*Γράφει ο Βασίλης Δαλιάνης
Οι υγειονομικές αρχές στη Δανία αποφάσισαν να αναστείλουν την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω περιστατικών θρομβώσεων στο αίμα σε πολίτες που είχαν εμβολιαστεί. Ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανακοινώσει ότι τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται άμεσα με το εμβόλιο.
Τόσο ο υπουργός Υγείας της χώρας Μάγκνους Χένικε όσο και το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας της Δανίας δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιώσει ότι οι περιπτώσεις θρομβώσεων συνδέονται με το εμβόλιο της αγγλο-σουηδικής εταιρείας, ωστόσο ζήτησαν από τις περιφέρειες της χώρας να αναστείλουν τους εμβολιασμούς μέχρι να υπάρξει νέα αξιολόγηση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Την περασμένη εβδομάδα η Αυστρία είχε επίσης διακόψει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας που υπέκυψε σε «σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της και την βαριά ασθένεια μιας 35χρονης νοσοκόμας.
Ειδικότερα, ο ΕΜΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκαλεί τέτοιες καταστάσεις (σσ θρομβωτικά επεισόδια), οι οποίες και δεν αναφέρονται στη λίστα των ανεπιθύμητων ενεργειών του εν λόγω εμβολίου».
Η Επιτροπή Ασφαλείας του ΕΜΑ μελετά το ζήτημα και ερευνά τις αναφερόμενες περιπτώσεις που σχετίζονται με την επίμαχη παρτίδα ABV5300 αλλά και άλλες περιπτώσεις θρομβωτικών επεισοδίων και καταστάσεων που συνδέονται με θρόμβους αίματος και έχουν καταγραφεί μετά από εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19.
«Προς το παρόν από τις διαθέσιμες πληροφορίες φαίνεται ότι ο αριθμός των θρομβωτικών επεισοδίων στα εμβολιασμένα άτομα δεν είναι υψηλότερος από τον αναφερόμενο στον γενικό πληθυσμό. Έως και την 9η Μαρτίου 2021, είχαν καταγραφεί 22 περιστατικών θρόμβωσης μεταξύ 3 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν εμβολιαστεί έναντι της νόσου covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΕΜΑ.
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε σχετική ανακοίνωση του για το θέμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της ετ. AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».
Εκπρόσωπος Τύπου της AstraZeneca αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ενήμερος για τα περιστατικά και είπε χαρακτηριστικά ότι «Η ασφάλεια των ασθενών παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα της εταιρείας. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους ξεκάθαρα και σαφή στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου προκειμένου να καταλήξουν στην έγκρισή του. Η ασφάλεια του εμβολίου έχει μελετηθεί εκτενώς σε κλινικές δοκιμές Φάσης 3 και η ανασκόπηση των δεδομένων επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο γίνεται γενικά καλά ανεκτό από τους εμβολιαζόμενους».
Χθες ο ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε σχετική ανακοίνωση του για το θέμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της ετ. AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».
Τέσσερα ακόμα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν αμέσως τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν από την ίδια παρτίδα εμβολίων, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός είχε αυτές τις συνέπειες, που δεν συγκαταλέγονται στις αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου αυτού.
Τρομάζει η «έκρηξη» των εισαγωγών στα νοσοκομεία – Ξεπέρασε το 1 ο δείκτης μετάδοσης Rt