Άλλοι 402 ασθενείς με κορωνοϊό το περασμένο 24ωρο χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία της χώρας για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 3.758, με τους 960 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων.
Περισσότεροι από τους μισούς, 216, χθες εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αττικής, η οποία «πρωτοστατεί» στην επιδημία κορωνοϊού σε νέα κρούσματα (χθες επιβεβαιώθηκαν 556), σε ενεργά κρούσματα (μετρά περισσότερα από 8.100), σε διασωληνωμένους (ο τελευταίος απολογισμός χθες βράδυ ήταν 289) και σε νεκρούς (οι 27 από τους 39 νεκρούς της Δευτέρας δηλώθηκαν στο λεκανοπέδιο).
Η ευρεία διασπορά στην Αττική κεντρίζει την ανησυχία των ειδικών λόγω των μεταλλάξεων. Το βρετανικό στέλεχος είναι υπεύθυνο για το 90% των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο, ενώ την τελευταία εβδομάδα κρατούν σε αυξημένη εγρήγορση τους επιστήμονες και τα δύο τουλάχιστον νέα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε σε νοσηλευόμενους. Μέχρι τώρα το νοτιοαφρικανικό στέλεχος εντοπιζόταν, παρά τον ευρύ δειγματοληπτικό έλεγχο, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης – είχαν ταυτοποιηθεί από ένα στην Αττική και στην Κρήτη.
Τα 1.165 νέα κρούσματα κορωνοϊού, που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προέκυψαν από 6.995 rapid τεστ και 12.030 μοριακούς ελέγχους και κατανέμονται σε 61 Περιφερειακές ενότητες, γεγονός που αποτυπώνει τη θολή εικόνα μέσω των λίγων τεστ και επίσης την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού στην επικράτεια.
Η Αττική παραμένει πολύ επιβαρυμένη, σε όλες τις περιοχές της – ενδεικτικά χθες καταγράφηκαν 66 νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Ανατολική Αττική, 25 στη Δυτική Αττική, 83 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, 85 στο Δυτικό και 167 στον Κεντρικό, 58 στο Νότιο Τομέα Αθηνών, 60 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους.
Οι προσεκτικές κινήσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ στην Αττική
Αναλόγως, το ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο παραμένει σε κλοιό πολεμικό, με τους αρμόδιους στο υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς να ξεδιπλώνουν το Σχέδιο Έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των εκατοντάδων ασθενών που χρειάζονται καθημερινά νοσηλεία λόγω κορωνοϊού.
Αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής έχουν κληθεί να εξασφαλίσουν κλίνη και να νοσηλεύσουν 1.795 ασθενείς μόνο λόγω covid-19, μέσα σε οκτώ ημέρες, από την 1η Μαρτίου μέχρι και χθες το βράδυ, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ.
Με δεδομένο ότι τα υψηλά επίπεδα των κρουσμάτων καταγράφηκαν από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά, συνεπώς δεν έχουν αποτυπωθεί σε κρούσματα με σοβαρή νόσηση και σε νοσηλείες, οι διοικήσεις και το υγειονομικό προσωπικό βρίσκονται επί ποδός για να διαχειριστούν αυτήν την εβδομάδα και τις αρχές της επόμενης τον μεγάλο όγκο των ασθενών.
Για τον λόγο αυτό, όπως πληροφορείται το protothema.gr, η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας προχωρεί με προσεκτικές κινήσεις, ασφαλείς για όλους τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, στη «μετατροπή» ενός ακόμη νοσοκομείου – εκτός από το «Σισμανόγλειο» – σε νοσοκομείο αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού. Πρόκειται για το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» το οποίο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει εκκενωθεί και θα μπορεί να παραχωρήσει τουλάχιστον 100 κλίνες για ασθενείς με covid-19.
Παράλληλα, αναζητείται και ιδιωτική κλινική για να μετατραπεί σε κλινική covid, με τους αρμόδιους στο υπουργείο Υγείας να βρίσκονται σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών.
Από αύριο μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ στην Αττική το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» το οποίο θα αντικαθιστά το «Σισμανόγλειο», το οποίο πλέον θα είναι νοσοκομείο αναφοράς αποκλειστικό για κορωνοϊό, όπως το «Σωτηρία». Συνολικά, θα διατεθούν 301 κλίνες ενώ υπάρχει πρόβλεψη να αναπτυχθούν και πολυδύναμες ΜΕΘ στα χειρουργεία και τις αίθουσες ανάνηψης.
Υπενθυμίζεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα οι ειδικοί εκτιμούν πως οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν κατά 200, ανεβάζοντας δραματικά την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν συνολικά 471, αριθμός πολύ υψηλός σε κάθε περίπτωση. Το 61% των διασωληνωμένων είναι στην Αττική. Το 32% που αφορούσαν οι διασωληνωμένοι ηλικίας 40-64 ετών στις 8 Φεβρουαρίου ανέρχεται πια στο 37% περίπου ενώ, αντιστρόφως, στο ίδιο διάστημα οι 65 και άνω μειώθηκαν από 66% στο 61,5%.
Τέλος, οι 39 νέοι θάνατοι του περασμένου 24ωρου που ανέβασαν τον απολογισμό των 8 πρώτων ημερών του Μαρτίου στους 293, συνοδεύονται από ένα ακόμη σκληρό στοιχείο στον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ: τον θάνατο του δεύτερου ανήλικου στη χώρα μας, καθώς το 37ημερών βρέφος που νοσηλευόταν στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» από τις 18 Φεβρουαρίου κατέληξε προχθές, αποτελώντας το νεότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα. Έχει καταλήξει και μια 16χρονη στο νοσοκομείο Θήβας.