Την εκτίμηση ότι όταν θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού «θα είμαστε ασφαλείς» σε σχέση με τον κορονοϊό, εξέφρασε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

«Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε φτάσει αυτό το ποσοστό», εφόσον συνεχιστούν κανονικά οι παραδόσεις των εμβολίων εκτίμησε ο υπουργός Yγείας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν εμβόλια για όποιο κι αν επιλέξει» ο πολίτης, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η επάρκεια εμβολίων είναι διασφαλισμένη καθώς «έχουν ήδη προαγοραστεί 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων» από τη χώρα μας.

Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πριν από τη σχολική χρονιά, οι εμβολιασμοί και στα παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών, εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων εγκρίνει τα εμβόλια για τις ηλικίες αυτές. Σε ερώτηση για το πως θα πειστούν οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει πειστεί για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο στόχος της κυβέρνησης είναι «να έχουν κάνει όλοι από την ηλικία των 18 ετών και άνω το εμβόλιο μέχρι και τον Ιούλιο», έτσι ώστε όλοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και όσοι νόσησαν και έχουν φυσική ανοσία, να δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, πρόσθεσε ότι «στα νησιά οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κι άλλα εμβόλια πέραν από αυτό της Johnson and Johnson στη νησιωτική Ελλάδα για όσους το επιθυμούν.

Μιλώντας για το πέναλτι σε όσους ακυρώνουν το ραντεβού τους, είπε ότι η δεκαπενθήμερη αυτή αναστολή για ακυρώσεις των εμβολιασμών «δεν είναι τιμωρητική πολιτική», αλλά ουσιαστικά ήρθε να διορθώσει και κάποια λάθη που έγιναν από τους ίδιους τους πολίτες όσον αφορά την διαχείριση του ραντεβού.

Αναφερόμενος στους κατάκοιτους ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους για να κάνουν το εμβόλιο, είπε ότι «έχει ήδη ληφθεί ειδική μέριμνα για τον εμβολιασμό τους, στον οποίο θα συμβάλλουν ακόμα και ιδιότητες».

Για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είπε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο παραμένει στο τραπέζι και εξακολουθεί να συζητείται, αλλά «οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ουδέτερο χρόνο». Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, έκανε λόγο για αναγκαιότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τα περιστατικά παρενεργειών που σχετίζονται αποδεδειγμένα με τα εμβόλια και κυρίως με αυτό της Astra Zeneca, «προκειμένου να μη δημιουργείται η εικόνα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι οι παρενέργειες αφορούν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού» από τις πέντε αυτές περιπτώσεις.

Πώς συνεχίζεται το πρόγραμμα μετά τα 5 περιστατικά θρομβώσεων

Υπενθυμίζεται πως το «πράσινο φως» για την επιλογή εμβολίου στις γυναίκες ηλικίας 30-49 χρόνων άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Έπειτα από μια μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση η Επιτροπή έκρινε σκόπιμο να τοποθετηθεί σαφώς και διακριτά για τα περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Από την έναρξη των εμβολιασμών, στις 27 Δεκεμβρίου 2020, έχουν χορηγηθεί 3.662.292 δόσεις εμβολίου της Pfizer, 499.799 της Moderna, 88.730 της Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις της AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συχνά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS (θρόμβωση/θρομβοπενία) μετά τη χορήγηση του AstraZeneca. Οι τέσσερις περιπτώσεις σε γυναίκες 36, 44,47 και 61 χρόνων και η μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε» ανακοίνωσε χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο από τον υπουργό Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Υπογράμμισε πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται όπως έχει ήδη διαμορφωθεί, χωρίς αλλαγές, με την επισήμανση όμως πως ο εμβολιασμός με σκευάσματα mRNA, τα οποία από το Σάββατο θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δεν έχει συσχετισθεί με εκδήλωση συμβάντων θρόμβωσης και θρομβοπενίας (TTS). Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν ανοίξει τα ραντεβού με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα ατόμων 35-39 χρόνων και με την πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια από μεθαύριο και για την ομάδα 30-34 χρόνων, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για όλους με ελεύθερη επιλογή εμβολίου.

