Παρά τις κατά τόπους επιδημιολογικές εξάρσεις από τις ημέρες του Πάσχα και την επανέναρξη κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων, η αποδρομή του τρίτου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού είναι γεγονός, χάρη κυρίως στη μεγάλη δυναμική της εγχώριας εμβολιαστικής εκστρατείας και την υψηλή αποτελεσματικότητα των self-test (αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι).
Ιδιαίτερη αναφορά στα τελευταία έκανε σήμερα, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν διαγνώσει το 5% του συνόλου κρουσμάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Οι σημαίνοντες αριθμοί: 13.596.127 self-test σε 3.251.334 πολίτες, 9.072.577 δηλώσεις αποτελέσματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και 19.641 επιβεβαιωμένα από επαγγελματίες υγείας θετικά αποτελέσματα.
Από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου η διάθεση των self-tests μέσω των φαρμακείων επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, με δικαίωμα για 2 κιτ αυτοελέγχου, 1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά.
Η διάθεση των self-test συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνη για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.
Όσον αφορά την εμβολιαστική πορεία κατά της COVID-19 που μεταφράζεται σε 4.814.981 εμβολιασμούς ως σήμερα (3.121.419 με μία δόση και 1.768.771 με δύο), σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 ετών με όλα τα εμβόλια διαθέσιμα (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), ενώ τα ραντεβού από την ομάδα και οι παραδόσεις εμβολίων θα κρίνουν το άνοιγμα των 35-39 και 30-34 ακολούθως, με όλα τα εμβόλια.
Επί του παρόντος, εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών (με AstraZeneca), οι διαμένοντες και εποχικοί εργαζόμενοι σε νησιά άνω των 18 ετών (με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.
Επαναφορά στην κανονικότητα για το ΕΣΥ – Τι γίνεται με τα χειρουργεία
Πραγματικότητα γίνεται από σήμερα η επιστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στην προ κορωνοϊού λειτουργία του, αρχικά στην Αττική και έπειτα στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Σύμφωνα τον κ. Κοντοζαμάνη για το επικαιροποιημένο σχέδιο επαναφοράς του ΕΣΥ, μετά το Νοσοκομείο «Θριάσιο» που επέστρεψε σήμερα στην εφημερία για γενικά περιστατικά, ακολουθεί σταδιακά το «Σισμανόγλειο» με παραχώρηση κλινών-COVID-19 (απλών και ΜΕΘ) για άλλα περιστατικά την Κυριακή 23 Μαΐου, οπότε και παύει η εφημερία για το «Ερρίκος Ντυνάν».
Τη Δευτέρα 24 Μαΐου, ένας αριθμός κλινών θα δοθεί για non-Covid περιστατικά στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» κυρίως για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε και αυτό να ξεκινήσει σταδιακά την επαναφορά του στην κανονική λειτουργία. Το σχεδιάγραμμα ορίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, όπως και για το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος».
Παράλληλα, αποδεσμεύονται κλίνες για Covid και non-Covid περιστατικά του ιδιωτικού τομέα που είχαν διατεθεί προς στήριξη στον αγώνα του ΕΣΥ.
Τέλος, αναφορικά με τα χειρουργεία, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι έχουν ήδη εκκινήσει ο προγραμματισμός και η διεξαγωγή τους βάσει των λιστών αναμονής και των δυνατοτήτων που επανακτούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, με τον περιορισμό έως 80% να παραμένει και προτεραιότητα στα χρόνια και όχι έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά.
Οδηγοί της πανδημίας οι νέοι – 20 έως 40 ετών το 1 στα 3 κρούσματα
Σε πορεία αποκλιμάκωσης παραμένει η επιδημία στη χώρα σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και την ανάλυσή τους από τους ειδικούς.
Μείωση σημειώνεται σε όλους σχεδόν τους επιδημιολογικούς δείκτες την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα: κατά 11% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), 20% στις νοσηλείες στην Αττική και 35% στη Θεσσαλονίκη, 16% στα νέα κρούσματα και 11% στους θανάτους λόγω COVID-19.
Σήμερα εντοπίζονται 2.020 νέα κρούσματα –τα 994 σε Αττική και έπειτα 158 σε Θεσσαλονίκη-, 56 ακόμα συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό ενώ οι διασωληνωμένοι είναι ακόμα λιγότεροι σε σχέση με χθες (617). «Για κάθε 10 ασθενείς που αποσωληνώνονται έχουμε 7 νέους διασωληνωμένους», ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν στις 260 το περασμένο 24ωρο, με 3.574 συνολικά νοσηλευόμενους ασθενείς εκ των οποίων οι 1.800 στα νοσοκομεία της Αττικής. Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, τα εξιτήρια παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές.
Ωστόσο, η θετική πορεία κηλιδώνεται από την αυξημένη κινητικότητα νεότερων ηλικιακά ομάδων –το 1 στα 3 κρούσματα (31%) ήταν ηλικίας 20-40 ετών την εβδομάδα 10-16 Μαΐου-, τη σταθεροποίηση σε υψηλά επιδημιολογικά επίπεδα για το λεκανοπέδιο, αλλά και την αναζωπύρωση περιοχές όπως σε Πτολεμαΐδα, Ξάνθη και Κόρινθο, όπου η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας (0,8), ξεπερνώντας το 3% ή 7%, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Τέλος, επιβαρυντικά λειτουργεί και η άρνηση εμβολιασμού σε μεγάλες ηλικίες, καθώς η διάμεση ηλικία νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι τα 60 έτη, σύμφωνα με την καθηγήτρια που έκανε έκκληση στους ενήλικες άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν και στους νεότερους να δείξουν υπευθυνότητα ως προς τα ατομικά μέτρα προστασίας για να προφυλάξουν τους πιο ηλικιωμένους.