Η Madeline Neville έκανε τα πάντα για να μην κολλήσει κορωνοϊό, όσο φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Temple της Philadelphia. Στα τέλη Οκτωβρίου, επισκεπτόταν τους γονείς της στο Scranton της Pennsylvania, όταν έμαθε ότι μία από τις συγκατοίκους της είχε εκτεθεί στον ιό.
Η κοπέλα πανικοβλήθηκε όταν συνειδητοποίησε ότι αν είχε μολυνθεί και η ίδια, τότε όλοι με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή θα διέτρεχαν κίνδυνο να έχουν νοσήσει. Έτσι, ακύρωσε τα σχέδια της και έμεινε σε καραντίνα στο δωμάτιό της, φοβούμενη μην έχει κολλήσει τους γονείς της.
Στην πορεία, η Madeline εμφάνισε ξηρό βήχα και έχασε τη γεύση και την όσφρησή της. Επιστρέφοντας στην Φιλαδέλφεια όπου σπούδαζε, έκανε τεστ για κορωνοϊό και διαγνώσθηκε θετική. Ευτυχώς, τα συμπτώματά της δεν ήταν σοβαρά.
«Δεν ήταν κάτι χειρότερο από ένα κρύωμα. Μέχρι να περάσουν οι ημέρες της καραντίνας τα συμπτώματα είχαν εξαφανιστεί και είχα ανακτήσει την γεύση και την όσφρησή μου», δηλώνει η φοιτήτρια.
Τρεις εβδομάδες αργότερα, επιστρέφοντας στο σπίτι ένιωσε μια ασυνήθιστη δύσπνοια, την οποία όμως επέρριψε στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας όσο ήταν σε καραντίνα.
Λίγες ημέρες μετά, η δύσπνοια αυτή συνοδεύθηκε από πόνο στο στήθος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της νύχτας επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα η φοιτήτρια να πάει στο νοσοκομείο, φοβούμενη μήπως είχε πνευμονία. Έκανε εξετάσεις για γρίπη και COVID-19, βγήκε αρνητική και οι γιατροί της έδωσαν φαρμακευτική αγωγή για τυχόν πνευμονία.
Κοιμήθηκε όλη την ημέρα και όταν ξύπνησε συνειδητοποίησε ότι είχε ανεβάσει υψηλό πυρετό, που την έκανε να νιώθει χειρότερα. «Ξύπνησα και ο πόνος ήταν αβάσταχτος. Ήμουν αδύναμη και δεν μπορούσα να πάρω ανάσα», αναφέρει η Madeline.
Απευθύνθηκε σε γιατρό, ο οποίος την προέτρεψε να πάει στα επείγοντα αν τα επίπεδα οξυγόνου της έπεφταν κάτω από 93%, πράγμα που συνέβη λίγες ώρες αργότερα, καταγράφοντας μόλις 90%. Πριν φύγει για το νοσοκομείο, η κοπέλα ζήτησε τη βοήθεια της μητέρας της για να κάνει μπάνιο, καθώς δεν μπορούσε ούτε να σηκώσει τα χέρια της.
Οι αρχικές εξετάσεις έδειξαν υγρό στους πνεύμονες της Madeline, με τους γιατρούς να λένε ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε πνευμονία αλλά «ήταν κάτι περίεργο». Τις επόμενες τρεις ημέρες, έλαβε θεραπεία για πνευμονία, χωρίς όμως να παρουσιάσει βελτίωση, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της κατά τη διάρκεια μια απλής εξέτασης αίματος.
Με την μητέρα της Christine να μην μπορεί να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατάστασης λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19, πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι να μάθει ότι η κόρη της είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.
Οι γιατροί της χορήγησαν διουρητικά για να διώξουν το υγρό που είχε συγκεντρωθεί στην καρδιά της και μέσα σε τρεις ημέρες έχασε 13 κιλά υγρού, με τους γιατρούς να μπορούν πλέον να βγάλουν την αναπνευστική υποστήριξη. «Μπορούσα να κινηθώ και αναπνεύσω ξανά. Ένιωσα πολύ καλύτερα», αναφέρει η 21χρονη σήμερα κοπέλα.
Οι γιατροί της είπαν ότι είχε υποστεί ιική μυοκαρδίτιδα, μια φλεγμονή στο μεσαίο στρώμα του καρδιακού τοιχώματος, η οποία προκλήθηκε από την COVID-19. Της εξήγησαν ότι επρόκειτο για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ένας ιός προκαλεί υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Εννέα ημέρες μετά την επίσκεψή της στα επείγοντα, η Madeline βγήκε από το νοσοκομείο και μοιράστηκε την εμπειρία της στα κοινωνικά δίκτυα, λαμβάνοντας περίπου 300 σχόλια κάτω από τη δημοσίευσή της, η οποία κοινοποιήθηκε 1.900 φορές.
Τον Ιανουάριο επέστρεψε στη σχολή της για το νέο εξάμηνο και συνεχίζει να αναρρώνει, καθώς ακόμα κουράζεται εύκολα. Προσπαθεί να αποφεύγει το αλάτι και να τρώει υγιεινά και φροντίζει να ξεκουράζεται αρκετά. Οι γιατροί δεν είναι ακόμα βέβαιοι για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ασθένειάς της, γι’αυτό και της συνέστησαν να αποφύγει να μείνει έγκυος για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Παρόλο που η αντίδραση αυτή είναι σπάνια, η 21χρονη Madeline ελπίζει ότι πλέον όλος ο κόσμος θα αρχίσει να λαμβάνει πιο σοβαρά υπόψη τους κινδύνους της COVID-19. «Παίρνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις και ακούτε τον γιατρό σας. Ήμουν μια 20χρονη που κόντεψε να πεθάνει», καταλήγει η νεαρή κοπέλα.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Επίμονα συμπτώματα: Κλειδί της θεραπείας οι χρόνιες ασθένειες
Έρευνα: Ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19 έχει συμπτώματα ακόμη και μετά από εννέα μήνες
Κορωνοϊός – Διάγνωση: «Έξυπνο» ρολόι ανιχνεύει τη νόσο επτά ημέρες νωρίτερα