Τη δεύτερη συνεχή εβδομάδα αποκλιμάκωσης του επιδημικού κύματος διανύει η χώρα μας, με τους επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο να εμφανίζονται μεν αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα συγκρατημένοι ως προς τις αποφάσεις για περαιτέρω άρση των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων.
Δηλωτικό της επιφυλακτικότητας που διατηρούν προς το παρόν οι ειδικοί είναι το νέο πλαίσιο αλλαγών στα μέτρα του lockdown που ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην έκτακτη παρουσία του στην συνέντευξη τύπου της Τετάρτης από το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε πως:
– Εντός των εκκλησιών επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ,μ. και εκτός ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Υποχρεωτική είναι επίσης η χρήση διπλής μάσκας μέσα και έξω από το ναό, καθώς και τα τεστ στους ιερείς.
– Την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα σε κλειστό χώρο και 12 σε εξωτερικό χώρο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
– Για τις μετακινήσεις γίνεται χρήση του SMS με κωδικό 6 ενώ συστήνεται η χρήση αυτοδιαγνωστικού τεστ.
– Η υποχρέωση αποστολής μηνύματος παραμένει έως τις 15 Μαΐου, ενώ από αύριο απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφέρειας.
– Από τις 3 Μαΐου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 23.00 και ανοίγει η εστίαση αποκλειστικά για καθήμενους και σε υπαίθριους χώρους.
Η σημαντική πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος και η χρήση των self test θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας με ασφάλεια και μεθοδικότητα, ώστε να στηριχθεί και η βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή ο τουρισμός, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την σημερινή ενημέρωση. Ο Υπουργός τόνισε πως σήμερα φτάνουμε τα τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς, με τις τρεις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας να «σπάνε» διαδοχικά νέα ρεκόρ: Μ. Δευτέρα 61.574 εμβολιασμοί, Μ. Τρίτη: 61.859 εμβολιασμοί, ενώ σήμερα Μ. Τετάρτη θα ξεπεράσουμε τους 62.968 εμβολιασμούς.
Άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες 40-44 ετών
Μία ημέρα νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία ανοίγει τελικά η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40 – 44 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν από απόψε μηνύματα για τα ραντεβού τους μέσω τις άυλης συνταγογράφησης. Το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45- 49 ετών.
Με τους ρυθμούς που ακολουθεί η υγειονομική επιχείρηση «Ελευθερία», τον Μάιο θα εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών, ενώ ο αριθμός των εμβολιασμών θα αγγίζει τους 100.000/ημέρα στα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που θα είναι διαθέσιμα από τις 5 Μαΐου. Σήμερα πάντως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 9.142 εμβολιασμοί πολιτών 30-39 ετών, ενώ από χθες έχουν προγραμματιστεί πάνω από 106.652 ραντεβού.
Στο πλαίσιο αυτό, η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε διευκρινίσεις όσον αφορά στην συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι σαφείς οδηγίες θα εκδοθούν μετά το Πάσχα. «Είναι προφανές ότι τους επόμενους μήνες όσοι εμβολιάστηκαν θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας», ανέφερε η ειδικός, τονίζοντας, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει απόλυτη χαλάρωση. Συγκεκριμένα είπε πως αν, για παράδειγμα, βρεθούν στον ίδιο χώρο δύο ζευγάρια εμβολιασμένων, μπορούν να μην φορούν μάσκες, αρκεί τις προηγούμενες μέρες να μην έχουν βρεθεί σε δυνητικά επικίνδυνο επιδημιολογικά περιβάλλον.
«Και φυσικά, ο εμβολιασμός προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας. Είναι προφανές ότι μέσα στους επόμενους μήνες το καλοκαίρι και καθώς θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, συμμετοχή σε περισσότερες και σε διαφορετικού επιδημιολογικού κινδύνου δραστηριότητες.
Από κοινού και οι δύο Επιτροπές του Υπουργείου Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Covid επεξεργαζόμαστε τις σχετικές οδηγίες, που αναμένονται να εκδοθούν μετά το Πάσχα και τότε θα αναφερθούμε με λεπτομέρεια.
