Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού και αυτό που επιχειρείται είναι ένα πάρα πολύ παρακινδυνευμένο πείραμα, δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, καθηγητής Παθολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας. “Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πόσο σωστό ή λάθος είναι αυτό το άνοιγμα σε αυτή τη φάση” τόνισε ο κ. Σπαντιδέας.

“Το να ανοίγει κανείς σε μια φάση που τα κρούσματα είναι στην κορυφή και να περιμένει μείωση κρουσμάτων με αυτό το επιχείρημα είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται εύκολα κατανοητό”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν υπάρχουν κανόνες οι οποίοι τηρουνται μπορούμε να προλάβουμε άσχημες καταστάσεις. Ειδικότερα για το λιανεμπόριο ανέφερε ότι αν περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται στο κατάστημα και λειτουργήσουν τα ραντεβού, μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση.

Παράλληλα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ότι με την πάροδο του χρόνου θα χαλαρώσουν όλα αυτά τα μέτρα. ”Και τα μηνύματα θα καταργηθούν και ο αριθμός των ατόμων θα αυξηθεί”, σημείωσε.

“Φοβούμαστε ότι θα έχουμε μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων και το θέμα είναι αν θα αναγκαστούμε να τα ξαναμαζέψουμε πάλι και να πάμε σε ένα καινούργιο lockdown που θα είναι καταστροφικό από ψυχολογικής άποψης για τον κόσμο. Η μέθοδος του ακορντεόν έχει τα καλά και τα κακά της”, ανέφερε.

Για τα self test o Σπαντιδέας είπε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για να δούμε το μέγεθος της πανδημίας. “Εάν εφαρμοστεί σωστά και ο τρόπος μεταφοράς των δεδομένων, τότε θα δούμε το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας”, πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα 

635 νέες εισαγωγές σε μια μέρα – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Ραντεβού για εμβολιασμό: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 65-69