«Είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξει κάποια επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Ελπίζουμε και αναμένουμε σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης, ο δείκτης θετικότητας θα βαίνει μειούμενος, το Rt πλησιάζει προς το 0.8 και ενδεχομένως να μειωθεί ακόμα περαιτερω. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο αλλά με τάσεις βελτίωσης.

«Ενδεχομένως σε κάποια περιοχή να διαπιστωθεί ένας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και από εκεί και πέρα να παρθούν μέτρα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τους διασωληνωμένους, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι θέλουμε τρεις εβδομάδες για να δούμε κάποια μείωση. Σύμφωνα με τον ίδιο σε δυο βδομάδες θα δούμε τη διαφορά στους διασωληνωμένους.

Εξήγησε ότι κάθε πικ σε κρούσματα μεταφράζεταιμετά από 4 βδομάδες σε ένα άλλο πικ διασωληνωμένων σε ΜΕΘ. «Επομένως η αποκλιμάκωση περιμένουμε να έχει το ίδιο μοτίβο».

Για τις μάσκες σημείωσε ότι όταν φτάσουμε σε επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης 50% στους εξωτερικούς χώρους τουλάχιστον θα μπορεί κανείς να αποδεσμευτεί από τη μάσκα.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ειδικά αντιικα φάρμακα», τόνισε ο κ. Δημόπουλος επισημαίνοντας ότι εκεί έχουμε έλλειψη κάνοντας παράλληλα λόγο για μια πολύπλοκη διαδικασία.