* γράφει ο Στέλιος Μορφίδης

Ένα βήμα πιο κοντά για την επαναλειτουργία της στις 5 του Απρίλη βρίσκεται η αγορά με το νέο σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα self tests που θα διατίθενται απ’ τα φαρμακεία αλλά και τη σταθεροποίηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα με ρίσκο, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά επιτακτικά αναγκαίο προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία αλλά και να αποσυμπιεστεί η κοινωνία η οποία πλέον αναζητά διεξόδους με αποτέλεσμα να αυξάνεται εβδομάδα την εβδομάδα το «αντάρτικο» κατά των περιοριστικών μέτρων. Ένα αντάρτικο που μεγενθύνει τη «μαύρη οικονομία» και το οποίο δεν φαίνεται να περιορίζεται παρά τα πρόστιμα, που επίσης ακολουθούν αυξητική πορεία…

Βασικό «εργαλείο» για το άνοιγμα της αγοράς εφόσον επιβεβαιωθεί η σταθεροποιητική πορεία του ιικού φορτίου και τις προσεχείς ημέρες είναι η διενέργεια των self tests.

Τα τελευταία, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωτικά να γίνονται κάθε εβδομάδα από τους εργαζόμενους σε σειρά κρίσιμων τομέων, από το λιανεμπόριο και την εστίαση, τον τουρισμό, την ακτοπλοϊα – ναυτιλία, τη μεταποίηση ως και τα δικαστήρια.

Η διάθεσή των self tests θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπ. Ανάπτυξης με αυτό τον τρόπο ανοίγει πλέον ο δρόμος προκειμένου στις 5 Απριλίου να επανεκκινήσει σε πρώτη φάση το λιανεμπόριο, όπως εξάλλου έχει εισηγηθεί εδώ και καιρό.

Ο νέος πενταψήφιος

Ο συνδυασμός των self tests με τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων εκ μέρους των καταστημάτων αλλά και του 3ωρου χρονικού ορίου που θα δίνεται στον καταναλωτή μία φορά την ημέρα με αποστολή sms στο νέο 5ψήφιο τηλεφωνικό κωδικό 13032, θεωρούν ότι διαμορφώνουν τις βάσεις για την πλήρη και ασφαλή επαναφορά της αγοράς χωρίς click away και click inside.

Οι ίδιες αρμόδιες πηγές μάλιστα εξηγούσαν ότι η εργαλειοποίηση των self tests σε συνδυασμό με την ταχεία διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού μπορεί να είναι το στοιχείο εκείνο που θα αλλάξει τις βάσεις «του παιχνιδιού» (σσ game changer) δίδοντας κρίσιμα περιθώρια για τη επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας.

Μάλιστα προδικάζουν πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να μπει και η εστίαση πλέον στις συζητήσεις για επανέναρξη εργασιών. Κάτι, ωστόσο, που θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσα αλλά αφού προηγηθούν το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Στόχος όπως επισημαίνουν είναι μέχρι το Πάσχα να έχει επιτραπεί και η επαναλειτουργία της εστίασης αποκλειστικά όμως σε εξωτερικούς χώρους.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων-Λυκείων, τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Όπως εξήγησε αυτό συμβαίνει διότι έχουν λειτουργήσει πολύ λιγότερο στη δια ζώσης εκπαίδευση ενώ ετοιμάζονται και για εξετάσεις. “Η  5η Απριλίου ειναι μία ημερομηνία που και εμείς θα θέλαμε να λειτουργήσοπυν τα σχολεία, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα” σημείωσε η υφυπουργός. Σύμφωνα με την κ. Μακρή, το υπουργείο έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο στην επιστημονική επιτροπή για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η απόφαση των ειδικών αναμένεται τη Τετάρτη όταν και θα συνεδριάσουν. Όσον αφορά τις μικρότερες τάξεις αλλά και τα πανεπιστήμια, εξήγησε ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ή εισήγηση. Τόνισε δε, ότι θα κριθούν όλα αναλόγως με τα επιδημιολογικά δεδομένα.  Η κ. Μακρή σημείωσε ακόμη ότι το self test ειναι ένα όπλο, που θα συμβάλει μαζί με τους εμβολιασμούς στο άνοιγμα.

Ειδήσεις σήμερα 

Σκληρός Απρίλης για ΜΕΘ και νοσοκομεία – Εφιαλτικό σενάριο για 1.000 διασωληνωμένους

Self test: Υποχρεωτικά και για μαθητές, εργαζόμενους – Οι 30 εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές