Έπειτα από πολλά χρόνια, οι άνθρωποι με τη νόσο Αλτσχάιμερ, έχουν πλέον ελπίδες και αυτό οφείλεται στον Στέλιο Παπαδόπουλο, πρόεδρο της εταιρείας Biogen Ιnc που έφτιαξε το πρώτο ελπιδοφόρο φάρμακο για τη νόσο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι αυτό “είναι ένα τεράστιο, αλλά πρώτο βήμα στη μάχη στην ιστορία κατά του Αλτσχάιμερ. Μια δύσκολη ασθένεια και μας έχει παρουσιάσει πολλά εμπόδια να φέρουμε φάρμακα για την αντιμετώπισή του. Η τελευταία φορά που εγκρίθηκε φάρμακο ήταν το 2003”.

Ερωτηθείς για το ποια είναι ακριβώς η δράση του ελπιδοφόρου φαρμάκου ο πρόεδρος της Biogen Ιnc ανέφερε: “Αυτό το φάρμακο είναι το πρώτο που χτυπά τον βιολογικό μηχανισμό του Αλτσχάιμερ και όχι απλώς τα συμπτώματά του. Την ιδέα ότι ένα σοβαρό κομμάτι της ασθένειας, τις οποίες στο συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί και βοηθάει να καθαρίσουν και να διοχετευτούν έξω από τον εγκέφαλο. Οι κλινικές μελέτες –σε χιλιάδες ασθενείς- ξεκίνησαν το 2007 και ήταν αποκλειστικά προσαρμοσμένες στο πρώτο στάδιο της ασθένειας. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει έγκριση για όποιον ασθενή κρίνει σκόπιμο ο γιατρός του. Τα αποτελέσματά τα δικά μας είναι αποκλειστικά για ασθενείς στα πρώτα στάδια της ασθένειας”.

Το 2022 αναμένεται η έγκριση του φαρμάκου στην Ευρώπη

“Την Δευτέρα 7/6 πήραμε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και έχουμε καταθέσει αιτήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ. Υπολογίζω κάποια στιγμή το 2022 αναμένεται να δοθεί έγκριση στην Ευρώπη και θα έρθει στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από δύο χρόνια ανάλυσης των δεδομένων που είχαμε καταθέσει και τα οποία είχαν συλλεχθεί από πολυετείς μελέτες που ξεκίνησαν από το 2007″ ανέφερε, ενώ διευκρίνισε πως “το φάρμακο αυτό καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου”.

Πώς δρα στον εγκέφαλο ασθενών σε πρώτο στάδιο

“Αν οι ασθενείς πάρουν το φάρμακο στο πρώτο στάδιο της ασθένειας, απλώς επιβραδύνουν τα συμπτώματα. Σίγουρα δεν αντιστρέφεται και ούτε καν σταματάει ακαριαία. Είναι το πρώτο βήμα…”, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε τα επόμενα 10-20 χρόνια θα έχουμε ακόμα πιο σημαντικά φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μιλώντας για το υψηλό κόστος της νέας θεραπείας ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στην Αμερική το ετήσιο κόστος για κάθε ασθενή είναι 56.000 δολάρια“Τυπικά τα φάρμακα στην Ευρώπη κοστίζουν λιγότερο από ότι στην Αμερική και στην Ελλάδα ακόμη λιγότερο. Θα είναι απόφαση του κράτους κατά πόσο θα αποφασίσει πώς θα το πληρώσει και το ποσοστό που θα συμμετέχει ο ασθενής”.