Σε ασφαλή μονοπάτια φαίνεται να βαδίζει πλέον η πανδημία στη χώρα μας -αν και ακόμα παρούσα και εν δυνάμει επικίνδυνη- καθώς τόσο η διασπορά του ιού όσο και η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δείχνουν να επανέρχονται σιγά-σιγά σε ελεγχόμενα επίπεδα, θέτοντας τις βάσεις για την πολυαναμενόμενη «επαναφορά στην κανονικότητα».
Η συλλογική προσπάθεια του εμβολιασμού, η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από την πλευρά των πολιτών και η παροχή χρήσιμων εργαλείων ελέγχου από την πλευρά του κράτους οδηγούν πλέον την Ελλάδα προς την έξοδο από τον κυκεώνα του κορωνοϊού στον οποίο στροβιλίζεται εδώ και περίπου 14 μήνες.
Συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca
Διευκρινίσεις για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος με το σκεύασμα της AstraZeneca παρείχε στην έκτακτη παρουσία της στη σημερινή συνέντευξη Tύπου του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως ανακοίνωσε, η χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες, καθώς η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί του κινδύνου ανάπτυξης του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης/θρομβοπενίας (TTS).
Αφορμή για τις διευκρινίσεις στάθηκαν οι πέντε περιπτώσεις θρόμβωσης/θρομβοπενίας μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου. Από αυτές, οι τέσσερις αφορούν γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και έναν άνδρα 35 ετών, με τον έναν από τους ασθενείς να αναρρώνει και να εξέρχεται από το νοσοκομείο, τους τρεις να νοσηλεύονται και μία γυναίκα να καταλήγει. Τους τελευταίους δύο μήνες, μάλιστα, 62 γυναίκες ηλικίας 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της COVID-1919 και 29 κατέληξαν.
Μετά την αξιολόγηση των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, ωστόσο, και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη μέτρια έως υψηλή διασπορά του ιού στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε τη συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, επισημαίνοντας τα εξής:
-Ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.
-Τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.
-Σε ό,τι αφορά στη 2η δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύνολο 9 εκατ. δεύτερων δόσεων, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.
Διαθέσιμα από το Σάββατο όλα τα εμβόλια στους πολίτες 30-34 ετών
Το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών από το Σάββατο 29 Μαΐου ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στη σημερινή συνέντευξη τύπου. Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, από χθες που άνοιξε η αντίστοιχη πλατφόρμα για τους πολίτες 35-39 ετών έχουν ήδη κλειστεί 102.000 ραντεβού, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ηλικίες.
Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να ξεπεραστούν οι 5,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα μας (3.662.292 δόσεις της Pfizer, 499.799 Moderna, 88.730 Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις AstraZeneca), αριθμός που τοποθετεί την Ελλάδα στην 3η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους και στην 5η θέση σε ποσοστό εμβολιασθέντων με 17,62%.
Αισιοδοξία από τη μείωση στο σύνολο των δεικτών της επιδημίας αυτή την εβδομάδα
Σημαντική είναι η υποχώρηση που καταγράφεται αυτή την εβδομάδα σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες, αναδεικνύοντας την σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης της πανδημίας στη χώρα μας. Οι 547 διασωληνωμένοι ασθενείς, οι 250 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας και οι 44 θάνατοι που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι στοιχεία που αποτυπώνουν τη διαδικασία αποσυμπίεσης που συντελείται εδώ και μερικές ημέρες στο ΕΣΥ.
Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη 19 Μαΐου, οι αντίστοιχοι αριθμοί βρίσκονταν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 642, τις εισαγωγές σε 305 και τους θανάτους σε 53. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και τα δεδομένα που παρέθεσε ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τα οποία οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται πλέον σε 3.047 από 3.790 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών, πέφτοντας για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές εβδομάδες σε επίπεδα κάτω των 300 (244). Συνολικά, οι εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα περιορίστηκαν στις 1.900, από τις 2.195 της εβδομάδας 10-16 Μαΐου.
Εξίσου θετική είναι η εξέλιξη της πανδημίας και στο επίπεδο της διασποράς, όπως αποτυπώνεται από τα 1.517 νέα κρούσματα σε σύνολο 50.992 διαγνωστικών ελέγχων. Ο δείκτης Rt υποχώρησε στο 0,82 (από 0,86 την προηγούμενη εβδομάδα) και το ποσοστό θετικότητας στο 3,66% (από 3,80), επιβεβαιώνοντας την πορεία σταθεροποίησης με πτωτικές τάσεις, για την οποία μιλούν εδώ και αρκετές ημέρες οι ειδικοί.
Τα περισσότερα από 20.000 ενεργά κρούσματα της προηγούμενης Τετάρτης πλέον περιορίζονται σε 16.838, όπως και ο μέσος όρος κρουσμάτων ημερησίως σε 1.175 από 2.000 την προηγούμενη εβδομάδα, Το άξιο αναφοράς, ωστόσο, εδώ είναι το γεγονός ότι αυτή που διανύουμε είναι η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κατά την οποία παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, με τη μέση ηλικία των κρουσμάτων να είναι τα 37 έτη.
Σε χαμηλά επίπεδα κινείται το τελευταίο 24ωρο η πανδημία στην Αττική, με τα 762 νέα κρούσματα (εκ των οποίων τα 207 στο κέντρο της Αθήνας και λιγότερα από 140 σε καθεμιά από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες του λεκανοπεδίου) να δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας για την αποσυμφόρηση της πρωτεύουσας. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα καταγράφηκαν 163 νέες λοιμώξεις, ενώ από τον υπόλοιπο επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ ξεχωρίζουν η Λάρισα με 51, η Αιτωλοακαρνανία με 39 και η Αχαΐα με 32.