Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη E484K, η οποία εμφανίστηκε και στη Βρετανία, ενισχύει τον συμβατικό κορωνοϊό κατά των αμυντικών μηχανισμών του σώματος, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Αλεξάντερ Κεκουλέ.

«Ο ιός ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα ευκολότερα», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής του πανεπιστημίου Halle-Wittenberg στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). H μετάλλαξη αυτή, όπως και οι άλλες μεταλλάξεις, επηρεάζει τη λεγόμενη πρωτεΐνη- ακίδα, η οποία δίνει στον κορωνοϊό το σχήμα της κορώνας.

«Τα αντισώματα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης E484K», πρόσθεσε ο Κεκουλέ, αναφερόμενος σε πληροφορίες από τη Βραζιλία και άλλες λιγότερο αξιόπιστες από τη Νότια Αφρική. «Ο ιός εξουδετερώνεται λιγότερο. Όποιος έχει δημιουργήσει αντισώματα μετά από λοίμωξη κορωνοϊού μπορεί να ασθενήσει για δεύτερη φορά πιο εύκολα από ιούς με τη μετάλλαξη E484K παρά από τον συμβατικό κορωνοϊό. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι οι εξέλιξη της νόσου είναι συνήθως πιο ήπια. Μπορεί να έχουμε λιγότερες δυνατότητες αναχαίτισης του ιού, αλλά μπορούμε να τον φρενάρουμε», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

«Ο κίνδυνος προσβολής από την μετάλλαξη E484K μπορεί να υφίσταται ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο τα εμβόλια mRNA προσφέρουν σημαντικά καλύτερη προστασία από μια φυσική ανοσολογική αντίδραση. Πόσο ισχυρή είναι η προστασία από την μετάλλαξη E484K οποία παρέχεται από τα εμβόλια δεν είναι ακόμη γνωστό. Είναι όμως σίγουρο ότι θα χρειαστούν νέες παραλλαγές του εμβολίου το αργότερο έως το φθινόπωρο», πρόσθεσε.

Πηγή: dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα 

Τσιόδρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Αγωνία για την Αττική – «Έκρηξη» στα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Στα 1.151 τα κρούσματα – Τα 612 στην Αττική