Απρόσκοπτη συνεχίζει και τον Μάρτιο η επέλαση του κορωνοϊού στην χώρα μας, με την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα που είχαν προαναγγείλει οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα να αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα στα 2.353 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο μεγάλος αριθμός νέων διαγνώσεων επιβεβαιώνει την ανησυχία των ειδικών περί πιθανής εισόδου σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, καθώς τόσο οι τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου όσο και οι δύο πρώτες του Μαρτίου ήταν ενδεικτικές της μεγάλης έξαρσης.

Μαζί με τα κρούσματα, βέβαια, αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των τεστ, με την άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης να έρχεται ως αποτέλεσμα ενός από τους μεγαλύτερους αριθμούς διαγνωστικών ελέγχων που έχουν διενεργηθεί συνολικά (61.255 εκ των οποίων οι 26.693 μοριακοί).

«Βόμβα» στα χέρια των ειδικών εισαγωγές και διασωληνωμένοι

Το πιο αξιόπιστο στοιχείο σχετικά με την εξέλιξη της πορείας της COVID-19 στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι τα τεστ –κυρίως λόγω της μεγάλης διακύμανσης του αριθμού τους ανάμεσα στα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές- αλλά τα «σκληρά στοιχεία» από τα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών και των διασωληνώσεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της πανδημίας, με τους αριθμούς να φτιάχνουν μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί στα χέρια των ειδικών.

Οι 289 νέες εισαγωγές που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ δείχνουν ότι ασθενείς με μόλυνση από κορωνοϊό κατακλύζουν αδιάκοπα τα νοσοκομεία, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των οποίων νοσηλεύονται σήμερα διασωληνωμένοι 422 ασθενείς, ενώ εξιτήριο έλαβαν 17.

Σημειώνεται ότι τη δεύτερη ημέρα του Φεβρουαρίου ο αντίστοιχος αριθμός περιοριζόταν στους 244. Μιλάμε, δηλαδή, για αύξηση κατά σχεδόν 200 διασωληνωμένους μέσα σε μόλις ένα μήνα. Επίσης, 23 συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους από λοίμωξη COVID-19 το τελευταίο 24ωρο.

Προ των πυλών η «ασφυξία» του ΕΣΥ στην Αττική

Η αρνητική «παράδοση» των μισών κρουσμάτων δεν χάλασε ούτε σήμερα στην Αττική, η οποία κατέγραψε 1.159 νέες διαγνώσεις, εκ των οποίων 318 στο κέντρο της Αθήνας, 226 στη Δυτική Αττική και 202 στον Πειραιά, με τις δύο τελευταίες περιοχές να προβληματίζουν ιδιαίτερα τις Αρχές καθώς τα ενεργά κρούσματά τους υπερβαίνουν τα 2.100. Στις 155 ανήλθαν οι νέες διαγνώσεις στον Βόρειο Τομέα της Αττικής και στις 127 στον Νότιο.

Δεδομένου, μάλιστα ότι αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται περίπου 1.500 ασθενείς και τις επόμενες ημέρες τα νέα περιστατικά αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδα παρόμοια με τα σημερινά, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό ασθενών που ανέρχεται στο 15% θα καταλήγει στο νοσοκομείο. Όπως γίνεται αντιληπτό, η «ασφυξία» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στην πρωτεύουσα είναι θέμα χρόνου.

Και όλα αυτά την στιγμή που το 60% των διασωληνωμένων είναι ήδη στις ΜΕΘ της Αττικής και τουλάχιστον τρία νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και «Σισμανόγλειο» έχουν πληρότητα στο 100% των ΜΕΘ τους, ενώ άλλα βασικά νοσοκομεία εφημέρευαν χθες με μία ή δύο κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες, όπως το «Αττικόν» και το «Γ. Γεννηματάς».

Στο πλαίσιο αυτό, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συζητήθηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Έτσι, εκτός από τη διακοπή των διακομιδών προς τα νοσοκομεία της Αττικής από όμορες περιοχές που αποφασίστηκε το Σάββατο, αύριο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει και επίσημα τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των non COVID-19 ασθενών, ώστε να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις η λειτουργία του ΕΣΥ και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας μπαίνει στη μάχη για την εξασφάλιση περισσότερων κλινών, μετατρέποντας άμεσα δύο μεγάλα νοσοκομεία, ένα της 1ης ΥΠΕ (Σισμανόγλειο) και ένα της 2ης ΥΠΕ (Τζάνειο) σε νοσοκομεία για την αποκλειστική νοσηλεία περιστατικών COVID-19 (κατά το παράδειγμα του «Παμμακάριστος» στα Πατήσια).

«Χωρίς φρένο» η διασπορά σε Θεσσαλονίκη και άλλες 20 περιοχές

Μεγάλη ιική διασπορά παρατηρείται και πάλι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει περίπου τον ίδιο αριθμό διαγνώσεων με το κέντρο της Αθήνας (304), στρέφοντας εκ νέου το βλέμμα των ειδικών στην περιοχή, λόγω της αυξητικής –αλλά ελεγχόμενης προς ώρας- τάσης που επικρατεί εκεί, αλλά και λόγω της ευρείας κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 2.353 τα νέα κρούσματα – Τα 1.159 στην Αττική

Στο τραπέζι lockdown τύπου περυσινού Μαρτίου – Συνεδρίασαν εκτάκτως οι επιδημιολόγοι

Αυτές είναι οι περιοχές της Αττικής που «βράζουν»