Δυσκολία στην αναπνοή, στη συγκέντρωση, ακόμα και στο περπάτημα αντιμετωπίζει η Violaine Cousineau πέντε μήνες μετά τη διάγνωσή της με COVID-19.
«Νιώθω σαν να έχω γεράσει 30 χρόνια μέσα σε λίγους μήνες. Δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου», δηλώνει ψιθυριστά η 47χρονη Καναδή, η οποία δυσκολεύεται ακόμα και να ανεβάσει τον τόνο της φωνής της, ενώ περπατά με μπαστούνι για να αποφύγει κάποια πτώση.
Μητέρα δύο κοριτσιών ηλικίας 12 και 15 ετών, η Cousineau είναι μία από τους χιλιάδες ασθενείς που επισκέπτονται τακτικά μια νέα κλινική στο Μόντρεαλ, εξειδικευμένη στις μακροχρόνιες παρενέργειες της COVID-19.
Πριν νοσήσει από κορωνοϊό, η γυναίκα δεν είχα κανένα πρόβλημα υγείας και συνήθιζε να απολαμβάνει την ορειβασία στα κοντινά βουνά. Αφού προσβλήθηκε από τον ιό τον Οκτώβριο, πέρασε μια εβδομάδα δοκιμασιών, κατά την οποία ήταν κλινήρης για τρεις ημέρες.
«Δεν πίστευα ποτέ ότι η κατάσταση θα γινόταν χειρότερη από αυτό που έζησα τότε. Τελικά πρόκειται για μια δοκιμασία ζωής», αναφέρει η 47χρονη, η οποία τώρα δυσκολεύεται ακόμα και να μαγειρέψει και να κατέβει τις σκάλες.
Με επιπλοκές το 10-30%
Μυστήριο αποτελεί το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που μολύνονται από τον νέο κορωνοϊό υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα για μεγάλο διάστημα μετά την ανάρρωσή τους. Το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι αυτή η φαινομενικά χρόνια κατάσταση θα πρέπει να θεωρηθεί «υψίστης σημασίας» από τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο.
«Στο Κεμπέκ, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 294.000 περιστατικά κορωνοϊού, το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν επιπλοκές ανέρχεται σε 10-30%», αναφέρει η Emilia Liana Falcone, διευθύντρια της Κλινικής στο Μόντρεαλ, που συνεργάζεται με το εκεί Πανεπιστήμιο.
Οι γιατροί που εργάζονται στην κλινική στοχεύουν στην κατανόηση των μακροχρόνιων επιπλοκών της COVID-19 και της διάρκειάς τους, προκειμένου να προσδιορίσουν τις αιτίες και να αναπτύξουν θεραπείες, με τη Δρ. Falcone να τονίζει ότι υπάρχουν ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα ακόμα και ένα χρόνο μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό.
«Στην κλινική έχουμε εξετάσει μέχρι τώρα περίπου 15 ασθενείς και αναμένουμε εκατοντάδες ακόμα με επιπλοκές που επηρεάζουν ανθρώπους από 19 έως και 69 ετών. Η κόπωση είναι σίγουρα το πιο συχνό φαινόμενο, καθώς και η δύσπνοια, ο μυϊκός πόνος και οι διαταραχές του ύπνου», εξηγεί η ειδικός.
Η 44χρονη Anne Bhereur είναι μία ακόμη ασθενής που νοσηλεύεται στην κλινική και δηλώνει πως «είναι πολύ καθησυχαστικό να υποστηρίζεσαι από ανθρώπους ικανούς που ενδιαφέρονται να καταλάβουν τι συμβαίνει.
Μετά την προσβολή της από κορωνοϊό τον Σεπτέμβριο, η γυναίκα πίστευε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στη δουλειά της λίγες μέρες αργότερα και μάλιστα με ανοσία. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι αισθάνεται ακόμα πολύ κουρασμένη και αντιμετωπίζει δυσκολία στην αναπνοή και τη συγκέντρωση, πράγμα που την αναγκάζει να κάνει τακτικά διαλείμματα στην όποια ενασχόλησή της.
«Χρειάζομαι 30 λεπτά για να κάνω τον γύρο του τετραγώνου, ενώ συνήθως δεν μου έπαιρνε ούτε 10. Προσπαθώ, όμως, να παραμένω αισιόδοξη», καταλήγει η ασθενής.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Ασθενείς: Τα πέντε συμπτώματα που επιμένουν επί μακρόν
Κορωνοϊός – Επίμονα συμπτώματα: Κλειδί της θεραπείας οι χρόνιες ασθένειες
Κορωνοϊός – Διάγνωση: «Έξυπνο» ρολόι ανιχνεύει τη νόσο επτά ημέρες νωρίτερα