Μετά τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και οι γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ζητούν σκληρότερο lockdown διάρκειας δύο ή τριών εβδομάδων, προκειμένου να «σπάσει» το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Αυτό θα σώσει πολλές ζωές και ακόμη περισσότερους ανθρώπους από τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI) Γκερνό Μαρξ. «Βαδίζουμε προς την καταστροφή με τα μάτια ανοιχτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρξ και ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, υπάρχουν πλέον ελεύθερες μόνο 1.644 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19, ενώ ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό στις Μονάδες έχει από τις 10 Μαρτίου αυξηθεί από 2.727 σε 3.448.
«Αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται εκθετικά τις επόμενες εβδομάδες, ανεξαρτήτως του τι κάνουμε τώρα», διευκρίνισε ο ιατρικός – επιστημονικός διευθυντής της DIVI Κρίστιαν Καραγιαννίδης. «Με περισσότερους από 5.000 ασθενείς με Covid-19, τα πράγματα σιγά σιγά γίνονται πολύ κρίσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να γίνει τώρα», τόνισε.
Ο συνάδελφός του, Στέφεν Βέμπερ – Κάρστενς, πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πολίτες δεν αντιλήφθηκαν πόσο οριακή ήταν η κατάσταση μεταξύ Χριστουγέννων και αρχών Ιανουαρίου. Πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό διακομίσθηκαν αεροπορικώς από την ανατολική και την κεντρική Γερμανία προς τον Βορρά. Τώρα, σημείωσε, έχουν αρχίσει και πάλι να καταγράφονται παρόμοια αιτήματα.
Χθες ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με πολίτες, ότι πρέπει να επιβληθεί ένα πολύ αυστηρό lockdown 10, 14 ημερών, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται.
Υποχρεωτική η μάσκα στα αεροπλάνα για πολύ καιρό ακόμη, εκτιμά ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ
Για «μεγάλο διάστημα» θα παραμείνει η υποχρέωση της χρήσης προστατευτικής μάσκας μέσα στα αεροπλάνα, εκτιμά ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ και προβλέπει ότι τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες τα αεροπορικά ταξίδια θα είναι περίπου όπως σήμερα.
Σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, ο κ. ντε Ζινιάκ τονίζει ότι η άρση περιορισμών και υποχρεώσεων για τους επιβάτες, οι οποίοι επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού, δεν θα είναι εφικτή στο άμεσο μέλλον. «Ελπίζουμε με κάποια ψηφιακά βήματα, μέσω των οποίων θα πιστοποιείται η κατάσταση της υγείας των επιβατών και ενδεχομένως με μάσκες», δηλώνει ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις στις αερομεταφορές, ο κ. Ζινιάκ δεν περιμένει ταχεία ανάκαμψη. «Βλέπουμε κάποια μικρά βήματα στην Βόρεια Αμερική και στην Ασία, αλλά όλα βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο», σημειώνει.