Γράφει ο Γιώργος Μιχαληλίδης
Σταθερά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην χώρα όσον αφορά στην πανδημία η οποία δηλώνει παρούσα δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για επιστήμονες και πολιτεία. Η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ τα περιθώρια για την λήξη του lockdown στενεύουν και όλα… δείχνουν παράταση.
Το Λεκανοπέδιο λοιπόν βρίσκεται στο «μάτι» της πανδημίας, αφού σταθερά καταγράφει σχεδόν τα μισά εκ του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα. Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίστηκαν 680 κρούσματα από τα συνολικά 1.424.
Δείτε αναλυτικά την κατανομή στην Αττική:
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 168
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 123
- Πειραιάς 108
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 82
- Νότιος Τομέας Αθηνών 66
- Ανατολική Αττική 71
- Δυτική Αττική 44
- Νησιά του Αργοσαρωνικού 18
Την ίδια ώρα, εξίσου δύσκολη είναι και η κατάσταση όσον αφορά στις αντοχές του συστήματος Υγείας στην περιοχή της πρωτεύουσας. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αντέξει το σύστημα υγείας στην Αττική, καθώς η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπερνά το 80% και καθημερινά οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναζητούν λύσεις, με δημιουργία νέων κλινών.
Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την διαχείριση της κατάστασης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς οι επόμενες 15 μέρες θεωρούνται κάτι παραπάνω από κρίσιμες. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία 38 επιπλέον ΜΕΘ Covid στην Αττική. Ήδη η 2η Υγειονομική Περιφέρεια πρόσθεσε 21 ΜΕΘ Covid την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ η πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια μέχρι τη Δευτέρα θα αναπτύξει επιπλέον 12 κλίνες ΜΕΘ Covid.
Lockdown: Με το βλέμμα στην παράταση
Τούτων δοθέντων, πιο κοντά από ποτέ φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο επέκτασης των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αφού μπορεί να υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα και ειδικά στην Αττική, αλλά αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα την ώρα που όπως προαναφέρθηκε το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά στην περιοχή της πρωτεύουσας.
Έτσι, κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν πάντα στο τραπέζι το χαρτί της παράτασης. Μπορεί και στις δύο πλευρές να υπάρχει έντονη η επιθυμία η αγορά και η κοινωνία, όσο προχωρά ο εμβολιασμός, να κάνει βήματα προς την κανονικότητα, ωστόσο φαίνεται πως η Αττική χρειάζεται χρόνο.
Προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το Σάββατο είπε χαρακτηριστικά πως «τα δικά μου μοντέλα δείχνουν πως καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε την 1 Μαρτίου». «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική, η οποία είναι λίγο πιο μεγάλη από αυτή που περιμένουμε. Δε θα μας οδηγήσει σε ικανοποιητικά καλό βαθμό αποσυμπίεσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ούτε μέχρι τις 7-8 Μαρτίου… Άρα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια εβδομάδα παραπάνω lockdown στην Αττική», επεσήμανε ο καθηγητής Σαρηγιάννης, ο οποίος προσδιόρισε το κάποιο άνοιγμα «κάπου στις 10 του Μάρτη. Ελπίζω να μη χρειαστεί να φτάσουμε στις 15 Μαρτίου».
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται την ώρα που επισήμως κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι φαίνεται να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις την ερχόμενη Τετάρτη βλέποντας τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία. Στο κυβερνητικό επιτελείο, τουλάχιστον επισήμως, δηλώνουν πως στόχος για το άνοιγμα της αγοράς παραμένει η 1 Μαρτίου, κάτι που εξέφρασε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Οι πληροφορίες, όμως, και τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί στόχο, ωστόσο εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι πολύ δύσκολα υλοποιήσιμος. Έτσι, άγνωστο παραμένει ακόμα εάν θα ληφθεί το… ρίσκο να ανοίξουν τα σχολεία και στα σενάρια που εξετάζονται, φαίνεται να είναι το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away.
Ανησυχία και για την Θεσσαλονίκη
Αντίστοιχα με την Αττική, σε δρόμο… ανοδικό φαίνεται πως βαδίζει και η Θεσσαλονίκη, αφού το Σάββατο εντοπίστηκαν 155 κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι και χθες στην συμπρωτεύουσα εντοπίστηκαν 142 κρούσματα. Την ανησυχία στην περιοχή ωστόσο επιφέρουν όχι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων (1.200 τα ενεργά), όσο η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και συγκεκριμένα η κυκλοφορία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην περιοχή του Ευόσμου.
Όπως είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή,τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, μαρτυρώντας την υψηλή διασπορά του στελέχους στην κοινότητα.
Ποιες περιοχές είναι σε lockdown
Από το πρωί του Σαββάτου, σε καθεστώς lockdown μπήκαν το νησί της Καλύμνου και η περιοχή του Ευόσμου-Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη. Στο «κόκκινο» παραμένουν οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας πλην της Σκύρου. Το ίδιο συνεχίζει να ισχύει και για την Αττική, αλλά και τη Μύκονο που παραμένουν σε αυστηρό lockdown.
Τι ισχύει για τις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»
Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.
Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές:
Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία. Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 ισχύει για σήμερα και αύριο και στην Αττική.
Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.
Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, τονίζεται η ανάγκη πιστής τήρησης τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό (τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές).
Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.