Η άυλη συνταγογράφηση είναι μια υπηρεσία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr.

Αν ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνετε από τον γιατρό σας τα στοιχεία των συνταγών φαρμάκων ή των παραπεμπτικών εξετάσεών σας με μήνυμα (sms) ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στο κινητό σας και όχι με εκτυπώσεις. Με την εγγραφή σας μπορείτε επίσης να λαμβάνετε ενημερώσεις μέσω SMS ή email για ιατρικά σας ραντεβού.

Πρακτικά η άυλη συνταγογράφηση αντικαθιστά την έντυπη συνταγή ή/και τα παραπεμπτικά εξετάσεων σε ηλεκτρονική μορφή. Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στους χρονίως πάσχοντες να λαμβάνουν συνταγή εξ αποστάσεως, χωρίς δηλαδή την επίσκεψη στο θεράποντα ιατρό.

Από σήμερα  τα άτομα του ηλικιακού γκρουπ των 30 έως 39 ετών  θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για  εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μάλιστα όσοι διέθεταν άυλη συνταγογράφηση δέχθηκαν ένα sms από τη Μεγάλη Δευτέρα στο κινητό τους το οποίο τους ενημέρωνε ότι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν το ραντεβού τους.

Όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα από το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης.

Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες για την άυλη συνταγογράφηση

Πώς θα εγγραφείτε στην υπηρεσία

Η είσοδος στην υπηρεσία της άυλης ή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet και, σύμφωνα με τις οδηγίες του gov.gr και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για να ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση απαιτούνται τρία στοιχεία.

-Οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο TAXISnet.

-Ο ΑΜΚΑ του πολίτη ή και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών του.

-Ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου ή/και η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail), στο οποίο θα έρχονται οι ενημερώσεις για την άυλη συνταγογράφηση.

Εφόσον επιλέξετε την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνετε τα στοιχεία της συνταγής που σας συνταγογράφησε ο ιατρός, μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο (SMS) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) που θα δηλώσετε και όχι σε μορφή φυσικού εντύπου (τυπωμένης συνταγής).

Όταν θα επισκεφθείτε τον φαρμακοποιό για να εκτελέσετε την ηλεκτρονική συνταγή, δεν θα απαιτείται να προσκομίσετε το φυσικό έντυπο της συνταγής φαρμάκων του ιατρού με την υπογραφή και τη σφραγίδα του.

Πρόσβαση και ενεργοποίηση άυλης συνταγογράφησης

Αφού συνδεθείτε στη διαδικτυακή πύλη, που φιλοξενούνται οι ψηφιακές υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου (www.gov.gr), στη συνέχεια επιλέγετε την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια». Ακολουθείτε τα εξής βήματα:

Φάκελος Υγείας > Άυλη Συνταγογράφηση > Είσοδος στην Υπηρεσία, θα οδηγηθείτε στην κεντρική σελίδα (login) της εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκεί επιλέγετε «Είσοδος με TAXISnet» και μετά «Είσοδος στην Υπηρεσία».

Θα μεταφερθείτε στη σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας γίνεται η πιστοποίηση των στοιχείων σας, και εισάγετε το username και το password που χρησιμοποιείτε στο σύστημα TAXISnet και επιλέγετε «Είσοδος».

Αφού ταυτοποιηθούν τα στοιχεία που δώσατε, καλείστε να δώσετε την εξουσιοδότησή σας για την ανάκτηση προσωπικών σας δεδομένων (ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ, πατώντας το κουμπί «Εξουσιοδότηση» στην οθόνη που ανοίγει.

Στη συνέχεια, εισάγετε τον ΑΜΚΑ σας ή τον ΑΜΚΑ του ασφαλιστικά εξαρτώμενου μέλους και επιλέγετε «Είσοδος».

Εμφανίζεται η σύνοψη των στοιχείων σας, ενώ αφού ελέγξετε την ορθότητά τους, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».

aili-sintagi-emvolio

Μετά την επιτυχή σύνδεση, εισέρχεστε στη σελίδα της άυλης συνταγογράφησης στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επιλέγετε «Επιθυμώ Άυλη Συνταγογράφηση» και, στη συνέχεια, θα πρέπει να συμπληρώσετε το κινητό τηλέφωνο ή/και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ανάλογα με τον τρόπο που επιθυμείτε να λαμβάνετε τα στοιχεία των συνταγών που εκδίδονται.

Εάν συμπληρώσετε και τα δύο, τότε η αποστολή των στοιχείων της συνταγής γίνεται μέσω SMS και e-mail. Στο SMS θα λαμβάνετε το barcode της συνταγής, την ημερομηνία έναρξης και ημερομηνία λήξης ισχύος της συνταγής και στο e-mail θα λαμβάνετε το σύνολο της πληροφορίας της συνταγής (barcode της συνταγής, την ημερομηνία και ώρα καταχώρισής της, τη διάρκεια ισχύος της συνταγής, τις διαγνώσεις και τα φάρμακα).

taxisnet-emvolio

 

idika-emvolio-aili

Επιβεβαίωση και αποθήκευση στοιχείων επικοινωνίας

Για την αποθήκευση των στοιχείων επικοινωνίας, τόσο του αριθμού κινητού τηλεφώνου όσο και του e-mail, απαιτείται πρώτα η επιβεβαίωσή τους, μέσω ενός κωδικού που αποστέλλεται με SMS και e-mail, αντιστοίχως.

Η διαδικασία είναι η εξής:

Συμπληρώνετε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή/και το e-mail.

Το κουμπί «Επιβεβαίωση» ενεργοποιείται.

Πατώντας το κουμπί «Επιβεβαίωση», ανοίγει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο εισάγετε τον κωδικό που έχετε λάβει είτε μέσω SMS είτε μέσω e-mail, αναλόγως το στοιχείο που θέλετε να επιβεβαιώσετε και επιλέγετε το «ΟΚ».

Αφού έχετε εισαγάγει επιτυχώς το PIN κινητού ή /και το PIN e-mail, ανοίγει το παρακάτω παράθυρο και επιλέγετε «ΟΚ» για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

Στην περίπτωση λανθασμένης εισαγωγής PIN εμφανίζεται σχετικό μήνυμα για λανθασμένο PIN, επιλέγετε «ΟΚ» για να κλείσει το παράθυρο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία επιβεβαίωσης.

Εφόσον έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων επικοινωνίας, προχωράτε στην «Υποβολή».

Ειδήσεις σήμερα:

Πελώνη: Κοινός στόχος τώρα ένα ασφαλές Πάσχα για να έχουμε ελεύθερο καλοκαίρι

Κορωνοϊός – Γώγος για εμβόλιο AstraZeneca: Θα μπορούσε ο ΕΜΑ να έχει κοινή γραμμή

Πιερρακάκης: Κλείστηκαν 60.000 ραντεβού για εμβολιασμό σε λίγες ώρες από την ομάδα 30-39