Μπορεί τα τελευταία 24ωρα η προσοχή της κυβέρνησης να έχει στραφεί στην κακοκαιρία και στις επιπτώσεις της «Μήδειας» κυρίως στην Αττική, δεν παύει ωστόσο, να απασχολεί εξίσου και η πανδημία. Τα περιοριστικά μέτρα είναι εν ισχύ και τα δεδομένα εξετάζονται καθημερινά.

Αττική, Αχαΐα και Εύβοια βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρού lockdown, για το οποίο, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για παράταση. Ωστόσο ακόμη, όπως διαμηνύουν στην κυβέρνηση είναι νωρίς για αποφάσεις, μιας και όλα θα κριθούν την Παρασκευή, στην σύσκεψη των λοιμωξιολόγων οι οποίοι θα εξετάσουν τα δεδομένα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν φωνές που πιέζουν για παράταση των περιοριστικών μέτρων για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων μετά την 28η Φεβρουαρίου.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, πάντως, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως με λίγη προσοχή αυτό, ίσως είναι το τελευταίο lockdown.  Μάλιστα δήλωσε πως όταν φύγει αυτό το lockdown καλό είναι να ανοίξουμε με click in shop ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και ότι το πιο σημαντικό είναι να μην πάμε σε νέο lockdown.

Προς το παρόν πάντως, τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί οι οποίοι εφιστούν την προσοχή για την ανάγκη τήρησης των μέτρων, κάτι το οποίο εισακούγεται από τους πολίτες αφού από τις αρχές υπάρχει ικανοποίηση για την ανταπόκριση, παρά την κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία μετά από έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων.

Παράταση για τα νέα έντυπα μετακίνησης

Την ίδια ώρα, έως τις 19 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 06:00 επεκτείνεται το μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως των νέων εντύπων βεβαίωσης κίνησης τόσο των εργαζομένων όσο και των αυτοαπασχολουμένων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιτηδευματιών, καθώς και των μελών διοίκησης, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, που επικρατούν σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για το διάστημα από τις 15/2/2021 και ώρα 06:00 έως και τις 19/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους και με τα παλαιά έντυπα φόρμες-άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση. Σημειώνεται από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε

• καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
• τηλεργασίας,
• αλλά και νόμιμης άδειας,

οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους. Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 19/2/2021 και ώρα 06:00. Για το διάστημα έως και 19/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Έτσι επιχειρείται να μπει διπλός «κόφτης» στις μετακινήσεις με ψευδείς βεβαιώσεις λόγω εργασίας. Όπως άλλωστε αναφέρει η σχετική ΚΥΑ «η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του». Την ίδια διατύπωση, βέβαια, είχε και η ΚΥΑ του lockdown του Νοεμβρίου, ωστόσο τα νέα δεδομένα στην βεβαίωση μετακίνησης εκτιμάται πως θα δώσουν περισσότερα όπλα στους ελεγκτές για αποτελεσματικούς ελέγχους.

Οι μισθωτοί πάντως, διατηρούν την εναλλακτική να μετακινούνται προς τη δουλειά τους με την βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr, δυνατότητα που ίσχυσε και στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως δεν πρέπει να αποκλείονται αλλαγές και στην «χειρόγραφη» βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δικηγόροι ήδη αντιδρούν και ζητούν να μπορούν να μετακινούνται μόνο με την δικηγορική τους ταυτότητα.

Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πελώνη: Θα υπάρξει επαναπρογραμματισμός των ραντεβού για εμβολιασμό

Βασιλακόπουλος: Με λίγη προσοχή αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown

Θάσος: Εντοπίστηκαν κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη – Κλείσιμο των σχολείων ζητά ο δήμαρχος