Η δριμεία πίεση που ασκεί ο κορωνοϊός στην άνιση μάχη που δίνει μαζί του η Ελλάδα εδώ και 13 μήνες συνεχίζεται και κατά την πρώτη ημέρα του Απριλίου. Νοσοκομεία που ασφυκτιούν υπό το βάρος των νοσηλευομένων και ολοένα και περισσότερες περιοχές που μετατρέπονται μέρα με την ημέρα σε υγειονομικές βόμβες, διαμορφώνουν το σκοτεινό σκηνικό της πανδημίας.

Οι 53.458 διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο (17.628 μοριακοί και 35.830 rapid) ανέδειξαν 3.491 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην επικράτεια, ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει από την σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι αφενός οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των νέων εισαγωγών που λαβώνουν καθημερινά την καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), και αφετέρου οι μεταλλάξεις που «δείχνουν τα δόντια τους» σε Αττική και Κρήτη.

«Μαύρη» πρωταπριλιά για διασωληνωμένους και εισαγωγές

Με νέο ρεκόρ διασωληνωμένων μπαίνει ο Απρίλιος, αφού οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με μηχανική υποστήριξη αναπνοής ξεπερνούν για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τους 750, φτάνοντας σήμερα τους 755. Από αυτούς, οι 477 είναι άνω των 65 ετών, οι 263 ηλικίας 40-64 ετών και 15 ασθενείς 18-39 ετών. Αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ανθρώπων 18-64 ετών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι φτάνει πλέον στο 37%, στοιχείο ιδιαίτερα ενδεικτικό της δυνατότητας του ιού να προσβάλλει σοβαρά και τους νεότερους ανθρώπους.

Το σκληρό επιδημιολογικό τοπίο συμπληρώνεται από τους 67 νέους θανάτους, αλλά και από τις 561 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στο ήδη ασήκωτο βάρος των 5.131 ασθενών που νοσηλεύονταν μέχρι χθες στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της Ελλάδας.

Καζάνι που βράζει η Αττική με 1.649 νέα κρούσματα

Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα είναι η κατάσταση που εκτυλίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αττική, η οποία δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση τόσο υπό το πρίσμα των νέων λοιμώξεων, όσο και από αυτό της κατεπείγουσας κατάστασης που χαρακτηρίζει τα νοσοκομεία της, λόγω των 2.462 περιστατικών COVID-10 που νοσηλεύονταν μέχρι χθες και των 411 διασωληνωμένων.

Το κέντρο της πρωτεύουσας διατηρεί για ακόμα ένα 24ωρο τη μερίδα του λέοντος με 469 νέες διαγνώσεις και τη σκυτάλη παίρνει ξανά το δυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου με 333. Σε βόρειο τομέα και Πειραιά εντοπίστηκαν σήμερα 229 και 211 κρούσματα, ανατολική και νότια Αττική πέφτουν κάτω από 200 με 199 και 195 αντίστοιχα, ενώ τα νησιά καταγράφουν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων με 13 λοιμώξεις.

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη – Αχαΐα, Λάρισα και Κοζάνη στο κόκκινο

Ολόκληρη η χώρα παραμένει στο «κόκκινο», σύμφωνα και με τον εβδομαδιαίο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), με τον δείκτη θετικότητας να έχει «πιάσει» ή και ξεπεράσει το όριο συναγερμού του 4%.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, με τα 467 νέα κρούσματα που σημειώθηκαν στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο να έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Οι ειδικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν μια εξέλιξη παρόμοια με αυτή του Νοεμβρίου, την στιγμή που στα νοσοκομεία της Μακεδονίας σημειώθηκαν χθες 143 εισαγωγές ασθενών. Η Θεσσαλονίκη, βέβαια, διατηρεί τα πρωτεία, αλλά δέχονται σημαντική πίεση και τα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και των Γιαννιτσών.

Στο στόχαστρο των λοιμωξιολόγων βρίσκονται επιπλέον τρεις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) λόγω της έξαρσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη διασπορά του κορωνοϊού. Αφενός η Αχαΐα που εδώ και περίπου δύο μήνες αδυνατεί να περιορίσει τις νέες λοιμώξεις –σήμερα καταγράφηκαν 119- και βλέπει τα νοσοκομεία της να κατακλύζονται καθημερινά από ασθενείς με COVID-19 και αφετέρου η Λάρισα και η Κοζάνη που την τελευταία εβδομάδα σημειώνουν σημαντικά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Το τελευταίο 24ωρο στις δύο περιοχές εντοπίστηκαν 112 και 91 νέα περιστατικά αντίστοιχα.

Το παζλ της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην επικράτεια συμπληρώνουν σήμερα 51 ακόμα ΠΕ, εκ των οποίων οι 36 με διψήφιους αριθμούς κρουσμάτων. Η Πέλλα αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή της θλιβερής αναμέτρησης των περιοχών με τον κορωνοϊό με 58 νέες διαγνώσεις και ακολουθούν Κορινθία και Σέρρες με 49, Ηράκλειο με 45, Βοιωτία με 44 και Εύβοια με 41.

Σε Αττική και Κρήτη το 77% των στελεχών της βρετανικής μετάλλαξης

Σαρώνει η βρετανική μετάλλαξη σε Αθήνα και Κρήτη, όπου καταγράφεται πάνω από το 77% των συνολικών μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη χώρα, επηρεάζοντας αρνητικά τη μετάδοση του ιού και την επέκταση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τη γονιδιωματική ανάλυση 606 επιλεγμένων νέων δειγμάτων της περιόδου 9 Ιανουαρίου – 23 Μαρτίου 2021 που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, εντοπίστηκαν συνολικά 475 δείγματα της βρετανικής μετάλλαξης και μόλις 3 της Νοτίου Αφρικής, οριοθετώντας το ποσοστό επικράτησης της πρώτης στο 94%.

Η βρετανική μετάλλαξη, μάλιστα, κάνει ιδιαίτερα ισχυρή την παρουσία της στο κέντρο της Αθήνας με 816 στελέχη συνολικά, δηλαδή πάνω από το 50% του συνόλου που έχουν εντοπιστεί στην Αττική από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου (1.553). Η αυξημένη παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στην πρωτεύουσα, σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα από την οποία χαρακτηρίζεται, εξηγούν εν μέρει τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση.

Παρόμοια, άλλωστε, είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, η οποία βάλλεται ολόκληρη από στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης. Το Ηράκλειο συγκεντρώνει τον εντυπωσιακό αριθμό των 295 στελεχών από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου, το Ρέθυμνο ακολουθεί με 70, ενώ Λασίθι και Χανιά κλείνουν την τετράδα με 42 και 28 στελέχη αντίστοιχα. Συνέπεια της σημαντικής διασποράς της βρετανικής μετάλλαξης στην περιοχή της Κρήτης αποτελεί και η αύξηση των κρουσμάτων στο νησί, με αποτέλεσμα τον υψηλό αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, στα οποία χθες νοσηλεύονταν 135 ασθενείς.

 

Ειδήσεις σήμερα:

ECDC: Παραμένει στο «κόκκινο» η Ελλάδα – Δείτε τους χάρτες

Μόσιαλος: Χρειάζονται δύο τεστ την εβδομάδα – και όχι μόνον ένα – για να ανοίξουν τα σχολεία

Κορωνοϊός – Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Ισχυρή προστασία σε ηλικιωμένους άνω των 80 που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις