Κάτω από τους 1.000 έπεσε, για πρώτη φορά την Τετάρτη και μετά από πέντε μήνες, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νεκρών λόγω Covid στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που επεξεργάστηκε η Daily Mail.

Το συμπέρασμα αυτό, εξήχθη δυο μέρες μετά τον φόβο που εξέφρασε η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Δρ Rochelle Walensky, σχετικά με επικείμενη «καταστροφή» στις νέες μολύνσεις και τους θανάτους.

Έπειτα από εβδομάδες σταθερής αποκλιμάκωσης, οι επιδημιολογικές τάσεις σταθεροποιήθηκαν. Μέχρι τη Δευτέρα, τα στοιχεία του CDC έδειξαν ότι οι νέες μέσες ημερήσιες μολύνσεις είχαν αυξηθεί κατά 10% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και οι θάνατοι κυμαίνονταν σε 1.000 την ημέρα.

Στο μεταξύ, αν και ο μέσος όρος των θανάτων μειώθηκε, οι ΗΠΑ κατέγραψαν άλλα 1.076 θύματα Covid την Τετάρτη – παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με τις πέντε προηγούμενες ημέρες.

Οι αντιφάσεις στους επιδημιολογικούς αριθμούς των ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν μια μεγαλύτερη ένταση στις προσπάθειες των Αμερικανών να καταπολεμήσουν τον ιό: οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, ωθώντας τις πολιτείες στη χαλάρωση των περιορισμών, αλλά η ανοσία της αγέλης βρίσκεται ακόμη μήνες μακριά, ενώ εμφανίζονται περισσότερο μολυσματικές μεταλλάξεις, που τροφοδοτούν εκ νέου την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερες από 67.000 νέες μολύνσεις την Πέμπτη, από τις 61.240 της προηγούμενης ημέρας. Αυτό ς ο αριθμός είναι λίγο μεγαλύτερος από τον επταήμερο μέσο όρο των 64.514 περιστατικών ανά ημέρα, ωστόσο μειώθηκε κατά 23% από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη.

Οι θάνατοι μειώθηκαν με ταχύτητα στις ΗΠΑ τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά το CDC προβλέπει τώρα ότι «οι θάνατοι θα παραμείνουν σταθεροί ή θα έχουν μια αβέβαιη τάση τις επόμενες 4 εβδομάδες».

Σύμφωνα με τα τελευταία μοντέλα, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, προβλέπεται ότι 3.100 έως 10.200 Αμερικανοί θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, που θα ολοκληρωθεί στις 24 Απριλίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φτάσει έως και 585.000.

Την περασμένη εβδομάδα, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 6.722 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ειδήσεις σήμερα:

ECDC: Παραμένει στο «κόκκινο» η Ελλάδα – Δείτε τους χάρτες

Μόσιαλος: Χρειάζονται δύο τεστ την εβδομάδα – και όχι μόνον ένα – για να ανοίξουν τα σχολεία

Κορωνοϊός – Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Ισχυρή προστασία σε ηλικιωμένους άνω των 80 που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις