Στη λογική με την οποία επιλέγεται το μέτρο του lockdown, αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής«Το lockdown έχει το χαρακτήρα να εφαρμόζεται ένα μέτρο ενιαία σε όλη την κοινωνία ανεξάρτητα από το εάν κάποιος τηρεί ή δεν τηρεί τα μέτρα. Επειδή όμως δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν μολυνθεί προκειμένου να τους απομονώσουμε και να περιορίσουμε τη διασπορά εφαρμόζεται ένα γενικευμένο μέτρο σε όλη την κοινωνία να περιορίσουμε έτσι τον αριθμό των επαφών για να μειωθεί και το επίπεδο της διασποράς» εξήγησε ο κ. Παρασκευής.

Υπογράμμισε δε πως η Αττική μπήκε προληπτικά ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο«Ελήφθησαν μέτρα τα οποία εντατικοποιήθηκαν μετά», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε μια μακράς διάρκειας εφαρμογή πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, όπως μάσκες, αποστάσεις και μείωση άσκοπων μετακινήσεων. Τόνισε ότι είναι εφικτό το lockdown να μείνει για δυόμιση εβδομάδες, αν όμως τηρηθούν απολύτως τα μέτρα. «Όσο πιο προσεκτικοί είμαστε τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση», σημείωσε ο κ. Παρασκευής λέγοντας παράλληλα ότι ενδεχομένως να είναι και το τελευταίο lockdown που εφαρμόζεται.

Ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι τα στοιχεία της Επιτροπής έδειχναν μια αύξηση, αλλά πριν από δύο εβδομάδες ήταν πιο ήπια η κατάσταση.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εμβολιασμού, τόνισε ότι «η ροή των εμβολίων δεν είναι σύμφωνα με το πλάνο μας ούτε τις προσδοκίες μας». Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή βασιζόμαστε στο εμβόλιο και βρισκόμαστε κοντά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ η αδειοδότηση της AstraZeneca και η αύξηση της παραγωγής του εμβολίου της Pfizer μας γεμίζει αισιοδοξία».