Προβληματισμό στην κυβέρνηση και τους ειδικούς προκαλεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, τόσο στην Αττική, που παραμένει στο επίκεντρο της «καταιγίδας», όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, παρά την εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Ζητούμενο παραμένει η φόρμουλα που θα οδηγήσει στην ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας και την αποκλιμάκωση των πιέσεων που υφίσταται το σύστημα υγείας της χώρας λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 23 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε τους 422, από 406 την προηγούμενη ημέρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας όπου οι νέες διαγνώσεις έφτασαν τις 318, ενώ και ο Πειραιάς εξελίσσεται σε υγειονομική «βόμβα» με 202 κρούσματα μέσα σε μια ημέρα. Ακολουθεί ο δυτικός τομέας της Αθήνας με 185 κρούσματα, ο βόρειος τομέας της Αθήνας με 155 και ο νότιος τομέας Αθηνών με 107. Η Ανατολική Αττική είναι με 103 νέες διαγνώσεις ενώ διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση στην Δυτική Αττική όπου καταγράφηκαν 41 κρούσματα.

Εκτός από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο». Οι ειδικοί δε, θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου εντοπίστηκαν 304 νέες λοιμώξεις και στην Αχαΐα όπου καταγράφηκαν 112.

Για την σοβαρή κατάσταση που διαμορφώνεται συζήτησαν το απόγευμα της Τρίτης οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης. Τα συμπεράσματά τους και οι διαπιστώσεις τους θα τεθούν αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί υπόψιν όλων των μελών της Επιτροπής, οι οποίοι θα κληθούν να εισηγηθούν και πάλι μέτρα και λύσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας.

Κατά πληροφορίες, κάποια μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα lockdown τύπου Μαρτίου 2020, σε όλη τη χώρα, ενώ άλλα μέλη προτείνουν το ισχύον πλέγμα περιορισμών, εμπλουτισμένο με νέες, ευέλικτες, έξυπνες λύσεις.

Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκεται το μέτρο της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 η ώρα όλες τις ημέρες – καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κρυφές κοινωνικές συναθροίσεις στη συνέχεια – καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Κατ’ ουσίαν όλοι οι ειδικοί αγωνιώντας να προτείνουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μέτρα για την επιδημία, συμφωνούν πως μείζον ζήτημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η αδυναμία ελέγχου των μέτρων. Καθοριστικό στοιχείο για τις οποίες αποφάσεις είναι η αντοχή που μπορεί να επιδείξει το ΕΣΎ. Επιπλέον μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Oπως πληροφορείται το protothema.gr, δρομολογούνται διακομιδες ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας πλην λοίμωξης κορωνοιου, υπό τον συντονισμό της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ από τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο , Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, προς το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, το οποίο έχει μετατραπεί πλέον σε non Covid-19 νοσοκομείο.

Το ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των non Covid-19 ασθενών, ώστε να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις η λειτουργία του ΕΣΥ και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

«Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νοσοκομείο «Σωτηρία» που επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι από τον Απρίλιο η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αυξηθεί σημαντικά. «Άρα, θα μπορούμε να προχωράμε και πολύ πιο γρήγορα», είπε.