Την αδιάκοπη επέλαση του κορωνοϊού σε όλη την χώρα αποτυπώνουν για μία ακόμη ημέρα τα στοιχεία που προκύπτουν από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα 1.121 σημερινά κρούσματα έρχονται ως αποτέλεσμα 40.446 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 21.545 μοριακά και 18.901 rapid τεστ.

Τα 10.000 ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια που αποτιμήθηκαν από τους ειδικούς την προηγούμενη Παρασκευή, λοιπόν, συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα το υψηλό ιικό φορτίο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να μειωθεί, ειδικά υπό τις παρούσες –ευνοϊκές για τον ιό- συνθήκες, όπως είναι ο κρύος καιρός και ο συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους. Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι για την εβδομάδα που διανύουμε, αναμένοντας αύξηση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδίως στις ΜΕΘ, με περισσότερους διασωληνωμένους.

Οι εκτιμήσεις τους, μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει να βγαίνουν αληθινές, καθώς οι διασωληνωμένοι σήμερα έφτασαν τους 309, την στιγμή που μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 9 Φεβρουαρίου, περιορίζονταν στους 277. Ως εκ τούτου, καταγράφεται μια σημαντική αύξηση συμπολιτών μας που διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ρυθμός που αν συνεχιστεί υπάρχει κίνδυνος να «γονατίσει» το ΕΣΥ. Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ανήλθαν στις 190, ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν και 29 θάνατοι από COVID-19.

«Χωρίς αντίπαλο» η Αττική – 70% αύξηση στο ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης

«Χωρίς αντίπαλο» συνεχίζει η Αττική στην κορυφή της λίστας των νέων διαγνώσεων, καθώς μετρά και πάλι τα μισά περίπου κρούσματα (538), με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει ξανά τριψήφιο αριθμό (170), όπως και το σύνολο του Δυτικού Τομέα (120), την ίδια στιγμή που ο Πειραιάς (80) εξακολουθεί να ανησυχεί τους ειδικούς για την ανοδική τάση που παρατηρείται επί μακρόν στην περιοχή.

Σε συναγερμό συνεχίζει να βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη έπειτα από τα 144 κρούσματα που σημειώθηκαν σήμερα, αλλά και την εξέταση των λυμάτων που διεξάγει σε εβδομαδιαίο επίπεδο η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη ΕΥΑΘ. Συγκεκριμένα, το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης στις τελευταίες μετρήσεις αναδείχθηκε σημαντικά αυξημένο, με τη μέση τιμή συγκέντρωσης την εβδομάδα από 8 έως 14 Φεβρουαρίου να είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας, 1 με 7 Φεβρουαρίου.

«Στις τελευταίες μετρήσεις διαπιστώνουμε μια πιο απότομη άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης. Βεβαίως, αν συγκρίνουμε τη μέση τιμή της τελευταίας εβδομάδας με εκείνη της εβδομάδας 18-21 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ήμασταν στα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου μετά τα Χριστούγεννα, το ιικό φορτίο σήμερα είναι αυξημένο κατά 345%», δήλωσε σχετικά ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Κινείται σε όλη την χώρα ο ιός – Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε 14 Περιφερειακές Ενότητες

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς το γεγονός ότι, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, άλλες 12 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας βρίσκονται και πάλι με διψήφιο αριθμό στον ημερήσιο πίνακα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, στοιχείο που δείχνει ότι ο ιός δεν έχει περιοριστεί, αντιθέτως κινείται ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στην Αχαΐα σημειώθηκαν 70 νέες διαγνώσεις το τελευταίο 24ωρο. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανάφερε ο κ. Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο συμμετέχει στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για τον κορωνοϊό που τέθηκε σε λειτουργία πριν μερικές ημέρες, λέγοντας πως «στην Πάτρα παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια μικρή αύξηση της παρουσίας του ιού».

Ως προς την επιδημιολογική αποτύπωση του ιού στα λύματα και τον συσχετισμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, πάντως, να σημειωθεί πως αφενός, περιοχές της Πάτρας δεν έχουν συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό, αφετέρου, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις, είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση του συσχετισμού και της δημιουργίας μοντέλων πρόγνωσης.

Από την άλλη, στην Εύβοια που εδώ και τρεις περίπου ημέρες μαστίζεται από το κύμα της κακοκαιρίας τα σημερινά 20 κρούσματα είναι πιθανό να μην αντιπροσωπεύουν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση. Πέραν, όμως, από τις δύο αυτές περιοχές που υπενθυμίζουμε πως βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρού lockdown, άλλα 10 σημεία της Ελλάδας καταγράφουν –αναλογικά- υψηλά κρούσματα.

Ενδεικτικά, κρίσιμη μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην Χαλκιδική με τα 48 κρούσματα, ενώ ανησυχία επιφέρει η σημαντική αύξηση σε Ηλεία (25), Αργολίδα (24) και Κορινθία (18). Λάρισα, Μαγνησία και Ρέθυμνο κάνουν για ακόμη ημέρα την εμφάνισή τους με 17, 14 και 11 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα, ενώ στον χάρτη των διψήφιων κρουσμάτων μπαίνουν μετά από καιρό Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία με 12 και Αρκαδία με 11 κρούσματα αντίστοιχα.

Διχασμένοι οι ειδικοί για ενδεχόμενη παράταση του lockdown

Στο τραπέζι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σε Αττική, Αχαΐα και Εύβοια, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα από τα «μαθηματικά» της πανδημίας δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού.

Τα στοιχεία θα αξιολογηθούν εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή στην σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, οπότε και οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν για την συνέχιση ή μη του lockdown πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του νωρίτερα το μεσημέρι, πάντως, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως «με λίγη προσοχή αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown».

Αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί σήμερα – Μητσοτάκης: Καμία δόση εμβολίου χαμένη

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αναβλήθηκαν οι σημερινοί εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής, έπειτα από ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Οι πολίτες που είχαν προγραμματισμένο για σήμερα τον εμβολιασμό τους θα ειδοποιηθούν για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία, αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολιασμών λέγοντας: «Να τονίσω ότι όπως γνωρίζετε σήμερα έχουν αναβληθεί οι εμβολιασμοί. Θα επανέλθει το υπουργείο υγείας για να καλύψουμε τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν, ειδικά αυτά τα οποία αφορούν τη δεύτερη δόση και προφανώς, όπως κάνουμε πάντα, θα φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε τα εμβόλια τα οποία έμειναν αδιάθετα μέσω του συστήματος που διαθέτουμε έτσι ώστε να μην πάει καμία δόση χαμένη».