Επανέρχονται σταδιακά η αισιοδοξία και τα χαμόγελα στην ελληνική κοινωνία, καθώς κάθε εβδομάδα χαλαρώνουν όλο και περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, προχωρά με γοργά βήματα το εμβολιαστικό πρόγραμμα και συρρικνώνονται οι «σκληροί» αριθμοί διασωληνωμένων και θανάτων λόγω Covid-19.
Εδώ και μερικές ημέρες, η εστίαση ανέβασε ξανά ρολά – έστω και με συγκεκριμένα μέτρα, από την προηγούμενη Παρασκευή καταργήθηκαν τα sms που περιόριζαν τις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών, ενώ «άνοιξαν» και πάλι οι περιφερειακές μετακινήσεις. Αυτή η άρση των περιορισμών φαίνεται πως έχει επιφέρει χαλάρωση σε αρκετό κόσμο, με εικόνες συνωστισμού και κορωνοπάρτι να προκαλούν ανησυχία σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για ενδεχόμενο πισωγύρισμα.
Αυτή ακριβώς την ανησυχία, εξέφρασαν το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. «Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.
«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Η επιδημια συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.
«Λουκέτα» και πρόστιμα 151.400 ευρώ σε επιχειρήσεις εστίασης
Αρκετές περιπτώσεις παραβατικότητας των πολιτών καταγράφηκαν το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το οποίο ήταν και το πρώτο μετά από πολλούς μήνες στο οποίο επιτρέπονταν οι διαδημοτικές και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις σε συνδυασμό και με την λειτουργία της εστίασης.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο, τα φαινόμενα παραβατικότητας ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Αττική, σε περιοχές όπως Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Παγκράτι, Κολωνάκι, Ψυρρή. Συνολικά μετά τους ελέγχους των αρχών για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού σε καταστήματα εστίασης βεβαιώθηκαν συνολικά 278 πρόστιμα ενώ οκτώ ήταν και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που εξαναγκάστηκαν σε «λουκέτο».
Την ίδια ώρα και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως οι περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, η εικόνα ήταν παρόμοια και επιβλήθηκαν σημαντικές κυρώσεις. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις παραμονής και εξυπηρέτησης πελατών σε εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων και η μη τήρηση του μέγιστου αριθμού εξυπηρετούμενων. Οι αρχές ελέγχου και επιβολής του νόμου προχώρησαν στην επιβολή προστίμων ύψους 151.400€ και επέβαλαν κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε οχτώ επιχειρήσεις ενώ έγιναν και πέντε συλλήψεις υπευθύνων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με όσα σημείωναν κυβερνητικές πηγές στο «ΘΕΜΑ», «δεν τελειώσαμε με την πανδημία» καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε «καταστροφή» υπογραμμίζοντας δε την ανάγκη για «διαρκή εγρήγορση που μπορεί να διαρκέσει σίγουρα πολλούς μήνες, αν όχι αρκετά χρόνια».
Έτσι, πλέον λόγω της καταγραφής υψηλών ποσοστών παραβατικότητας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και προχωρούν σε εντατικούς οριζόντιους σαρωτικούς ελέγχους με επίκεντρο τις περιοχές και τις επιχειρήσεις αυτές που δεν τηρούν τους ειδικούς όρους λειτουργίας θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη συλλογική προσπάθεια για τη σταδιακή επανεκκίνηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων.