεμβολίαστους ήταν τα βασικά σημεία της καθιερωμένης συνέντευξης Tύπου της Πέμπτης. Το ποδαρικό στον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε με αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού, με την ανησυχία για τον γρήγορο πολλαπλασιασμό εκείνων που αφορούν το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.
Με τρία από τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Astrazeneca, Moderna) αποδεδειγμένα αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου και νοσηλείας από την πλέον μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, επισημάνθηκε και σήμερα η ανάγκη μεγαλύτερης προσέλευσης του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα καθώς «η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια».
Το παραπάνω διαμήνυσε λάβρος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας πως οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται εφεξής θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και δεν θα περιλαμβάνουν οικονομική στήριξη, ενώ οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα και τα δικαιώματα που στερήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
Η 15η Ιουλίου θα αποτελέσει την ημερομηνία ορόσημο για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους πολίτες, αρχής γενομένης από την κοινωνική ζωή και τους αμιγείς (για εμβολιασμένους και νοσήσαντες) κλειστούς και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης καθώς και τα ανοικτά και κλειστά γήπεδα, στα οποία η επιτρεπόμενη πληρότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από των μικτών χώρων (επιπλέον μη εμβολιασμένων με τεστ), αλλά και επιπλέον δικαιώματα όπως ο χορός και οι όρθιοι πελάτες στους αμιγείς χώρους διασκέδασης και η μη υποχρεωτική χρήση μάσκας στους αμιγείς χώρους εστίασης και καφέ .
Περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την είσοδο στα μαγαζιά έδωσε ο υφυπουργός στο πλαίσιο 20 ερωταπαντήσεων αναφορικά με τη φύση των νέων μέτρων, τον δίκαιο η μη χαρακτήρα τους και πώς ακριβώς θα τεθούν σε εφαρμογή.
Από τα μέσα Ιουλίου, λοιπόν, ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται με μια δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή διαθέσιμη εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου στο gov.gr, η οποία θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid-free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR). Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς για τους αποδεκτούς τύπους τεστ, το αληθές της δήλωσης από ανεξάρτητο τρίτο ήταν ο λόγος που δεν συμπεριελήφθησαν και οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self-test).
Αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης στα νησιά
Από τις 5 Ιουλίου αλλάζουν οι μετακινήσεις προς τα νησιά σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει αντίστοιχες τροποποιήσεις και για την ηπειρωτική χώρα.
Ειδικότερα, οι ενήλικες θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες είτε rapid-test τις τελευταίες 48 ώρες (όχι self-test). Για τους ανηλίκους 12-17 ετών θα γίνεται δεκτός οποιοσδήποτε τύπος τεστ (συμπεριλαμβανομένου του self-test) ενώ για τους 12 ετών και κάτω δεν απαιτείται έλεγχος κορωνοϊού.
Το μέτρο αφορά τη μετάβαση σε νήσους πλην της Εύβοιας, της Λευκάδας και της Σαλαμίνας, καθώς επίσης εξαιρούνται του μέτρου:
α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει
β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.
Τέλος, κατά την επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self-test για τα άτομα άνω των 12 ετών.
Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, τα κρούσματα που αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα έφτασαν σε μία εβδομάδα τα 54 από 29, με τη διασπορά σε εννέα περιφερειακές ενότητες: Αττικής (8), Ηρακλείου (30), Αχαΐας (1), Εύβοιας (1), Θεσσαλονίκης (5), Κορινθίας (1), Λέσβου (4), Πάρου (2), Χαλκιδικής (1) καθώς και στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος (1).
Σχετικά με τη μετάλλαξη, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε την κατά 100% μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της σε σχέση με τον αρχικό ιό της Ουχάν, καθώς και τον βασικό ρόλο της ενδοοικογενειακής μετάδοσης στη διασπορά.
Εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες άνω των 50 ετών και εμβολιασμοί των νέων ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων και συνεχής έλεγχος των εργαζομένων με τα self-test και η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας είναι οι τρεις πυλώνες αντιμετώπισης της «νέας πρόκλησης» της μετάλλαξης Δέλτα σύμφωνα με την καθηγήτρια.
Σε άνοδο η επιδημία – Τι προβλέπουν τα μαθηματικά μοντέλα
Στη διακοπή της καθοδικής πορείας που σημείωσε μέσα στον Ιούνιο η επιδημία στάθηκε η κυρία Παπαευαγγέλου, όπως μαρτυρά η αύξηση για μία ακόμη ημέρα στα νέα κρούσματα (761 έναντι 633) αλλά και στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα για την εβδομάδα που πέρασε κατά 5%, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη, με την πλειοψηφία στις ηλικιακές ομάδες 18-24 ετών και στη συνέχεια 25-34 ετών. Οι 25-34 αποδεικνύονται οδηγοί της επιδημίας, αποτελώντας το 60% των νέων διαγνώσεων, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι παρατηρείται αύξηση νέων κρουσμάτων σε νησιωτικές κυρίως περιοχές.
Ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,84 και ο δείκτης θετικότητας σταθεροποιείται στο 1,1. Ο νοσηλευόμενοι ασθενείς στην επικράτεια ανέρχονται σε 700 περίπου.
Παρά την επιδημιολογική αύξηση από τη μετάλλαξη Δέλτα και τη χαλάρωση των μέτρων, δεν λείπουν τα σημάδια υποχώρησης όπως η μείωση των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά 28%, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σταθερά κάτω από 50 και ο μικρότερος κατά 13% αριθμός θανάτων από COVID-19 (4 νέοι σήμερα).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων που επικαλέστηκε η κυρία Παπαευαγγέλου, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να μειωθούν στους 100 οι διασωληνωμένοι ασθενείς (189 σήμερα) και σε λιγότερους από 10 οι θάνατοι ανά ημέρα.
Εν κατακλείδι, η επιδημιολογική εικόνα της χώρα φέρνει αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρα και συγκεκριμένα:
Aρνητική εξέλιξη για την Π.Ε. Μυκόνου που μεταβαίνει στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3) και τον Δήμο Λειψών στο Κίτρινο (Επίπεδο 2) ενώ με βάση την καλή επιδημιολογική τους πορεία, οι Π.Ε. Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2), oι Π.Ε. Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας στο Πράσινο (Επίπεδο 1) και οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας στο Πράσινο (Επίπεδο 1).