Πιο κοντά από ποτέ μοιάζει πλέον η πολυπόθητη «ανάσα ελευθερίας» για τους Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων που θα εισηγηθεί αύριο στην κυβέρνηση η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για την περαιτέρω άρση των μέτρων του lockdown. Οι σημερινές εξελίξεις για τον οριζόντιο εμβολιασμό των νησιών έως 10.000 κατοίκους χωρίς ηλικιακά κριτήρια, μάλιστα, βάζουν τη δική τους πινελιά στο κλίμα αισιοδοξίας που αρχίζει σταδιακά να καταλαμβάνει τη χώρα.
Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων – οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα επόμενα κιόλας 24ωρα – για μία σειρά θεμάτων, όπως οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Επιπλέον, σήμερα πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Σημειώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και έως τέλος Μαΐου ολοκληρώνονται σε άλλα 36.
Ρεκόρ ελέγχων – Στο 42%οι διασωληνωμένοι 18-64 ετών
Από νέο ρεκόρ διαγνωστικών ελέγχων προέκυψαν τα σημερινά 3.197 κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 26.117 μοριακά και 59.453 rapid τεστ σε όλη την επικράτεια (85.570 συνολικά), ενώ το τελευταίο 24ωρο υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 227.879 αποτελέσματα αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) και 9.799 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.
Παράλληλα, αμετάβλητος παρέμεινε σε σχέση με χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων (732), με το σημαντικό στοιχείο εδώ, ωστόσο, να είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των νεότερων ασθενών που χρήζουν μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες και σήμερα φτάνει στο 42%. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές για τη λοίμωξη CΟVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 294 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 364 ασθενείς, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 52 συμπολίτες μας.
«Αυτή την στιγμή φαίνεται να πηγαίνουμε λίγο καλύτερα, καθώς έχουμε λιγότερα κρούσματα και κενά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εξακολουθούμε, όμως, να έχουμε εισαγωγές, ενώ κάποια άτομα χρειάζονται περισσότερη αγωγή ή και να διασωληνωθούν», σημείωσε σχετικά σε τηλεοπτικές της δηλώσεις το πρωί η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «γενικά έχουμε ασθενείς που έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και τα συμπτώματα τους άρχισαν πριν ή εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια αυτής αλλά μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο που έχουμε περίπου 5.000 εισαγωγές είχαμε μόνο δύο περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί και χρειάσθηκε να νοσηλευτούν. Ήταν, όμως, και οι δύο με πολλά προβλήματα και όχι πολύ καλό ανοσολογικό υπόβαθρο που σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Κατά τα άλλα έχουμε πάψει να βλέπουμε εμβολιασμένους στο νοσοκομείο και είναι πολύ σημαντικό».
Αττική: Αποκλιμάκωση σε κρούσματα και νοσοκομεία
Αρκετά λιγότερες από τις μισές επί του συνόλου των ημερήσιων κρουσμάτων είναι εδώ και αρκετές ημέρες οι νέες διαγνώσεις που καταγράφονται στην Αττική, στην οποία εντοπίζεται γενικότερη αποσυμπίεση τόσο σε επίπεδο διασποράς όσο και πίεσης στα νοσοκομεία της. Ενδεικτικό είναι ότι χθες υποχώρησαν στο 45% των συνολικών εισαγωγών εκείνες που έγιναν στα νοσοκομεία της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας – η οποία μέχρι τώρα συγκέντρωνε το 50-55% των ημερήσιων εισαγωγών.Ταυτόχρονα, σήμερα στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 1.356 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα συγκεντρώνει σταθερά το κέντρο της Αθήνας (494) και δεύτερος ακολουθεί ο δυτικός τομέας (218). Πειραιάς, βόρεια, ανατολικά και νότια προάστια κινούνται σε αριθμούς κρουσμάτων κοντά στα 150, ενώ τα νησιά της Αττικής συγκεντρώνουν 26 νέες λοιμώξεις.
Την αποκλιμάκωση στην περιοχή δείχνουν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, σύμφωνα με τα οποία το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο εμφανίζεται μια σταθερή τάση μείωσης (-18%) για τρίτη εβδομάδα.
Παραμένει ο συναγερμός στην Αιτωλοακαρνανία – Ανησυχεί η Κέρκυρα
Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, σταθερή είναι η εικόνα που αποτυπώνουν τα σχετικά αποτελέσματα μετά από ένα μήνα συνεχούς αποκλιμάκωσης στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Ειδικότερα, με μείωση κατά 5% στο ιικό φορτίο και 343 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, η μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Ελλάδας μπορεί να θεωρηθεί σχετικά ασφαλής όσον αφορά στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Σε δεινή θέση, αντίθετα, βρίσκεται για μία ακόμα ημέρα η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας όπου σήμερα σημειώθηκαν 158 νέες λοιμώξεις COVID-19. Η επιδημία στο Μεσολόγγι και τις γύρω περιοχές (Αγρίνιο, Αιτωλικό) μαίνεται από την προηγούμενη εβδομάδα, εντείνοντας την αγωνία των ειδικών και εξαντλώντας τις ήδη κορεσμένες δυνάμεις του νοσοκομείου της πόλης.
Τέλος, ανησυχητική εξέλιξη καταγράφεται και στην Κέρκυρα, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων (53 σήμερα), ενώ σε σταθερά επίπεδα –σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες- βρίσκονται Λάρισα (110), Αχαΐα (72), Εύβοια (58), Ηράκλειο (54), Μαγνησία (48), Βοιωτία (47), Χανιά (43), Κοζάνη (42), Έβρος και Ιωάννινα (41).
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι από τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ αναδεικνύονται πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα στις 10 από τις 11 περιοχές ελέγχου, με τις σημαντικότερες να καταγράφονται σε Χανιά (-82%), Ηράκλειο (-80%), Αγ. Νικόλαο (-71%), Ρέθυμνο (-65%) και Λάρισα (-64%), ενώ η οριακά αυξητική (+21%) είναι η τάση που παρατηρήθηκε στο Βόλο.
Γκάγκα: Λιγότερα τα κρούσματα στα νοσοκομεία – Νέο κύμα εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα
Πέλλα: Ισχαιμικό επεισόδιο η αιτία θανάτου της 68χρονης μετά τον εμβολιασμό της
Αρκουμανέας: Μέσα στον Ιούνιο ο εμβολιασμός των 18 και άνω – Μέχρι τον Σεπτέμβριο το τείχος ανοσίας