Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της COVID-19. Βάσει του σχεδιαγράμματος, την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών και, ακολούθως, για τις ηλικίες 35-39 και 30-34 ετών. Μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, η σκυτάλη θα περάσει και στους νέους 20-29 ετών.
Η εμβολιαστική ταχύτητα «τρέχει» με ταχύτητα 103.000 εμβολιασμών ημερησίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Ιούνιο, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας. Οι 4.554.868 εμβολιασμοί που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι μεταφράζονται σε εμβολιαστική κάλυψη (με τουλάχιστον 1 δόση) για το 43% περίπου του πληθυσμού.
«Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 4.615.000 εμβολιασμούς αλλά και το 1,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους» εκτίμησε ο υπουργός και πρόσθεσε πως έως την ερχόμενη Παρασκευή πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί με μία δόση τουλάχιστον (πάνω από 28,5%).
Τις σημαντικές επιδόσεις της χώρας στο πεδίο των εμβολιασμών επιβεβαιώνουν οι θέσεις της χώρας μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο με την 4η θέση για τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των εμβολιασμών ανά 100 πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data, όσο και η 5η για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του 16,1% επί συνόλου πληθυσμού.
«Γαλάζια ελευθερία» για ασφαλή τουρισμό
Στους λόγους πίσω από την επιτάχυνση του εμβολιασμού σε μόνιμους κατοίκους και εποχικούς εργαζόμενους στα νησιά αναφέρθηκε ο κ. Κικίλιας, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας τόσο των ιδίων όσο και των τουριστών. Όπως κατέστησε σαφές και ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν πρόκειται να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια καθώς θα καλωσορίζουμε ανθρώπους στην Ελλάδα».
Έτσι, η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson αλλά και ο πολλαπλασιασμός των εμβολιαστικών γραμμών στα νησιά θα δώσουν σημαντική ώθηση στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία».
Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι, όπως και πέρυσι, έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα, με περισσότερες ωστόσο προσλήψεις και αυξημένο testing φέτος, όπως και σημαντικά περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών για περιστατικά έκτακτης ανάγκης.
«Πληρώνουμε φόρο αίματος καθημερινά»
«Δεν έχει τελειώσει η μάχη και η προσπάθειά μας απέναντι στην πανδημία», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, κρούοντας «καμπανάκι» για τις εικόνες χαλάρωσης που φαίνεται να συνοδεύουν τα ανοίγματα περισσότερων δραστηριοτήτων.
Μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα (+198% στα Χανιά και έως +36% στη Θεσσαλονίκη), συνωστισμοί αλλά και η πίεση στο σύστημα υγείας προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς για την επόμενη ημέρα.
Ενδεικτικά, χθες οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 (305) ξεπέρασαν για πρώτη φορά μετά από καιρό τα εξιτήρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ενώ σήμερα ο αριθμός των διασωληνωμένων σημειώνει μικρή αύξηση, από 639 σε 642.
Για σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντοπίζει 2.293 νέα κρούσματα κατόπιν 53.183 ελέγχων, ενώ 53 ακόμα συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με την COVID-19. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, 8.656.688 δηλώσεις αποτελέσματος self-test (αυτοδιαγνωστικού ελέγχου) καταγράφηκαν ηλεκτρονικά έως χθες, με 17.869 θετικά αποτελέσματα από τα 164.873 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο.
Την έκκληση για ωριμότητα και σωστή συμπεριφορά επανέλαβε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας τον «φόρο αίματος» που πληρώνουμε για την πανδημία, το τέλος της οποίας θα έρθει όταν μηδενιστούν τα κρούσματα. Επί του παρόντος, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 21.136.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή λοιμωξιολογίας και προέδρου της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος μέχρι χθες ήταν 2.040 κρούσματα ανά ημέρα, με το επιδημιολογικό βάρος να μετακυλίεται πια στις νεότερες ηλικίες∙ για πρώτη φορά ο μέσος όρος για την εβδομάδα πέφτει κάτω από τα 40, στα 39 έτη.
Παρά τον δείκτη θετικότητας σε σταθερά πτωτική πορεία που την τελευταία εβδομάδα τον έχουν φέρει στο 3,8%, το επιδημιολογικό φορτίο αποτυπώνεται έντονο σε πολλές περιφερειακές ενότητες.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται βάσει των κρουσμάτων τους ανά 100.000 κατοίκους η Αττική, με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο στη Δυτική Αττική (36,66) και 1.056 νέα κρούσματα (τα 307 του Κέντρου διπλάσια από την αμέσως επόμενη Π.Ε. του λεκανοπεδίου), οι Περιφέρειες (Π.Ε.) Δυτικής Ελλάδας (43,64 για την Αιτωλοακαρνανία και 92 νέα κρούσματα, 22,88 και 71 για Αχαΐα και 16,95 με 27 νέα για Ηλεία), Θεσσαλίας (20,53 για τη Μαγνησία, 32,71 για τη Λάρισα) και Νοτίου Αιγαίου (κυρίως Τήνος με 34,74, Κως με 26,17, Κέα-Κύθνος με 25,57, Άνδρος με 21,69 και Κάλυμνος με 61,12).
Αναφορικά με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Θεσσαλονίκη σήμερα σημειώνει 189 επιβεβαιωμένες νέες λοιμώξεις κορωνοϊού, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, την τελευταία εβδομάδα επιδημιολογική αύξηση κατέγραψαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, με περισσότερα σήμερα για τη Λέσβο (32), Ιονίων Νήσων με πρώτη την Κέρκυρα (30), Κρήτης (95 νέα κρούσματα συνολικά) και Ηπείρου με 48 νέες λοιμώξεις στα Ιωάννινα.