Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες σχετικά με την καθιέρωση ενός «διαβατηρίου εμβολιασμού» στη χώρα, υιοθετώντας την ελληνική πρόταση μετά από τη Δανία και τη Σουηδία, όπως αποκαλύπτουν σήμερα οι Times.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η εξέλιξη αυτή έρχεται «καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να εξαιρέσει από τους κανόνες της καραντίνας τους τουρίστες που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού». Σύμφωνα με πληροφορίες των Times, «ενα σύστημα πιστοποίησης βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού». Το Φόρειν Όφις, το υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Υγείας συνεργάζονται προκειμένου να προσφέρουν επιλογές για ταξιδιώτες σε χώρες που μπορεί να απαιτούν μια τέτοια πιστοποίηση ως προϋπόθεση εισόδου, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Τα ενθαρρυντικά δεδομένα από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση του ιού είχαν ως αποτέλεσμα να «φουντώσει» ξανά η συζήτηση σχετικά με το εάν πρέπει να επιτραπούν περισσότερες ελευθερίες στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί. «Η Ελλάδα μπορεί να καλωσορίσει Βρετανούς τουρίστες τον ερχόμενο Μάιο με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να αποδείξουν ότι εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού», είπαν στην εφημερίδα αξιωματούχοι από τον χώρο του τουρισμού.
Στα χνάρια της Δανίας και της Σουηδίας
Η ελληνική πρόταση για ένα «διαβατήριο εμβολιασμού» που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις στην Ευρώπη έχει προκαλέσει ενδιαφέρον σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η μακρινή Δανία πρόκειται να υιοθετήσει το διαβατήριο εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη στην Κοπεγχάγη το υπουργείο Οικονομικών. H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει: «Σε ένα πρώτο στάδιο ο στόχος είναι να διευκολυνθούν τα στελέχη επιχειρήσεων από τη Δανία κατά τις επαγγελματικές μετακινήσεις τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι έχουν εμβολιαστεί. Γι αυτόν τον σκοπό (το διαβατήριο) θα είναι διαθέσιμο από τα τέλη Φεβρουαρίου σε συγκεκριμένη ιντερνετική πλατφόρμα. Μέχρι να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό διαβατήριο ως εφαρμογή (App) στο κινητό, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι τρεις μήνες. Ο υπουργός Οικονομικών Μόρτεν Μπόντσκοφ επισήμανε ότι πολλές δανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και κατά συνέπεια πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση για τις μετακινήσεις. Σχέδια για ένα ενιαίο διαβατήριο εμβολιασμού υπάρχουν και στην ΕΕ».
«Ντοκουμέντο ελευθερίας» χαρακτηρίζει το νέο μέτρο η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει ότι «οι Δανοί είναι οι πρώτοι που ανακοινώνουν την καθιέρωση ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού». Δεν λείπουν όμως οι επιφυλάξεις στο σχόλιο της εφημερίδας του Μονάχου: «Η κυβέρνηση (της Δανίας) τονίζει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επιτραπούν και άλλες εξαιρέσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί, για παράδειγμα μία επίσκεψη στο εστιατόριο, ενώ η βιομηχανία διαβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτραπεί μία διαίρεση σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Αλλά στο τέλος αυτό ακριβώς το σχέδιο φαίνεται να προωθείται. Το διαβατήριο θα ανοίξει δρόμους για νέες εξαιρέσεις και μόλις καταλαγιάσει η συζήτηση περί ρεαλιστικών προσδοκιών και κοινωνικής αλληλεγγύης θα ενταθούν οι πιέσεις, τόσο από την οικονομία, όσο και από εκείνους που δεν αντέχουν άλλα περιοριστικά μέτρα».
Μετά από την Δανία, και η Σουηδία ανακοίνωσε εχθές ότι σκοπεύει να εκδώσει ένα «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», όπως έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Σουηδία – που είναι μία χώρα η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία – καθώς ακολούθησε από την αρχή μία διαφορετική στρατηγική, με ελάχιστους περιορισμούς, αποσκοπώντας στην «ανοσία της αγέλης» – ανέθεσε σε τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναπτύξουν την υποδομή για τη διαχείριση των σχετικών προσωπικών δεδομένων.
Το νέο πιστοποιητικό θα πρέπει να είναι έτοιμο για χρήση «πριν από το καλοκαίρι», ανέφεραν η υπουργός Υγείας Λένα Χρόγκλεγκρεν και ο υπουργός Ψηφιοποίησης Άντερς Γκέμαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. Η σκανδιναβική χώρα συμμετέχει σε τέτοιες πρωτοβουλίες για να διευκολύνει τα διεθνή ταξίδια που πλήττονται από το lockdown για την καταπολέμηση της πανδημίας, ακόμη και αν υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το εάν τα όρια στην ελεύθερη κυκλοφορία για τέτοιους λόγους θα ήταν νόμιμα. Σημειώνεται ότι η ΙΑΤΑ , ο παγκόσμιος Οργανισμός Αερομεταφορών, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της χρήσης του πιστοποιητικού για την ελεύθερη διακίνηση με αεροπλάνο
«Ένα τέτοιο πιστοποιητικό πρέπει να αναγνωριστεί από τις χώρες του κόσμου», τόνισαν. «Για το λόγο αυτό, η Σουηδία συνεργάζεται ενεργά με τον ΠΟΥ και την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι τα πιστοποιητικά θα ακολουθούν ένα διεθνές πρότυπο», πρόσθεσαν.
Κορωνοϊός – Καπραβέλος: Να κλείσουν τα σχολεία αλλιώς θα έχουμε «έκρηξη»
Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα – «Κόκκινες» Θεσσαλονίκη – Αχαΐα
Θωμαϊδης (ΘΕΜΑ 104,6): Αύξηση 180% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής σε μια εβδομάδα