«Εάν συνεχιστεί η αύξηση που βλέπουμε αυτές τις ημέρες, τότε την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε 2.500 κρούσματα και ίσως μία έξαρση μεγαλύτερη από εκείνη που είδαμε στη Βόρεια Ελλάδα τον Νοέμβριο», προειδοποίησε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Αιτιολογώντας την ανησυχία των ειδικών τις τελευταίες ημέρες ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι την ίδια ώρα «το σύστημα υγείας δεν έχει αποσυμφορηθεί και επίσης έχουμε μία λογική κόπωση της κοινωνίας που το βλέπουμε στο ότι η τήρηση των μέτρων γίνεται σε διαφορετικό βαθμό».
Απαντώντας στο ερώτημα για την αιτία της νέας αύξησης μετά από τρεις μήνες lockdown, παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε στοιχεία για να πούμε ποια δραστηριότητα ευθύνεται» προσθέτοντας ότι «καμία δραστηριότητα δεν συμβάλει από μόνη της, όλες σε συνδυασμό επηρεάζουν, όλα λίγο ως πολύ επιβαρύνουν τη μετάδοση». Κατά τον κ. Παρασκευή σημασία έχει και η συμπεριφορά των πολιτών: «Όταν καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τότε επέρχεται χαλάρωση που σε συνδυασμό με άνοιγμα δραστηριοτήτων ότι έρχεται αύξηση κρουσμάτων», παραδεχόμενος επίσης ότι «στο άνοιγμα μίας δραστηριότητας υπάρχει πάντα κάποιο ρίσκο».
Αναφερόμενος ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς τόνισε ότι όπως και άλλες δραστηριότητες συμβάλλουν, αλλά δεν είναι το κύριο πρόβλημα αυτό, επικαλούμενος ότι έχουμε έξαρση και σε περιοχές μη αστικές που δεν έχουν ζήτημα με τα ΜΜΜ.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς υπογράμμισε ότι «η καθυστέρηση των εμβολίων επηρεάζει, καθώς αν είχαμε ήδη ένα εκατομμύριο ανθρώπων εμβολιασμένων ή και την πλέιονότητα των πολιτών το επόμενο δίμηνο, η δυνατότητα διαχείρισης της πανδημίας θα ήταν διαφορετική».
Συνέδεσε δε ευθέως το πώς θα είναι τα πράγματα το Πάσχα και πώς θα γιορτάσουν οι Έλληνες εκείνες τις ημέρες, με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος: «Το Πάσχα θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα έχουν εμβολιαστεί» επισήμανε χαρακτηριστικά.