Ιδιαίτερη σημασία λόγω του κορωνοϊού αποκτά φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Υγεία των Ούλων, που γιορτάζεται στις 12 Μαΐου. Φέρνει στο προσκήνιο την ενημέρωση για την υγεία του στόματος, ιδιαίτερα αυτή των περιοδοντικών ιστών, καθιστώντας την πρόληψη έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιοδοντικών νόσων περισσότερο αναγκαία από ποτέ, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας και Οδοντικών Εμφυτευμάτων, Βασίλειος Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης με περισσότερους από 500 ασθενείς COVID-19, τα άτομα που πάσχουν από περιοδοντίτιδα διατρέχουν τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για επιπλοκές από COVID-19, σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου. Συγκεκριμένα, είναι 3,5 φορές πιο πιθανή η εισαγωγή σε ΜΕΘ, 4,5 φορές πιο πιθανή η ανάγκη διασωλήνωσης και σχεδόν 9 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς περιοδοντίτιδα. «Οι αυξημένοι αιματολογικοί δείκτες φλεγμονής στους περιοδοντικούς ασθενείς φαίνεται να συνδέουν τη φλεγμονή των ούλων με αυξημένη επιθετικότητα του κορωνοϊού. Εάν -όντως- υπάρχει σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και COVID-19, τότε η απόκτηση και διατήρησης της υγείας του στόματος θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα της διαχείρισης αυτών των ασθενών», τονίζει ο Παπαϊωάννου και επισημαίνει πως οι ενδείξεις για διασύνδεση των νόσων των ούλων με την γενική υγεία, όπως με τον κορωνοϊό, επιβεβαιώνουν την ανάγκη της σωστής προληπτικής αγωγής στοματικής υγείας.
«Παραμέληση» της στοματικής υγείας
Δυστυχώς, η νόσος COVID-19 οδήγησε σε μειωμένο αριθμό των οδοντιατρικών επισκέψεων, είτε λόγω των επιπτώσεων στο πρόγραμμα του οδοντιάτρου (lock-downs, μικρότερος αριθμός ασθενών λόγω πρωτοκόλλων περιορισμού διασποράς, κ.λπ.) είτε από πιθανές φοβίες των ίδιων των ασθενών. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος, όμως, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, καταγράφεται στις οδοντιατρικές εργασίες σχετικά με την πρόληψη και την περιοδοντολογία (π.χ.-80% και -76%, στις αντίστοιχες υπηρεσίες). Είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένο, σ’υμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, πως η υγεία του στόματος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ολική υγεία του ατόμου, με αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στην ποιότητα της ζωής του. Τα νοσήματα του στόματος, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με απώλεια δοντιών, μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τη συνολική ποιότητα ζωής. Η μειωμένη λειτουργικότητα και ο πόνος επιδρούν στην ομιλία, στη μάσηση και κατά συνέπεια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ατόμου και την κοινωνική δραστηριότητά του. Ο ρόλος του οδοντιάτρου στη διατήρηση της υγείας των ούλων είναι καίριος και δεν περιορίζεται μόνο στη θεραπεία των περιοδοντικών νοσημάτων, όπως αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου. «Ο οδοντίατρος πρέπει, ασφαλώς, να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα διάφορα περιοδοντικά νοσήματα, τις επιπτώσεις τους και πώς να τα αντιμετωπίζει κατάλληλα, άλλα ίσως είναι ακόμα πιο σημαντικό να συμβάλλει στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη αυτών των νοσημάτων καθώς και να ενημερώνει, να εκπαιδεύει και να ενεργοποιεί συνεχώς τους ασθενείς προς αυτόν τον σκοπό. Γι’ αυτόν τον λόγο, οφείλουν όλοι οι οδοντίατροι να μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα στους ασθενείς τους, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, για την ανάγκη και σημασία της διατήρησης της υγείας των ούλων, εφαρμόζοντας τη σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή», υπογραμμίζει ο ίδιος.