Οι μαθητές της πρώτης τάξης του Δημοτικού θα μπορούσαν να εμβολιαστούν κατά της νόσου COVID-19 έως τον Σεπτέμβριο, όπως εκτιμά ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ», καθηγητής Άντονι Φάουτσι.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «ProPublica», ο κορυφαίος επιδημιολόγος ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ από τις φαρμακευτικές εταιρείες των Pfizer και Moderna για να εξετάσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Παλαιότερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μπορεί να επιτρέψει τους εμβολιασμούς σε παιδιά «όταν φτάσουμε στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού».

Μέχρι στιγμής, η χορήγηση εμβολίων σε εθνικό επίπεδο δεν περιλαμβάνει παιδιά.

Με βάση την αρχική μελέτη που κατέθεσε ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση αυτού του εμβολίου για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Το εμβόλιο της Moderna επιτρέπεται σε ηλικίες 18 ετών και άνω.

Τώρα, όμως ο δρ. Φάουτσι δήλωσε στη συνέντευξη: «Βρισκόμαστε στη διαδικασία έναρξης κλινικών δοκιμών σε αυτό που αποκαλούμε ηλικιακή κλιμάκωση, όπου κάνεις μία κλινική δοκιμή σε άτομα ηλικίας 16 έως 12 ετών, μετά 12 έως 9 ετών και στη συνέχεια 9 έως 6 ετών».

«Στις αρχές του έτους , οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ενθάρρυναν τις οικογένειες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές που ξεκίνησαν οι φαρμακοποιοί σε νεότερα άτομα. Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν με τους εφήβους και στη συνέχεια θα επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν τα μικρότερα παιδιά».
Εκπρόσωποι και των δύο φαρμακευτικών εταιρεών – Pfizer και Moderna – επιβεβαίωσαν στο αμερικανικό δίκτυο CBS News τα εκτιμώμενα χρονοδιαγράμματα για τις δοκιμές τους σε εφήβους.

Η Pfizer αναμένει δεδομένα για τα εμβόλια σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών έως τις «αρχές του 2021», ενώ η Moderna αναφέρει ότι τα δεδομένα από άτομα ηλικίας 12 έως 17 ετών θα είναι έτοιμα μέχρι «τα μέσα του 2021».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, έχουν καταγραφεί πάνω από 2,9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παιδιά και τουλάχιστον 227 θάνατοι.

Ειδήσεις σήμερα 

Κρούσματα στην Αττική: Με ταχύτητα εξαπλώνεται ο ιός – Άλλες 117 εισαγωγές σε λίγες ώρες

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό για τις ηλικίες 75 έως 79