Η 26η Φεβρουαρίου έχει περάσει στην Ιστορία. Όχι, δεν έγινε κάποια ιστορική μάχη, ούτε γεννήθηκε κάποια μεγάλη προσωπικότητα της ανθρωπότητας. Έναν χρόνο πριν, στις 26 Φεβρουαρίου 2020 ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανοίγοντας έναν κύκλο από lockdown, ανησυχία και πλήρους μεταβολής της ζωής μας.

Ήταν μεσημέρι Τετάρτης, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωνε σε έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην χώρα μας. Ήταν μία γυναίκα 38 ετών από την Θεσσαλονίκη η οποία είχε νοσηλευτεί λίγες ημέρες πριν την βόρεια Ιταλία η οποία «έβραζε» από την διασπορά του κορωνοϊού ο οποίος δεν είχε εξελιχθεί ακόμη σε πανδημία.

Δείτε το βίντεο της ανακοίνωσης:

Η 38χρονη είχε νοσηλευτεί τότε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σημειώνεται πως ο κ. Τσιόδρας είχε συστήσει ψυχραιμία, τονίζοντας την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

Τις επόμενες ημέρες καταγράφονταν συνεχώς νέες περιπτώσεις Covid-19 και μέχρι τις 9 Μαρτίου στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 84 κρούσματα. Στις 10 Μαρτίου ο υπ. Υγείας ανακοινώνει το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων της χώρας για 14 ημέρες, ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ενώ στις 12 Μαρτίου δυστυχώς ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας.

Έναν μήνα μετά την διάγνωση πως είχε νοσήσει από κορωνοϊό, το πρώτο κρούσμα, η Δήμητρα Βουλγαρίδου έδινε συνέντευξη για την εμπειρία της στην Αυτοψία και τον Αντώνη Σρόιτερ.

Ωστόσο, η πρώτη αυτή επέτειος – βαριά για τις οικογένειες των 6.410 νεκρών, το ΕΣΥ και την οικονομία- βρίσκει τη χώρα πλέον να διαθέτει και ένα ισχυρό «όπλο» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα εμβόλια. Η θωράκιση των πολιτών έναντι του κορωνοϊού δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον – η οποία κάμπτεται βεβαίως από τις μεταλλάξεις του ιού που αυξάνονται και στη χώρα μας κρατώντας σε συνεχή εγρήγορση τις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Eιδήσεις σήμερα 

Η βρετανική μετάλλαξη «πολιορκεί» Αττική και Θεσσαλονίκη – Όλα δείχνουν παράταση του lockdown

Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για την παράταση – Σήμερα οι ανακοινώσεις