Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και την εξέλιξη της επιχείρησης εμβολιασμού «Ελευθερία», ανέλυσαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.
Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα τρία χαρακτηριστικά των εμβολίων που χρησιμοποιούμε στη μάχη με τον κορωνοϊό, τα οποία εξελίσσονται σε «όπλα» κατά της νόσου, σώζοντας χιλιάδες ζωές σε όλον τον πλανήτη και φυσικά στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε:
«Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν αναφορές για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα που η χώρα αντιμετώπισε την πανδημία.
Έχουν περάσει δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα. Η Ελευθερία ξεκίνησε με το πιο δύσκολο σε διαχείριση εμβόλιο, το mRna. Σήμερα έχουμε τρία διαφορετικά εμβόλια.
Αποδεικνύεται πως τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τις κλινικές μελέτες.
Πρώτο χαρακτηριστικό, είναι ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα.
Δεύτερο η αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα. Κανένας θάνατος και μείωση των σοβαρών νοσήσεων.
Επίσης η μείωση των ασυμπτωματικών, που βοηθά στον περιορισμό της διασποράς.
Και τα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη βρετανική μετάλλαξη.
Τους επόμενους μήνες θα έχουμε στη διάθεσή μας και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Αυτό είναι μίας δόσης, εύχρηστο και προσφέρει 86% προστασία από σοβαρή νόσηση και 100% για θάνατο.
Με το mRna εμβόλιο φαίνεται ότι επιτυγχάνεται μεγάλη προστασία από την πρώτη κιόλας δόση. Το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις, είναι υπό συζήτηση.
Στο εμβόλιο της AstraZeneca υπήρξε μία διαφοροποίηση ως προς την ηλικία. Πρόσφατη μελέτη στη Σκωτία, ωστόσο, δείχνει ότι είναι αποδοτικό και στις ηλικίες πάνω από 55.
Ορισμένα άτομα μπορεί να νοσήσουν και μετά τον εμβολιασμό τους. Αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Γιατί οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα; Υπενθυμίζεται ότι σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, μπορούν να μολυνθούν και ακολούθως να το μεταδόσουν. Ο ιός παραμονεύει. Για πόσο; Είναι σημαντική η απάντηση όταν δοθεί. Τα πάντα εξαρτώνται από το πότε θα επιτευχθεί η ανοσία».
O γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι σήμερα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γίνει 30.000 εμβολιασμοί και αναμένεται να ξεπεράσουν οριακά τους 34.000 που αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ.
Συνολικά έχουμε φτάσει τους 915.000 εμβολιασμούς από το Δεκέμβριο και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο.
Στη συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέους ανέπτυξε τους τρεις πυλώνες του επιχειρησιακού σχεδίου για τους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα:
1. Ασφάλεια. Τόσο στην αποθήκευση όσο και στη διανομή των εμβολίων. Σημαντική είναι επίσης η φαρμακοεπαγρύπνηση. Συνολικά έχουν αναφερθεί 1.266 συμβάντα και η ειδική ομάδα τα έχει αναλύσει όλα. Μόνο λίγα εξ αυτών συνδέονται με τον εμβολιασμό. Χαρακτηριστικά, υπήρξαν μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης οι οποίες αντιμετωπίστηκαν όλες.
2. Διαφάνεια και τήρηση της λίστας προτεραιοποίησης. Ελάχιστα περιστατικά έχουν αναφερθεί και υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση.
3. Εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών, ιδιαίτερα στο μέτρο που οι περισσότεροι από τους 900.000 που εμβολιάστηκαν είναι άνω των 75 ετών.
Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να εγκριθεί εντός του Μαρτίου και οι παραλαβές να αρχίσουν στις αρχές Απριλίου.
Ειδήσεις σήμερα