Ελπίδες σταθεροποίησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα έχουν οι ειδικοί για το επόμενο 10ήμερο. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν διαπιστωθεί 9.236 νέα κρούσματα της νόσου Covid: 2588 νέοι ασθενείς ανακοινώθηκαν στις 25 Μαρτίου, 3.062 στις 24 Μαρτίου και 3.586 κρούσματα την Τρίτη 23 Μαρτίου.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 699 την Τρίτη, 699 την Τετάρτη και 706 την Πέμπτη. Ο ρυθμός της αύξησης των διασωληνωμένων έχει μειωθεί και πλέον η αύξηση των ασθενών που χρειάζεται να υποστηριχθούν οι ζωτικές τους λειτουργίες τείνει προς επιπεδοποίηση.
Τηρώντας μεγάλες επιφυλάξεις, ειδικοί αναφέρουν επιπλέον ότι τις τελευταίες ημέρες το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων ασθενών με Covid από τα νοσοκομεία της χώρας έχει ισορροπήσει.
Δηλαδή, έχει ανακοπεί ο φρενήρης ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία σε υπερδιπλάσιο αριθμό απ’ όσους αποθεραπεύονται και λαμβάνουν εξιτήριο από τις απλές μονάδες νοσηλείας ή τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Εντατικής Θεραπείας.
Ο πρόδρομος δείκτης της εξισορρόπησης του ισοζυγίου εισαγωγών και εξόδων από τα νοσοκομεία δημιουργεί αισιοδοξία ότι το επόμενο 10ημερο ενδέχεται να δούμε σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία που είναι επιφορτισμένα με τη νοσηλεία ασθενών με Covid παραμένει πολύ δύσκολη. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν προσφέρει σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ και το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση του δύσκολου κύματος της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην επικράτεια και ιδίως στην περιφέρεια Αττικής.
Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής
Για την ύφεση των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης.
Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε, σχετικά με τα λύματα στην Αττική, πως «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα», ωστόσο, είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα.
Ο καθηγητής εξήγησε πως χρειάζεται να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι επιτέλους τάση. «Πρέπει να δούμε μια τάση ύφεσης για να μπορέσουμε να αισιοδοξούμε».
Τόνισε, δε, πως στο τέλος αυτή της εβδομάδας θα γνωρίζουμε πώς πήγε η εβδομάδα και αν υπάρχει τάση μείωσης. Παραμένει, παρόλα αυτά, υψηλό το φορτίο στην Αττική. Ο καθηγητής υποστήριξε πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα.
Μέχρι τέλος του μηνός, όμως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά, προσέθεσε και ο κ. Σκουτέλης.
Τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο», όμως θα αντέξουν, εκτίμησε ο γιατρός. «Το ΕΣΥ είναι σκληροτράχηλο και θα αντέξει. Αντέχει χάρη στην προσπάθεια των υπηρετούντων».
Επεσήμανε, όμως, ότι οι διασωληνωμένοι δεν θα πέσουν κάτω από τους 600 εύκολα.
Τις επόμενες μέρες πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών άρα και αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, διευκρίνισε ο κ. Σκουτέλης.
Για το Πάσχα, συμφώνησαν και οι δύο πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση. Ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις τα Πάσχα, είπε ο κ. Θωμαΐδης.
Μέχρι το Πάσχα μπορεί να γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν σε μια ανακούφιση, πρόσθεσε ο κ. Σκουτέλης.
Στα ύψη τα κρούσματα – Απρόβλεπτη η συμπεριφορά της επιδημίας