Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας επ’ αφορμής και της αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα» μίλησε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 το πρωί της Παρασκευής, σημείωσε πως υπάρχει προβληματισμός στην Ευρώπη, τονίζοντας ωστόσο πως η Ελλάδα είναι συνεπής στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ενώ δεχόμαστε και άλλα εμβόλια.
«Αυτό που έχει σημασία για μας είναι ότι πλέον είναι όλοι πιο ώριμοι και πιο έμπειροι. Η λύση λοιπόν σε αυτή τη φάση -και το είπε και ο πρωθυπουργός μπαίνοντας χθες στη Σύνοδο- είναι οι εμβολιασμοί, και όχι πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Εκεί πρέπει να επιμείνουμε όλοι. Εκεί πρέπει να επιμείνει όλη η Ευρώπη κι έγινε συζήτηση για την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών». Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι η διάθεση και στο πλαίσιο της Συνόδου δεν ήταν υπέρ του να υπάρξουν νέοι περιορισμοί. «Προφανώς υπάρχει εγρήγορση και όχι εφησυχασμός και παρακολουθούνται οι μεταλλάξεις», πρόσθεσε.
Αρκουμανέας: Εμβόλια για να μην πάμε σε τοπικά lockdown
Την ίδια ώρα πάντως τον κόδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του νέου στελέχους στην χώρα μας έκρουσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης «Δέλτα», θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν, ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής.
Ο τρόπος για να μην χρειαστεί, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, είναι το εμβόλιο «για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένα λοκντάουν και τέταρτα κύματα». «Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» υπογράμμισε.
«17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει» ανέφερε.
«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. Πρώτον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Δεύτερον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατομμύρια στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Τρίτον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».
«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» σχολίασε ο κ. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης».
Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς. «Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε.
Τη μετάλλαξη Δέλτα την έχουμε βρει (στη χώρα μας) από τον Απρίλιο γίνονται ιχνηλατήσεις, μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη Δέλτα είναι αυτή διευκρίνισε.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό».
Τζανάκης: Μέχρι τέλη Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα
Εξαδάκτυλος για ινδική μετάλλαξη: Το 12% των εμβολιασμένων δεν έχει ανοσία