Η χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας

Τα πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης/θρομβοπενίας μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Το πιο πρόσφατο περιστατικό που συσχετίστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορά σε 36χρονη από τη Λέσβο η οποία διακομίστηκε προχθές με επείγουσα αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ στο Ιπποκράτειο Αθηνών με συμπτώματα θρομβώσεων. Η κατάστασή της θεωρείται αντιμετωπίσιμη.

Άλλα τρία περιστατικά καταγράφηκαν στην Κρήτη. Ειδικότερα, πρόκειται για τον 35χρονο που είχε εκδηλώσει διπλή θρόμβωση, και ο οποίος έχει πλέον εξέλθει από το νοσοκομείο και αναρρώσει. Ο ίδιος σε δηλώσεις του έχει αναφέρει πως εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της Astrazeneca στις 29 Απριλίου και παρουσίασε, αρχικά, πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία. Στις 10 Μαΐου, όμως, ένιωσε ένα κάψιμο στο πόδι το οποίο και παρέλυσε και ξεκίνησε η εκδήλωση του συνδρόμου, με αίσια έκβαση.

Ακόμη δύο περιστατικά που συνδέονται με τον εμβολιασμό έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη – πρόκειται για τις δύο γυναίκες 44 και 47 ετών που νοσηλεύονται. Για την 47χρονη οι ιατρικές εκτιμήσεις είναι θετικές. Ωστόσο για την 44χρονη η κατάσταση φαίνεται πολύ δύσκολη έως και μη αναστρέψιμη. Η γυναίκα είχε εμβολιαστεί στις 5 Μαΐου με το εμβόλιο της AstraZeneca και, μια εβδομάδα αργότερα, παρουσίασε θρομβοπενία και εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου και παραμένει με αρνητική πρόγνωση.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό του συνδρόμου TTS που καταγράφηκε στη χώρα μας τον περασμένο Μάρτιο είναι και το μόνο μέχρι στιγμής θανατηφόρο. Αφορούσε σε μια 61χρονη που κατέληξε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας μετά από σοβαρές επιπλοκές που εκδηλώθηκαν με τον εμβολιασμό της.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι το περιστατικό της 63χρονης που κατέληξε στη Μυτιλήνη προχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης για τα εμβόλια και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.

Οσον αφορά σε παρενέργειες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε λόγο για ένα περιστατικό που διερευνάται. Πρόκειται για 48χρονη γυναίκα από τη Θήβα που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό και η υγεία της βελτιώνεται συνεχώς.

Τι στάθμισε η Επιτροπή για τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος

210304085105_koronoios_vaccine_ap_6

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, που προφανώς είναι βελτιωμένα αλλά όχι στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά και η ευρεία -ακόμη- διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, είναι παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη από τους ειδικούς της Επιτροπής κατά την αξιολόγηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι σκληροί δείκτες δείχνουν ότι ο κορωνοϊός επιμένει κι αντιστέκεται, ιδίως στην Αττική αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας όπου καταγράφονται τοπικές αναζωπυρώσεις της επιδημίας. Είναι ενδεικτικός ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων – σχεδόν 17.000- όπως και ο ημερήσιος αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω covid-19 που ανέρχονται σε 244 κατά μέσο όρο. Όλες οι περιφέρειες της χώρας έχουν κρούσματα και ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, είναι 0,82 – δηλαδή 100 άτομα θετικά στον κορωνοϊό μπορούν να μεταδώσουν σε άλλα 82 άτομα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά η συνέχιση του ισχύοντος εμβολιαστικού προγράμματος – σημειωτέον ενός προγράμματος με καλά αποτελέσματα στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας- ουσιαστικά ήταν μονόδρομος. Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή τη φάση ενδεχομένως θα αποτελούσε κίνηση υψηλού ρίσκου. «Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του κορωνοϊού, που είναι μέτρια έως υψηλή, στη χώρα μας, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο άλλος παράγοντας που βάρυνε στην απόφαση της Επιτροπής να διατηρηθεί απαρέγκλιτα το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι το όφελος από τον εμβολιασμό. «Η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί του ρίσκου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης/θρομβοπενίας. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η συνέχιση του εμβολιασμού ως έχει» αποσαφήνισε η πρόεδρος της Επιτροπής. Χαρακτηριστικά παρέθεσε «βαριά» δεδομένα για τις νοσηλείες γυναικών λόγω κορωνοϊού στην επίμαχη ηλικιακή ομάδα των 30-49 χρόνων που βρίσκεται να «απειλείται» περισσότερο σε σχέση με άλλες από θρόμβωση/θρομβοπενία. Όπως είπε, τους τελευταίους δύο μήνες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ στη χώρα μας 62 γυναίκες 30 έως 49 ετών με σοβαρές επιπλοκές λόγω της λοίμωξης covid-19 και οι 28 εξ αυτών κατέληξαν.

