Το σύνολο των δυνάμεών του και τις εφεδρείες του όπως και τις ιδιωτικές κλινικές έχει ενεργοποιήσει το ΕΣΥ στην Αττική, από σήμερα και για τις επόμενες 12 ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «αόρατο εχθρό», τον κορωνοϊό, στο πιο δύσκολο πεδίο αυτής της πρωτόγνωρης μάχης, που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους 12 μήνες, στα νοσοκομεία. Εκεί όπου βρίσκονταν έως και χθες το βράδυ περίπου 1.800 άνθρωποι, «θύματα» του κορωνοϊού, ενώ αναμένονται τουλάχιστον άλλοι τόσοι μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Η ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στην Αττική -όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας- η οποία κατά τους ειδικούς μολύνει ταχέως αλλάζοντας τα δεδομένα της μετάδοσης του κορωνοϊού, αποτελεί έναν επιπλέον κρίσιμο παράγοντα που απειλεί και το πλέγμα των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από σήμερα αλλά και την ανθεκτικότητα του συστήματος δημόσιας υγείας. Από τις 1.756 μεταλλάξεις, που έχουν ταυτοποιηθεί, οι 1.667 αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη που εντοπίζεται σε 34 Περιφερειακές ενότητες της χώρας, και κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές γνωρίζουν το εύρος των «χτυπημάτων» του κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο και αναμένουν χιλιάδες ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα το επόμενο διάστημα, απόρροια της έκρηξης κρουσμάτων που σημειώνεται καθημερινά πια ολοένα και πιο δυνατή. Το 46% των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην επικράτεια, συγκεντρώνονταν στην Αττική – τα 1.270 από τα 2.702 κρούσματα της χώρας, αρνητικά ρεκόρ σε κάθε περίπτωση για το τρέχον έτος.
Xθες 393 νέες εισαγωγές ασθενών προστέθηκαν στη σχετική λίστα των αρχών, με το 55% αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και με σημαντικό αριθμό ασθενών να καταγράφονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας, της Κρήτης.
Το «ντόμινο» των μολύνσεων και των νοσηλειών
Με δεδομένο ότι το τελευταίο 10ήμερο στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν περισσότερα από 7.500 κρούσματα κορωνοϊού, και ότι, βάσει των επιστημονικών μοντέλων, έως και το 15% αυτών θα χρειαστεί νοσηλεία, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι μεγάλο κύμα ασθενών, περί τους 1.125, θα νοσηλευτεί το αμέσως επόμενο διάστημα – οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι οι νοσηλείες αποτυπώνονται περίπου 10 ημέρες μετά τη μόλυνση των ατόμων.
Το νέο «ξέσπασμα» της επιδημίας στην Αττική μέσα στον Μάρτιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες νοσηλείες, καθώς οι μολύνσεις θα «γίνουν» νοσηλείες την επόμενη εβδομάδα. Μοιάζει σαν να έχει στηθεί ήδη ένα θλιβερό «ντόμινο» όπου οι νέες μολύνσεις οδηγούν συνεχώς σε νέες νοσηλείες, κι αυτό ενώ ήδη μεγάλος όγκος ασθενών βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία.
Χθες οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική αυξήθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με τον αριθμό τους ένα 24ωρο πριν, την περασμένη Τρίτη (από 1.284 οι νοσηλευόμενοι στην Αττική ανέβηκαν στους 1.528), με τους ειδικούς να περιμένουν περαιτέρω αύξηση και πίεση στο σύστημα υγείας. Η συνολική δυναμική των απλών κλινών covid-19 στην πρωτεύουσα ανέρχεται πλέον σε 2.122, γεγονός που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια για τις επόμενες ημέρες. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με κάλυψη 289 κλινών, παρά την αύξησή τους κατά 40% μέσα σε 19 ημέρες (από 229 που ήταν στις 12 Φεβρουαρίου έφτασαν τις 319 χθες).
Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ κορωνοϊού της επικράτειας ανέρχονταν στους 431, επιβάλλοντας την παραχώρηση της πλειοψηφίας των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ σε κλίνες ΜΕΘ covid και τη νοσηλεία των non covid περιστατικών σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων. Από την 1η Ιανουαρίου έγιναν συνολικά 1.227 εισαγωγές σε ΜΕΘ-covid σε όλη τη χώρα, με την επίπτωση στους νεότερους να μεγαλώνει, καθώς διασωληνώνονται συνεχώς πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Σε εφαρμογή το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης στο ΕΣΥ
«Στην Αττική, η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ δεν είναι πια στο κόκκινο. Είναι στο βαθύ κόκκινο»: με αυτά τα λόγια παρουσίασε χθες, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης που εξέλαβε έκτακτο περιεχόμενο και ανακοινώσεις, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης της επιδημίας.
Ενδεικτικό της έντασης και της έκτασης του υγειονομικού ζητήματος λόγω της επιδημίας κορωνοϊού στην Αττική είναι ότι θα εφαρμοστεί σε πλήρη ανάπτυξη στο λεκανοπέδιο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ξετυλίχθηκε μερικώς στη Θεσσαλονίκη – σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι είχε εκπονηθεί πέρυσι ως ακραίο σενάριο…
Σύμφωνα με το Σχέδιο, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, άλλες 29 κλίνες ΜΕΘ covid: 12 στον Ευαγγελισμό, 10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο. Ακόμη, το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non covid νοσοκομείο, ενσωματώνοντας παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών COVID-19, διαδικασία στην οποία θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί, ενώ στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές.
Το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-covid περιστατικών, με 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Επιπλέον, το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο, το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης COVID-19 περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.
Tα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφεξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας, ενώ Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non-covid περιστατικά. Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική.