Μείωση κατά 87% στον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου λόγω της λοίμωξης Covid, προκαλεί η συνδυασμένη θεραπεία αντισωμάτων της Eli Lilly, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης σε περισσότερους από 750 ασθενείς που έχουν νοσήσει και συγκαταλέγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη μελέτη της εταιρείας, η οποία έδειξε πως η συνδυαστική θεραπεία δύο αντισωμάτων, των bamlanivimab και etesevimab, είναι αποτελεσματική στη θεραπεία ήπιων έως μέτριων περιπτώσεων Covid-19.

Η προηγούμενη μελέτη, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν τον Ιανουάριο, χρησιμοποίησε υψηλότερη δόση των φαρμάκων και μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 70%.

«Περιμένω ότι αυτά τα δεδομένα θα συνεχίσουν να οδηγούν σε μεγαλύτερη χρήση της θεραπείας αντισωμάτων», δήλωσε ο Daniel Skovronsky, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Eli Lilly. «Υπάρχουν λίγες ασθένειες, για τις οποίες υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να προσφέρουν τόσο μεγάλο όφελος» συμπλήρωσε.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν τον Φεβρουάριο τη συνδυαστική θεραπεία αντισωμάτων για χρήση σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από 12 ετών και άνω. Οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές αρχές ενέκριναν τη χρήση της θεραπείας τον Μάρτιο

Ο Skovronsky δήλωσε ότι η συνδυαστική θεραπεία έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι και των νέων στελεχών της COVID-19.

«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αυτός ο συνδυασμός καλύπτει όλες τις παραλλαγές στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Skovronsky, προσθέτοντας ότι η Lilly μελετά μια πρόσθετη θεραπεία για νέα στελέχη COVID που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και τα οποία δεν έχουν εξαπλωθεί ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Skovronsky είπε ότι η Lilly είναι έτοιμη να παράγει ένα εκατομμύριο δόσεις της συνδυαστικής θεραπείας τους επόμενους μήνες και βρίσκεται σε ενεργές συνομιλίες για να παρέχει σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο τη θεραπεία.

Ειδήσεις σήμερα: 

Υπουργείο Υγείας: Δραματική έκκληση για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ με αμοιβή €2.000

ΕΟΦ: «Εμβόλια της AstraZenea δεν σχετίζονται με περιστατικά θανάτου εμβολιασθέντων»