Πρόσθεσε επίσης πως «πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί εσφαλμένη εντύπωση αν έχουμε σε ένα μικρό χρόνο ένα σχετικά μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, αλλά σε μικρό δείγμα. Άρα, κάτι που μπορεί να μας φαίνεται τώρα πολύ συχνό, μετά από δύο-τρεις εβδομάδες μπορεί να έχει έρθει σε πολύ διαφορετικά επίπεδα απ’ ότι είναι τώρα».

Ο κίνδυνος του συνδρόμου TTS

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, ο κίνδυνος του συνδρόμου TTS είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών. Πρόκειται για μια παρατήρηση που δεν ξενίζει την επιστημονική κοινότητα καθώς οι γυναίκες θεωρούνται πιο επιρρεπείς στις θρομβώσεις λόγω των οιστρογόνων.

«Πάντα ξέραμε ότι οι γυναίκες ως προς τις θρομβώσεις έχουν μία ευαισθησία. Έχουν ευαισθησία αν είναι καπνίστριες, αν παίρνουν αντισυλληπτικά, αν είναι έγκυες, υπάρχει ο παράγοντας των οιστρογόνων που παίζει καθοριστικό ρόλο» επισήμανε. Ειδικά σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του συνδρόμου μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca ανέφερε πως «η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών».

Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε πως τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Καθώς λοιπόν τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες, υπάρχει ουσιαστικά δυνατότητα επιλογής μεταξύ αυτών και των άλλων εμβολίων.

Ωστόσο, δεν δίδεται η δυνατότητα αλλαγής για ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί για τη 2η δόση εμβολίου AstraZeneca. «Όσον αφορά στη 2η δόση, συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση του συνδρόμου TTS είναι εξαιρετικά σπάνια κατά τη 2η δόση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 9 εκατ. δόσεις, αναφέρθηκαν μόλις 5 περιπτώσεις» είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Από την αρχή της εμβολιαστικής επιχείρησης «Ελευθερία» στα τέλη Δεκεμβρίου έως σήμερα έχουν συμπληρωθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες στον ΕΟΦ. Πρόκειται για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί για όλους τους εμβολιασμούς και όχι μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ωστόσο, η κυρία Θεοδωρίδου διαπίστωσε ότι στη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας υπάρχει ακόμη ένα κενό. «Χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας. Αυτό αποτελεί επιθυμία και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων που αξιοποιεί αυτό το πολύτιμο υλικό» κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα 

Εμβολιασμοί: Πώς συνεχίζεται το πρόγραμμα μετά τα 5 περιστατικά θρομβώσεων

Τζανάκης για εμβόλιο AstraZeneca: Δεν νομίζω πως υπάρχει θέμα προβληματικής παρτίδας στην Κρήτη

Βατόπουλος για θρομβώσεις: Ελάχιστες οι παρενέργειες από τα εμβόλια