Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη μετά τον εντοπισμό ιερέα θετικού στον κορωνοϊό, ο οποίος όπως αποδείχτηκε έχει πρσβληθεί από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Οι αρμόδιες αρχές της πόλης διεξάγουν σαρωτικούς ελέγχους για να ιχνηλατήσουν τις επαφές του 36χρονου ιερέα της Μητρόπολης Νεαπόλεως, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μετείχε σε θεία λειτουργία, αλλά και σε θεία κοινωνία.

Ήδη, έχουν απομονωθεί επαφές των ιερωμένων της μητρόπολης, καθώς και πιστοί που μετείχαν στο μυστήριο της θείας κοινωνίας και η εν λόγω διαδικασία κρίθηκε σκόπιμη καθώς η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ανησυχεί ιδαίτερα τους ειδικούς λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της.

Χθες, στη Θεσσαλονίκη έσπευσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, για να εκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τον πρώτο θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι, με μοριακά τεστ και rapid test στην ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας σημείωσε ότι «μπαίνουμε σε ένα νέο κεφάλαιο, στην εποχή των μεταλλάξεων. Δυστυχώς βρέθηκαν και στην Ελλάδα. Είναι παντού στην Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα και έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτικές. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε ό,τι έχει να κάνει με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».

Αύξηση και των κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας

Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων με μεταλλαγμένα στελέχη βάζει σε νέα τροχιά την επιδημία αλλά και τα μέτρα για τον έλεγχό της, με τους επιστήμονες να θεωρούν βέβαιη τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2, από τη γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων, βρέθηκαν επιπλέον 108 περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών. Εξ αυτών, τα 107 φέρουν το στέλεχος Β.1.1.7 που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, κοινώς λεγόμενο βρετανική μετάλλαξη, ενώ ένα αποδείχθηκε θετικό στη μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε στη νότια Αφρική (Β.1.351), γνωστή ως νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Συνολικά, έχουν βρεθεί 174 κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη.

Από τα χθεσινά, 107 νέα περιστατικά της “βρετανικής” μετάλλαξης, τα 80 είναι στην Αττική και μάλιστα τα 50 προέρχονται από τη συρροή που καταγράφηκε πρόσφατα σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Τα 21 προέρχονται από την κοινότητα και τα εννέα από νοσοκομεία. Στη Χαλκιδική εντοπίστηκαν 14 περιστατικά, όλα από την κοινότητα, στην Πάτρα 11 (όλα από νοσοκομεία), στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία από ένα στην κοινότητα.

Χαρδαλιάς: «Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη»

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους για προσοχή και τήρηση των μέτρων. «Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουν αυτή τη στιγμή» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν ενδείξεις για την προέλευση του νέου στελέχους, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι ιχνηλατήσεις συνεχίζονται. Σε κάθε περίπτωση, το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα επηρεαστεί. «Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική στο κομμάτι των εμβολιασμών και παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο», υπογράμμισε.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Αρκουμανέας: «Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας προανήγγειλε σειρά ενεργειών, με στόχο να εντοπιστεί αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. «Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων», ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διάστημα.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Τζιτζικώστας: «Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα πρέπει να παρθούν μέτρα»

«Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει πάλι να ληφθούν μέτρα», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Γώγος: Υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη

Ανησυχία για τις επιπτώσεις της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στο κρούσμα του ιερέα, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς όπως είπε μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για το συγκεκριμένο στέλεχος.

Ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. «Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Για τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTEch και Moderna, ο καθηγητής ανέφερε ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, όχι όμως τη νοτιοαφρικανική.

«Κόβουν τα φτερά» της αισιοδοξίας οι μεταλλάξεις

Ο κόσμος θα μπορούσε να πλησιάζει στην απόκτηση δύο ακόμα εμβολίων έναντι του κορωνοϊού, όμως οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται παγκοσμίως αναγκάζουν τους κατασκευαστές των εμβολίων να αναπτύξουν… ενισχύσεις για μια ασθένεια που αλλάζει συνεχώς και θα μπορούσε να παραμείνει ενεργή για πολλά χρόνια ακόμα, γράφει το Bloomberg σε άρθρο του, με το οποίο παρουσιάζει την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για τις παραλλαγές του κορωνοϊού που εμφανίζονται συνεχώς.

Οι μεταλλάξεις που πιθανώς «ξεφεύγουν» εν μέρει από τα εμβόλια, αλλά και από τις θεραπείες αντισωμάτων, είναι πλέον διαδεδομένες τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στη Βραζιλία και απειλούν να εξαπλωθούν ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, το Bloomberg αναφέρει τις μελέτες της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο εμφάνισε 72% αποτελεσματικότητα στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα αυτή όμως μειώθηκε στο 57% σε μελέτες που έγιναν στη Νότια Αφρική. Αντίστοιχα, το εμβόλιο της Novaxax εμφάνισε 89% αποτελεσματικότητα στη Βρετανία, όμως μόνο 49% στη Νότια Αφρική.

Τα νέα αυτά αποτελέσματα προσφέρουν μια σαφή ένδειξη ότι τα εμβόλια δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματικά εναντίον όλων των μεταλλάξεων.