Όμως, πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι η ώρα ακόμα σήμερα στην Ελλάδα για να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες των διεθνών Οργανισμών. Στη χώρα μας έχουμε ακόμα υψηλή ενδημικότητα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού σε σύγκριση με το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όποιος διαβάσει με προσοχή τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Οι νέες αυτές οδηγίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων. Όμως, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί με τον κορονοϊό, υπάρχει σαφώς μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος, αλλά η πιθανότητα αυτή δεν είναι μηδενική.
Έτσι και πάλι θα πρέπει να κάνουμε μία χρήση της κοινής λογικής. Αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες» δήλωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Σημαντική βελτίωση σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Στο 90% παραμένει η κάλυψη των ΜΕΘ
Δειλά σημάδια βελτίωσης παρουσιάζουν και σήμερα τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αποτυπώνεται από την έκθεση επιτήρησης της COVID-19 που εξέδωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι 61.291 διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέδειξαν 2.781 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον δείκτη Rt να εξακολουθεί λίγο κάτω από τη μονάδα (0,97) και το ποσοστό θετικότητας να περιορίζεται στο 4,58%.
Εντούτοις και παρά το γεγονός ότι τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν κατά 15%, ο αριθμός τους παραμένει υψηλός, οι νοσηλευόμενοι φτάνουν τους 5.300 και υπάρχει υψηλό ποσοστό κάλυψης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), περίπου 90% στην επικράτεια -ευτυχώς με περισσότερες αποσωληνώσεις από διασωληνώσεις, όπως εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου. Πάντως, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 4%.
Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μιλούν σήμερα για 530 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 805, ενώ 63 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη COVID-19. Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 4%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι επιδημιολογικές μετρήσεις αποτυπώνουν μεν μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, αλλά η όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα της χαλάρωσης, αφού το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε αρκετές περιοχές.
Ενδεικτικά, στην Αττική καταγράφηκαν 1.263 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με το κέντρο της Αθήνας να βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια εβδομάδα πίσω από τη Θεσσαλονίκη στον αριθμό των νέων διαγνώσεων. Συγκεκριμένα, σήμερα στην πρωτεύουσα εντοπίστηκαν 393 νέες λοιμώξεις, και άλλες 245 στα δυτικά του λεκανοπεδίου. Τόσο ο Πειραιάς όσο και τα υπόλοιπα προάστια της Αθήνας παρουσιάζουν αρκετά βελτιωμένη εικόνα, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν ξεπερνά τα 200. Όπως, μάλιστα, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης, η πανδημία στην Αττική συρρικνώνεται για τρίτη εβδομάδα σε ποσοστό 11%, έχοντας περίπου 1.500 λιγότερα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, η οποία σήμερα ανέβηκε στην κορυφή του επιδημιολογικού πίνακα του ΕΟΔΥ με 413 νέες διαγνώσεις, αλλά για δεύτερη εβδομάδα παρουσιάζει συρρίκνωση της πανδημίας σε ποσοστό μέχρι και 14%. Από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, σήμερα ξεχωρίζουν η Λάρισα με 78 νέα κρούσματα, η Αχαΐα με 60, Σέρρες με 49, Εύβοια με 48, Ιωάννινα με 45, Κοζάνη με 42 και Μαγνησία με 41.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται ο δήμος Ξάνθης και ο δήμος Ιάσμου, ενώ επίπεδο κατεβαίνουν οι ΠΕ Ζακύνθου, Αργολίδας και Κω, ο δήμος Πύδνας- Κολινδρού, ο δήμος Γρεβενών, ο δήμος Καρδίτσας, ο δήμος Σπετσών και ο δήμος Κύθνου που πλέον βρίσκονται στο κόκκινο (αυξημένου κινδύνου).
Ξεχωριστή αναφορά έκανε, τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης στα self tests, λέγοντας ότι περίπου 3,5 εκατ. συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 1,4 εκατ. πολίτες, ενώ πάνω από 1,7 εκατ. αποτελέσματα έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί από τον επανέλεγχο είναι 4.392, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να αφορά σε διαγνώσεις που δεν είχαν υποψία ότι είναι θετικοί στην COVID-19.