*γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Η μετάλλαξη Δέλτα όχι μόνο δεν επιτρέπει στην ανθρωπότητα να πάρει μία ανάσα, αλλά φέρνει προ των πυλών ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Το μεταδοτικό στέλεχος έχει θέσει εκ νέου σε συναγερμό επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη. Ακόμα και το Ισραήλ, το οποίο κατάφερε να οχυρωθεί μέσω ενός αποτελεσματικού και ιδιαίτερα γρήγορου προγράμματος εμβολιασμού, βρίσκεται στο έλεος της μετάλλαξης αυτής. Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισοί ενήλικες που έχουν προσβληθεί πλέον από την Ινδική μετάλλαξη, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις της Pfizer. Παρ’ ότι είχαν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση του Ισραήλ αναγκάστηκε να επαναφέρει τη χρήση μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, συνεχίζει να συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 «Δέλτα» διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του 2020. Η επίσημη ονομασία της είναι Β.1.617.2. Έκτοτε, έχει διαχυθεί σε παραπάνω από 70 χώρες. Μεταξύ αυτών και η Πορτογαλία. Στη Λισαβόνα, 70% των καταγεγραμμένων περιστατικών COVID-19 προέρχονται από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Αυτό είναι που μεταδίδεται και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, εκτινάσσοντας τα κρούσματα.

Η Βρετανία βρίσκεται σε ακόμα πιο δυσχερή θέση. Την εβδομάδα που μόλις πέρασε καταγράφηκαν 35.204 νέα κρούσματα που οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα. Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας ανακοίνωσε ότι το 96% των νέων λοιμώξεων επίσης προέρχονται από την ινδική μετάλλαξη.

Στον κλοιό της «Δέλτα», όμως, βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία είχε αρχίσει να βλέπει εντυπωσιακή βελτίωση λόγω των μαζικών εμβολιασμών και του καλοκαιρινού καιρού. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι «η μετάλλαξη «Δέλτα» θα έχει το πάνω χέρι φέτος το καλοκαίρι και η επικράτησή της δεν είναι θέμα μηνών, αλλά εβδομάδων». Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του. Το 15% των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία είναι αποτέλεσμα της ινδικής μετάλλαξης.

Στη Ρωσία η κατάσταση είναι το ίδιο ανησυχητική. Ο Δήμαρχος της Μόσχας αποκάλυψε ότι το 90% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σχετίζεται με την παραλλαγή Δέλτα. «Κατά την άποψη μου η κατάσταση θα είναι δύσκολη, γενικά ούτε πρέπει να χαλαρώσουμε, ούτε να κάνουμε τις οποίες αισιόδοξες προγνώσεις».

«Ο ιός πολλαπλασιαζόμενος άπειρες φορές, έχει μερικές μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές, και το συγκεκριμένο στέλεχος που διαπιστώθηκε πρώτη φορά στην Ινδία, έχει την ιδιότητα να μεταφέρεται πολύ περισσότερες φορές από ό,τι οι άλλες», εξήγησε ο καθηγητής Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ Γιώργος Σαρόγλου.

Ο πονοκέφαλος που έχει προκαλέσει η ινδική παραλλαγη του κορωνοϊού αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, η ΕΕ θα δύναται να αποφασίζει το κλείσιμο των συνόρων σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από τρίτες χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι Γαλλία και Γερμανία προειδοποίησαν ευθέως τα κράτη – μέλη της ΕΕ που δέχονται χωρίς ελέγχους Βρετανούς πολίτες και πολίτες άλλων τρίτων χωρών όπου εντοπίζεται η μετάλλαξη «Δέλτα».

Η επιστημονική κοινότητα προβλέπει ότι η μετάλλαξη Δέλτα, θα αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική, καθώς ένα άτομο μπορεί να κολλήσει έως και εφτά. Αποδεικνύεται και πιο ανθεκτική στην ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός. Πλήττει ακόμα και άτομα που έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις, αν και σαφώς κινδυνεύουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι και όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν κάνει μόνο μία δόση. Μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου καταδεικνύει ότι η μετάλλαξη αυτή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών. Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον δεκάδες περιπτώσεις της Δέλτα, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται Κρήτη, Αττική, και Κόρινθος.

Η Γηραιά Ήπειρος δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει τη νέα αυτή απειλή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης έχουν πληγεί. Οι κρατικές αρχές της Αυστραλίας δήλωσαν ότι εντόπισαν την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Delta του COVID-19 για πρώτη φορά στο τελευταίο ξέσπασμα στη Μελβούρνη, προκαλώντας ανησυχίες για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Και σαν να μην έφτανε η Δέλτα, έρχεται να προστεθεί και η Λάμδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» τη μετάλλαξη Λάμδα ή αλλιώς C.37, η οποία έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες, επτά από τις οποίες στη Λατινική Αμερική.

Όλα τα παραπάνω απομακρύνουν το ανέμελο καλοκαίρι, στο οποίο ήλπιζαν οι περισσότεροι μετά από τόσους μήνες ταλαιπωρίας και εγκλεισμού.